Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Naiselle ammatti, isille lisää perhevapaata

Naisten aseman kohentuminen parantaa koko kansakunnan hyvinvointia, edistää talouskasvua sekä demokratiaa. Tämä on todettu lukuisissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Tästä syystä osallistuinkin sunnuntaina järjestettyyn Naisten pankin ”Kävele naiselle ammatti” – tapahtumaan Lahdessa.

Naisten pankki on suomalainen organisaatio, jonka toteuttamat projektit ympäri maailmaa ovat tärkeää ruohonjuuritason toimintaa, jonka avulla pystytään tehokkaasti puuttumaan kehitysmaiden ongelmiin.

Ammatti halvalla

Naisia kouluttamalla, heidän asemaansa parantamalla ja taloudellista itsenäisyyttään lisäämällä pystytään hillitsemään väestön kasvua, parantamaan naisten ja lasten asemaa ja oikeuksia sekä lisäämään terveyttä ja taloudellista hyvinvointia. Kaikki tämä parantaa myös miesten elinolosuhteita.

Rauha, kehitys ja paremmat tulevaisuuden näkymät kotimaassa ovat myös paras lääke kriisien torjunnassa ja pakolaisuuden välttämisessä.

Yhden ammatin arvo on 30 euroa, jonka avulla yksi nainen kehitysmaassa pääsee oman toimeentulon alkuun.

Esimerkkinä Suomi

Tutustuessani naisten asemaan maailmalla tulee mieleeni väistämättä Suomi esimerkkinä siitä, kuinka tasa-arvo ja yhdenvertaisuus luovat vakautta ja hyvinvointia. Silti meilläkin on vielä työtä tehtävänä, jotta pienen kansakuntamme kaikki potentiaali olisi kansantaloutemme käytössä.

Tarvitsemme välttämättä perhevapaauudistuksen ja pian. Perhevapaauudistus on sekä taloudellinen että tasa-arvokysymys.

Naisen palkkaaminen on nyt yritykselle potentiaalinen riski.

Suomi on monilla mittareilla maailman tasa-arvoisimpia maita ja parhaita paikkoja olla äiti, mutta nyt käytössä oleva perhevapaiden vanhahtava ja kankea rakenne heikentää naisten työllisyyttä ja asemaa työmarkkinoilla.

Isillle perhevapaata

Nykyisessä järjestelmässä naisen palkkaaminen on yritykselle potentiaalinen riski. Sen seurauksena koulutettujen ammattilaisten osaamista jää hyödyntämättä ja lisäksi se estää tasa-arvon toteutumista, haittaa naisten urakehitystä sekä vaikuttaa kielteisesti viime kädessä myös eläkekertymään.

Olemassa oleva malli lisää myös eriarvoisuutta: korkeasti koulutettujen äitien puolisot jäävät useimmin perhevapaalle kuin vähän koulutettujen tai määräaikaisissa työsuhteissa olevien äitien puolisot. Kyse on siis myös isien oikeuksista. Siksi uuden perhevapaamallin tulee parantaa kaikkien isien mahdollisuutta olla isä lapsilleen.

Toteutettavan perhevapaauudistuksen pitää huomioida myös paremmin kunkin perheen yksilölliset tarpeet. Kunnianhimoinen perhevapaauudistus onkin sellainen, joka vahvistaa tasa-arvoa ja työllisyyttä, kohtelee perheitä tasapuolisesti ja huomioi perheiden moninaiset elämäntilanteet.

Milla Bruneau
Eduskuntavaaliehdokas 2019 (kok.)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi