Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Akuutti24:n tilat, intimiteettisuoja ja lääkäreiden kokeneisuus paremmiksi

Kuva: Sami Lettojärvi

Keskussairaalan akuuttiosaston kauhutarinoita on kuultu lukuisia. Oma kokemukseni on maanantailta 1.10.2018:

Aamuvarhaisella totesin oireita. Samantapaisia on ollut aikaisemminkin, ja koska olen lääkäri, kuten miehenikin, seurasimme tilannetta tovin. Sitten oireet selvästi vaativat nopeaa sairaalahoitoa.

Mieheni päätti lähteä minua autolla kuljettamaan, koska vielä pysyin pystyssä (Ratkaisu oli ilmeisen oikea; samaan aikaan kiireistä ambulanssikuljetusta tarvinnut kokenut kollega joutui odottamaan sitä Lahden keskustassa 1,5 tuntia.).

Päästyämme Akuutti24:ään sairaanhoitaja tunnusteli pulssiani ja minut kärrättiin muoviverhojen rajaamaan tilaan. Hoitaja kytki minut monitoriin, ja noin tunnin kuluttua tuli laboratoriohoitaja. Sydänfilmi otettiin runsaan tunnin kuluttua, ja minut kuljetettiin röntgenkuvaan.

Hoitajille on sälytetty valtava vastuu; heidän alkuarviostaan riippuu liian paljon.

Aulassa melusi kovalla äänellä jokin hupiohjelma sekä mainoksia. Kun kuvauksen jälkeen olin odottanut yli puoli tuntia hakijaa, mukana ollut mieheni pysäytti ohi juoksevan hoitajan. Tämä totesi, että minut oli ilmeisesti unohdettu, ja lähti kuljettamaan takaisin ”akuuttiin”.

Mieheni on kyseisen alan kokenut lääkäri. Hoitoni näytti viivästyvän pahasti. Hän hoputti useita kertoja, jotta hoitoa annettaisiin. Vaikka hän lukuisia kertoja vaati lääkäriä paikalle, emme nähneet koko kolmen ja puolen tunnin aikana lääkäriä emmekä kuulleet edes, kuka hän olisi ollut!

Hoitaja kertoi, että potilaat jaetaan lääkäreille tulojärjestyksen mukaan. (Ei siis kiireellisyyden mukaisesti.) Vasta, kun päivystys alkoi, tuli päivystävä lääkäri luoksemme, ja hoito alkoi toimia.

Akuutin tila on hornamainen. Melu on suunnaton. Koko ajan kaikuu erilaisia kuulutuksia, jotka eivät mitenkään koske potilaan hoitoa. Henkilökunnan keskinäiset keskustelut kuuluvat myös selvästi.

Pahinta on kuitenkin, että kovasta melusta ja olemattomista esteistä johtuen kaikki, siis kaikki viereisten potilaiden asiat kuuluvat selvästi. Mitään intimiteettisuojaa ei ole, kun esimerkiksi laboratorion näytteenottajalle kerrotaan nimi ja sotu.

Hoitajien ja lääkäreiden keskustelut potilaiden kanssa kuuluvat myös täysin selvästi. Erotin eräänkin potilaan luona käyvän neljän eri lääkärin, jotka ensinnäkin kaikki kyselivät samat kysymykset ja selittivät hänen asiansa erilaiseksi kukin.

Hiuksia nostatti tapa, miten ilmeisen kokematon lääkäri suhtautui viereisen, nuoren potilaan vakavaan neurologiseen oireistoon. Ylipäätään meille mieheni kanssa, jotka kumpikin olemme tehneet pitkän uran lääkäreinä, tuli vaikutelma, että akuuttilääkärit ovat useimmat aivan vasta-alkajia.

Hoitajille on sälytetty valtava vastuu; heidän alkuarviostaan riippuu liian paljon. Kyllä tasokkaaseen hoitokäytäntöön kuuluu, että lääkäri itse arvioi tilanteen ja miettii sen perusteella kiireellisyyden sekä tutkimukset. Näin vältytään turhilta tutkimuksilta, odotteluilta ja lisätutkimuksilta puhumattakaan vääristä hoidoista.

Mielestäni akuuttiosaston tilanteen parantamiseksi olisi syytä miettiä ensinnäkin tilaratkaisut uusiksi. Intimiteettisuojaa tulee ehdottomasti parantaa. Tilan rauhattomuutta tulee vähentää.

Akuuttiosastolla tulee olla myös kokeneita lääkäreitä. Myös täten vältytään turhilta tutkimuksilta, odotteluilta ja vääriltä hoidoilta. Vaikka hoitajat ovat meillä erittäin ammattitaitoisia, lääkärin tulee arvioida potilaan tila myös itse kohtaamalla potilas eikä luottaa pelkkään hoitajan kertomaan.

Pahitteeksi ei olisi myöskään tapakasvatus. Nyt tunnelmaa häiritsi monen työntekijän ylirempseä ja tuttavallinen käytös.

Päivi Patrikainen
lääkäri vuosimallia -74

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi