Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Viisipäiväinen posti on hyvä, kolmepäiväinen kiukuttaa

Näin kansalaisena olen seurannut postin kulkua ja myös siitä käytyä keskustelua. Ihmetystä on herättänyt, mihin oikein ollaan menossa perinteisenä ja varmana tunnetun palvelun osalta.

Epäselvyyksiin ei valitettavasti ole tullut kunnon perusteita.

Olemme havainneet viimeistään nyt, että maan oikeistohallitus sekä liikenne- ja viestintäministeriö ajoivat läpi härkäpäisesti postilain uudistuksen.

Postihan toi esille aikanaan halunsa jakelupäivien harventamiseen. He perustelivat näkemystään jaettavan postin vähenemisellä noin kymmenellä prosentilla vuodessa.

Tappiota vai voittoa?

Näin ilmeisesti jakelun yksikkökustannus lähetystä kohden uhkaa nousta korkeaksi. Näin heidän mielestään yleispalveluna tapahtuvasta viisipäiväsestä kirjeiden jakelusta tulee kannattamatonta.

Tiedossa on, että postitoiminta on tuottanut kymmeniä miljoonia voittoja useana vuonna. Eikö tämä aiheuta julkisuudessa mitään ihmetystä lainkaan?

Kansalaisena totuin saamaan postin, muun muassa viranomaiskirjeet ja sairaalakutsut, viitenä päivänä viikossa. Ne, jos mitkä edellyttävät viivytyksetöntä jakelua.

Posti toimittaa tämän lisäksi asiakkailleen muita postilähetyksiä, paketteja, sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. Uusista palveluista mainittakoon esimerkkinä erinäiset vanhusten hoivaan liittyvät kuviot.

Tärkeät paketit

Hirvittää vieläkin, kun on päädytty harventamaan jakelupäiviä. Se on väistämättä heikentänyt kansalaisten asuinpaikasta riippumatonta tasapuolista tiedonsaantia.

Varsinkin, kun maaseudulla ei ole erillistä sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa niin kuin kaupungeissa. Päivittäinen jakelu on erityisen tärkeää sanomalehtien lukijoille. Haja-asutusalueilla viisipäiväisyys on edelleen tärkeää muiden palveluiden säilyttämisen kannalta.

Tämä tukee syrjäseudun elinvoimaisuuden säilymistä ja erityisesti ikääntyvien ihmisten tarvitsemien palveluiden tuottamista. Samoin haja-alueen pienet ja keskisuuret yrittäjät sekä maanviljelijät ovat kokeneet muun muassa pakettien kulun merkittävänä. Aikakauslehdille on ollut elintärkeää aina, että lehti on jokaisella asiakkaalla samana päivänä.

Harvennuksista huhutaan

Itse odotan aina innolla, milloin postiauto näkyy mutkan takaa. Aiemmin oli mahdollista tarkastaa kello postiauton tulon mukaan. Nykyisin posti kulkee miten sattuu, joka päivä ei tuttua postinjakajaa näe lainkaan. Jo nyt on toisinaan viikkoja, milloin posti tulee vain neljänä päivänä viikossa.

Huhut kertovat, että kokeilussa on jo kolmen päivän jakelu. Kuuleman mukaan oltaisiin myös haaveilemassa taajamissa kerrostalojen luukkuun jakelusta siirtymistä talojen alakertojen luukkujakeluun.

Kiukuttaa jo nyt, kun posti jää tulematta tai joudun noutamaan sen itse kauempaa. Postilain uudistaminen ja jakelupäivien määrän väheneminen entisestään, niin kiukustuttaa vielä enemmän ja useampana päivänä.

Liikesalaisuudet myyntiin

Onko enää merkitystä laadukkaalla ja asiakasystävälliseen aikaan tulevalla jakelulla? Miten on arvioitu jakelun kilpailun parantaneen kansalaisten palvelua?

Onkohan henkilöstön jaksamiseen satsattu käytännössä, eikä vain juhlapuheissa ja ylevissä suunnitelmissa.

Eikä tämä ole näköjään jäämässä tähän. Maan porvarihallitus aikoo muuttaa postilakia siis niin, että kaikki liikesalaisuudet, reittitiedot yms. pitäisi luovuttaa kotimaisille ja ulkomaisille kilpailijoille.

Luulisin, että monet jäivät kaipaamaan arvioita mm. postin yleispalvelun laajuudesta. Tässäkin näkyi tosi oikeistolaisen hallituksen ideologinen yksityistämislinja ja onneton lain valmistelu.

Ilmeisesti EU-direktiivi sallisi edelleen viisipäiväisen postinkeräilyn ja -jakelun.

Kari Lempinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi