Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

SuPerin Paavola: Varhaiskasvatuksessa on mahdoton tilanne

Yle uutisoi torstaina 23.8. entisestään syvenevästä lastentarhanopettajien pulasta.

Tuntuvilla palkkaporkkanoillakaan ei saada päteviä pedagogeja päiväkoteihin. Tämä on todella kurja tilanne, mutta täysin odotettavissa varsinkin nyt, kun uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan syyskuun alussa. Laki korottaa henkilöstön koulutustasovaatimuksia päiväkodeissa.

Aiemmin lapsiryhmään riitti yksi lastentarhanopettaja, joka varmisti ryhmänsä pedagogiikan tason ja toteutti sitä yhdessä kahden lastenhoitajan kanssa. Uusi voimaan tuleva laki vaatii, että jokaisessa lapsiryhmässä on oltava kaksi lastentarhanopettajaa. Heistä on jo nyt Helsingissä 400 työntekijän vaje. Uusi laki vähentää 9 000 lastenhoitajaa siirtymäajan puitteissa. Varhaiskasvatus on ajettu mahdottomaan tilanteeseen.

Pikakoulutukset ristiriidassa koulutason nostamisen kanssa

Nyt päiväkoteihin pikakoulutetaan ”ketä hyvänsä” aikuisia, koska lastentarhanopettajia ei saada. Koulutetut lastenhoitajat tekevät lastentarhanopettajan sijaisuuksia jo nyt, ja puolestaan lastenhoitajiksi perehdytetään, että edes joku on paikalla. Tämä on jo nyt totta pääkaupunkiseudulla, jo ennen kuin uusi varhaiskasvatuslaki tiukentuvine henkilöstömääräyksineen on edes tullut voimaan.

Jos koulutustasoa halutaan nostaa varhaiskasvatuksessa, pikakoulutukset ovat ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa. Meillä on varhaiskasvatuksessa useita ammattiryhmiä, joilla jokaisella on tärkeä rooli työpaikoilla. Tältä osin varhaiskasvatus on toiminut hyvin.

Uusi laki ei poista isoja ryhmiä

Ongelmana ovat olleet liian isot ryhmät ja vähäinen henkilöstömäärä. Uusi laki ei korjaa tätä ongelmaa, vaan aiheuttaa entistä suuremman ongelman osaavan henkilöstön saamisessa.

Lapset tarvitsevat ammattitaitoisia hoitajia, jotka ovat ehdottoman turvallisia ja läsnä arjessa. Varhaiskasvatus on haluttu sektori lähihoitajaopiskelijoiden keskuudessa.

Lähihoitaja on suorittanut kolmen vuoden ammatillisen tutkinnon, on turvallinen kasvattaja ja ammattilainen lasten toiminnan suunnittelussa.

Pidetään työpaikoilla huolta olemassa olevasta koulutetusta henkilöstöstä, jotta he jaksavat ja pystyvät pitämään huolta lapsistamme. Osaajia löytyy, kun työolot, arvostus ja palkkaus ovat kunnossa.

Onko kokonaan unohtunut lapsen oikeus pysyviin ihmissuhteisiin varhaiskasvatuksessa? Henkilöstön pysyvyyshän on useiden tutkimusten mukaan eräs keskeinen laatutekijä lapsen näkökulmasta.

Silja Paavola
Puheenjohtaja
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi