Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Vierailija: Vaalikarnevaalit käynnistyvät, erikoistarjouksia äänestäjille

Jussi Eerikäinen kehottaa puolueita rakentamaan vaaliohjelmat teemalla ”Suomi nousuun”. Kuva: Tarmo Valmela / PhotoDance Valmela

Suomi on vihdoinkin päässyt kasvu-uralle. Työttömyys laskee, BKT kasvaa EU:n keskitasoa nopeammin ja teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky on parantunut.

Maailmantaloudessa on kuitenkin jatkuvia uhkia. Trump uhkaa kauppasodilla ja WTO:sta eroamisella, Venäjän ja länsimaiden välit ovat Krimin valtauksen ja Ukrainan tilanteen vuoksi jäissä ja Turkin taloustilanteen pelätään eskaloituvan.

Meillä Suomessa talouden hyvän kehityksen voivat pysäyttää kotitekoiset uhat. Hallituksen kaavailemat työsuhdeturvan heikennykset alle kahdenkymmenen hengen yrityksissä saattavat laukaista todellisen lakkosyksyn, SOTE –vääntö voi pysäyttää koko terveydenalan muutosprosessin ja kevään eduskunta-, EU- ja mahdolliset maakuntavaalit halvaannuttavat päätöksenteon aiheista, jotka saattavat vaikuttaa vaalimenestykseen.

Veroja kiristämään

Tulevista vaaleista on tulossa jo tällä tuntumalla todelliset karnevaalit. SOTE:lla lyödään nykyisiä hallituspuolueita mennen tullen. Verotuksen muuttamisehdotuksissa tarjotaan hyvää pienituloisille ja suunnitellaan kiristyksiä yhdelle Euroopan jo nyt raskaiten verotetulle keski- ja hyvätuloisten palkansaajien ryhmälle.

Yritysten, ja erityisesti yrittäjien, verotukseen halutaan suuria heikennyksiä. Perintöverotusta halutaan kiristää, kun harkittavana pitäisi olla siitä luopuminen. Sukupolvenvaihdoksen etuisuuksista haluttaisiin luopua.

Maahanmuuttovastaisuudella tullaan kaikella todennäköisyydellä ratsastamaan Ruotsin-mallin mukaisesti. Tässä vain muutamia ”erikoistarjousten” aiheita.

Uutta väkeä tarvitaan

Suomi tarvitsee entistä enemmän kansainvälisesti menestyviä yrityksiä, jotka tuovat työpaikkoja ja verotuloja. Me tarvitsemme kotimaisia investointeja. Me tarvitsemme eurooppalaisia kilpailukykyisiä veromalleja, jotka mahdollistavat osaavan työvoiman ja yritysten houkuttelun maahamme.

Ilman työperäisen maahanmuuton merkittävää lisäämistä Suomen kasvu hyytyy.

Tekniikkaa ja koulutusta

Hyvät puoluejohtajat!

Rakentakaa vaaliohjelmanne teemalla ”Suomi nousuun”. Parhaiten julkiset palvelut turvataan työttömyyden vähenemisellä, kannustavalla palkkaverotuksella ja menestyvillä yrityksillä. Kasvaviin sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksiin on puututtava hyödyntämällä uusia teknologioita ja virtaviivaistamalla hallintomalleja ilman, että palvelut tai laatu kärsivät.

Osaavan työvoiman saannin turvaamiseksi on ammatilliseen koulutukseen panostettava, unohtamatta yrityselämää tukevaa tutkimustoimintaa.

Ääniä kalastelevilla vaalilupauksilla ei Suomea rakenneta. Asemamme entistä tiukemmilla globaaleilla markkinoilla vaatii rakentavia ja kilpailukykyämme vahvistavia päätöksiä.

Varokaa hallitusjumia

Repivillä vaalitaisteluilla synnytetään vain tilanteita, joihin mm. Hollanti, Espanja ja Italia ajautuivat. Toimivien enemmistöhallitusten muodostamisesta tuli ko. maissa kuukausien prosesseja, joiden aikana valtioiden päätöksentekokyky tyystin jähmettyi.

Meidän kaikkien äänestäjien on hyvä muistaa, että lopullisen päätöksen teemme me itse vaaliuurnilla. Huonoin vaihtoehto on jättää äänestämättä.

Rakentavaa vaalikarnevaalia!

Jussi Eerikäinen, DI, HHJ
Toimitusjohtaja Hämeen kauppakamari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi