Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Tarja Filatov: Yleisturva takaa toimeentulon ja palvelut vaihtuvissa elämäntilanteissa

Yksinkertaista, oikeudenmukaista sosiaaliturvaa ei ole kuin utopioissa. Tarvitaan taloudellisen avun ja palveluiden kokonaisuus, jossa etuuksia kootaan yhteen ja samantasoistetaan. Lisäksi tulee säilyttää osa erityisiin tarpeisiin rakennettuja tarveharkintaisia etuuksia.

Ihmisen elämäntilanteet ovat moninaiset ja siksi sama vastaus ei toimi elämän erilaisissa riskeissä. Kaupallisia vakuutuksia on eri asioille. Autovakuutus ei toimi matkavakuutuksena eikä päinvastoin. Ymmärrettävämpiä ja selkeämpiä vastauksia on kyllä.

Ihmisen sosiaaliturvan tarpeet ovat moninaiset. Niihin ei ole yksinkertaisia vastauksia.

Jos tavoitteena on pelkästään kannustavuus työhön, synnytetään herkästi köyhyyttä. Jos haetaan pelkästään helppoutta ja yksikertaisuutta kuten puhtaassa perustulossa, rahat loppuvat tai turvan taso asettuu hyvin alas. Jos haetaan mahdollisimman vapaata itsensä toteuttamisen mallia, työn tekemisen palkitsevuus kärsii.

Sosiaaliturvasta on tullut byrokraattinen, vaikeaselkoinen ja pirstaleinen, koska sitä on korjattu siivu kerrallaan.

Yksi vastaus sosiaaliturvan ongelmiin on yleisturva. Yleisturva on yksinkertaisesti parempi sosiaaliturvamalli, joka takaa ihmisen toimeentulon ja tarvittavat palvelut vaihtuvissa elämäntilanteissa. Se helpottaa työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamista siten, että työ on tekijälleen aina kannattavaa.

Yleisturva on kolmiportainen sosiaaliturvamalli. Siinä takuutasoa täydentävät yleistaso ja aktiivitaso. Nykysosiaaliturvan tarveharkintaiset ja täydentävät etuudet ja kulukorvaukset säilyvät. Yleisturvassa yhtenäistettäisiin eri syyperusteisten etuuksien kertymiä, tasoja, omavastuita ja korotuksia sekä ansiotulojen yhteensovitusta.

Ei ole perusteltua, että esimerkiksi lapsilisä per lapsi kasvaa lapsiluvun kasvaessa, mutta työmarkkinatuessa lapsikorotus alenee lapsiluvun kasvaessa.

Sosiaaliturvasta on tullut byrokraattinen, vaikeaselkoinen ja pirstaleinen, koska sitä on korjattu siivu kerrallaan. Viiveet ja väliinputoamiset toimeentulon saamisessa synnyttävät epävarmuutta, vaikka tarkoitus on rakentaa turvallisuutta. Jopa työhön meneminen voi olla vaikeaa.

Työ ja perheiden tarpeet muuttuvat, siksi turvan on muututtava ja kuljettava ihmisen rinnalla elämän riskitilanteissa.

Yleisturvaan ovat oikeutettuja kaikki työnteon muodosta riippumatta aina yrittäjistä apurahansaajiin ja vakiduunareista keikkatyöläisiin. Malli vähentää ihmisten pompottelua luukulta toiselle sekä mahdollistaa työnteon ja kouluttautumisen kaikissa elämänvaiheissa. Oleellinen osa kokonaisuutta ovat ihmistä eteenpäin auttavat palvelut.

Työhön ja kouluttautumiseen kannustaminen sekä ennakoitavuus ovat keskeisiä elementtejä yleisturvassa. Samoin köyhyyden vähentäminen.

Tavoitteena on mahdollisimman korkea työllisyysaste, koska ilman sitä hyvinvointivaltiota ei voi rahoittaa. Toisen asteen koulutuksen suorittaneiden määrän pitää kasvaa, koska koulutus auttaa pidempiin työuriin.

Köyhimpien elinajan on pidennyttävä, koska terveyserot ovat kipeä eriarvoisuuden mitta. Asunnottomuus on poistettava, koska ilman kotia ei kukaan voi elää täysipainoista elämää. Tuloeroja on kavennettava alimpia tulojen nousulla, koska köyhyys tuo mukanaan monta murhetta. Yksinäisyyttä on vähennettävä, koska kenenkään ei pitäisi joutua elämään ypöyksin.

Lisäksi on syytä tavoitella sairastavuuden alenemista erityisesti alemmissa tuloryhmissä. Lastensuojelun tarpeen vähenemistä. Päihteiden käytön ja ongelmien alentamista. Huono-osaisuuden ylisukupolvistumisen vähenemistä, heikoimmassa asemassa olevien perheiden lasten palveluja ja harrastusmahdollisuuksia parantamalla.

Tarja Filatov

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Hämeestä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi