Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Toinen totuus tuulivoimasta

Kirjoittaja kehottaa hollolalaisia miettimään kahdesti, ennen kuin hyväksyvät tuulivoimalat. Kuva: Sami Kuusivirta

Miettikäähän kahdesti ennen kuin hyväksytte tuulivoimaa Hollolaan. Vaikka toimijoiden mukaan voimaloista ei aiheudu haittaa, totuus on toinen.

Esimerkiksi Saksassa, jossa pieniä voimaloita on ollut kauan, yli miljoona ihmistä on sairastunut niistä. Hiljattain siellä perustettiin yhdistys tuulivoimaloiden infraäänestä sairastuneille.

Saksalaisen Mainzin yliopiston toukokuussa julkisuuteen tuoman tutkimuksen mukaan tuulivoimalan infraääni heikentää sydänlihaksen tehoa noin 20 prosenttia. Aiemmin toisessa tieteellisessä tutkimuksessa selvisi, että infraääni aiheuttaa muun muassa sidekudostumista. Selittyisikö näillä se, että Länsi-Suomen tuulivoimala-alueilla äkkikuolemat ovat lisääntyneet voimaloiden myötä. Toinen ongelma on keskenmenojen määrän kasvu.

Kannatin ennen tuulivoimaa, en enää. Jouduin itse muuttamaan kotoani pois, kun naapurikuntaan Ilmajoelle tuli tuulivoimalat. En olisi uskonut, että ne voivat aiheuttaa haittoja yli 10 kilometrin päähän.

Noin 200–300 perhettä Länsi-Suomessa on joutunut muuttamaan kodistaan pois tuulivoimaloiden aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi. Tuhannet oireilevat, mutta koettavat vielä sinnitellä.

Kiinteistöjen arvo tuulivoimaloiden lähellä putoaa tai jopa romahtaa. Taloja ei saa myytyä. Niissä ei voi asua, kulut on silti maksettava. Se on perheille taloudellinen katastrofi.

Tuulivoimaloiden aiheuttama kuultava meluhaitta ulottuu pääosin 5–6 kilometrin päähän, hiljaisinta saattaa olla aivan voimalan alla. Infraäänen aiheuttamat haitat ulottuvat noin 20 kilometrin säteelle. Lisäksi voimaloista aiheutuu maatärinää, joka tutkimusten mukaan leviää ainakin 15 kilometrin päähän. Saksalaisten lääkärien mukaan maatärinä saattaa olla infraääntä haitallisempaa terveydelle.

Onneksi oireet loppuvat, kun siirtyy tuulivoimala-alueelta pois.

Muistakaahan myös, että vaikka tuulivoimaa alueelle suunnitteleva taho olisi suomalainen, hyvin usein hanke myydään heti lupien saannin tai rakentamisen jälkeen ulkomaille. Maanomistajalle ei asiasta tarvitse yleensä kertoa.

Hollolassakin voi olla syytä miettiä etukäteen, paljonko kuluu rahaa tuulivoimaloiden aiheuttamiin sairastumisiin ja paljonko menetetään tuloja pois muuttavien perheiden vuoksi.

Leena Kurikka, entinen rytmiradiolainen, nykyinen tuulivoimapakolainen

Lue myös: Sähkön kuluttajahinnassa tapahtunut vihreä käänne
 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi