Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta: Kuntayhtymämalli on hyvä kaikella tapaa

Säästöjä saa, jos potilaita ei hoideta kunnolla, saati ollenkaan.

Joudun vielä kerran pyörittämään vanhaa levyä mutta pakko on, kun vastavoimat ovat niin innoissaan hyvinvointiyhteiskunnan tuhoamisesta.

Muutama sana, joita inhoan yli kaiken, ovat maali ja leveät hartiat. Sote-uudistukseen ei päde kumpikaan termi. Terveyspalveluiden ulkoistaminen ei tuo mitään leveitä harteita, emmekä sellaista omaa maalia halua.

Tasa-arvo ei toteudu

Uudistuksen luvataan tuoda tasavertaiset palvelut kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Vääntäkää nyt joku viisas minulle rautalangasta miten se tapahtuu. Eli Savukoskella asuvalla mökin mummolla on tämän logiikan mukaan yhtä hyvät ja tasavertaiset palvelut kuin jollain isossa kaupungissa asuvalla serkulla. Pitää olla melkoisen typerä ihminen jos uskoo moista roskaa.

Vai johdetaanko tässä jälleen tarkoituksella harhaan ja valehdellaan? Se ei kyllä olisi tältä äärioikeistolaiselta hallitukselta ensimmäinen kerta.

Nykyisin kuntayhtymät keskittävät palveluitaan isompiin kuntakeskuksiin ja silloin ne syrjäkyliltä häviävät. Ne syrjäkylät eivät myöskään ole yksityiselle toimijalle tarpeeksi hyvä bisnes mennä vuolemaan kultaa. Jo Jyväskylän kokoisessa kaupungissa nähtiin, että pannaan lappu luukulle kuten Pihlajalinna teki kokeilussaan. Se niistä tasavertaisista palveluista ja valinnanvapaudesta.

Yksityinenkin takkua

Yllättävän monen mieleen on myös iskostunut ajatus yksityisten terveyspalveluiden erinomaisuudesta ja niissä välittömästi hoitoon pääsystä. Esimerkiksi Lahden seudulla, jossa on ollut valinnanvapauskokeilu, julkiselle puolelle on päässyt nopeammin hoitoon.

Jos tuo hölmöily jatkuu isommassa mittakaavassa, niin yksityiset terveysasemat ruuhkautuvat ihan samalla tapaa.

Ei pidä myöskään unohtaa, että lukuisissa tutkimuksissa suomalainen julkinen terveydenhuolto on erinomaista laadultaan sekä kustannustehokasta. Siinä kun ei ole välissä sitä ahnetta välikättä, jonka pitäisi tuottaa voittoa osakkaille ja kovaa palkkaa päälliköilleen.

Säästöjä ilman hoitoa

Meillä on kuitenkin vain tietty summa rahaa käytettävissä, jolloin ainakin itse käyttäisin sen voittomarginaalin ihmisten hoitamiseen. Lisäksi monet verosuunnittelulla kikkailevat firmat toimivat vastuuttomasti jättäessään suuren osan veroistaan maksamatta Suomeen.

Joillekin, varsinkin Kokoomukselle, ne verot vaan ovat ainainen riesa, eikä niitä haluta hoitaa. Siitä hyvänä esimerkkinä on hallituksen ajamat veronkevennykset niille, joilla muutenkin menee hyvin.

Uudistuksen luvataan tuovan myös säästöjä. Säästöjähän se voi tuoda ainoastaan sillä tapaa, että potilaita ei hoideta jatkossa kunnolla, saati ollenkaan. Näitä soten pilotteja kuten Etelä-Karjalan Eksote on nähty ja niissä jo budjetit paukkuvat ja mietitään uusia säästöjä.

Yhtymä on halpa

Tähän kytkeytyy myös idioottimainen maakuntauudistus, jossa rahaa maakunnille tulisi sitten miten sattuu, jos tulee laisinkaan. Lisäksi isot toimijat käyttävät yhä enenevässä määrin halpatyövoimaa, joka puolestaan johtaa muihin ongelmiin.

Itsellä on kunnia tuntea työni kautta monta julkisen terveydenhuollon huippuosaajaa ja useimmat heistä ovat kauhuissaan tästä ”uudistuksesta”. Nykyinen kuntayhtymämalli on hyvä kaikella tapaa, kun siinä myös pienet kunnat saavat äänensä kuuluviin.

Ja jos jossain kunnassa kuten esimerkiksi Heinolassa riittää paukut ja tahtoa, niin voidaan järjestää vielä paremmat terveyspalvelut kuin esimerkiksi isossa naapurissamme Lahdessa. Se niistä leveistä harteista. Eli jos joku yksittäinen kunta ei selviä velvoitteistaan, ei sen takia saa tuhota hyvin asiansa hoitaneita kuntia.

Tuhon tiellä

Nekin rahat, jotka tämän soten valmisteluun on laitettu, olisi voitu laittaa esimerkiksi perusterveydenhuollon kehittämiseen. Se on pitkä penni mitä tämä hölmöilyn suunnittelu on maksanut. Itse laittaisin siihen osallistuneet henkilöt viralta omista ”oikeista” töistään ja maksamaan omista rahoistaan kaikki valmisteluun liittyneet kustannukset. Valtion yksityist

misvimma tuhoaa tällä menolla hienon isänmaamme.

Tämän hallituksen ansiosta moni ihminen ei tule enää palkkatuloillaan toimeen ja tämä uudistus vain lisää kansan kurjistamista ja nöyryyttämistä.

Mika Yli-Kaakinen

Heinola

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi