Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Vääksyn yhteiskoulun kuntoa koskevia tutkimustuloksia ei hyödynnetty riittävästi

Kuva: Pirjo Kamppila

Riskirakenne on rakennetyyppi, joka on todettu käytännössä vaurioherkäksi rakenteeksi. Rakenne on yleensä ollut aikakautensa määräysten mukainen ja riskialttius on huomattu vasta jälkikäteen.

Vaurion syynä on yleensä kosteuden pääseminen rakenteeseen tavalla tai toisella. Rakenne on siten edelleen toimiva kunhan huolehditaan, ettei se pääse kastumaan.

Määritelmän mukaan riskirakenteita ovat rakenteet, joista saattaa aiheutua tavalla tai toisella terveydellisiä haittavaikutuksia. Samoin rakenteiden ilmavuodoista saattaa aiheutua epäterveiden mikrobien ja muiden terveyden kannalta haitallisten aineiden kulkeutumista sisäilmaan.

Asikkalan kunnanvaltuuston 04.06.2018 tekemää Vääksyn yhteiskoulu purkamisesta ja uuden rakentamisesta edelsi Polygon oy:n sisäilmatutkimukset 2016 ja 2017 sekä Sweco oy:n kuntotutkimusraportti.

Miten tutkimustuloksia käytettiin jatkoselvittelyissä? Ei mitenkään.

Tutkimusten tavoitteena oli selvittää heikon sisäilman aiheuttajia ja mahdollisia riskitekijöitä. Aistinvaraisten havaintojen lisäksi tehtiin runsaasti kosteusmittauksia, vähintään 40 mikrobitutkimusta sekä noin 50 rakenneavausta ja useita ilmanvuotoreittien paikannuksia.

Rakenteissa ei havaittu laajoja kosteusvaurioita

Rakenteissa ei havaittu laajoja kosteudesta aiheutuvia vaurioita, ainoastaan C-osan alapohjarakenteeseen kohdistuu maaperän kosteusrasitusta, ja siitä syystä yksittäisiä lattiapinnoitteen vaurioita, jotka vaikuttavat sisäilman laatuun.

Vanhojen lattiamattojen haurastumisesta ja mattoliimojen kemiallisesta prosessista pääteltiin johtuvan rakennuksissa ilmeneviä hajuongelmia. Poikkeavan suuri alipaine aiheuttaa eri tilojen välillä tapahtuvaa hallitsematonta korvausilman kulkeutumista.

Olisiko ilmanvaihdon tasapainottamisesta mitään apua? Vain muutamassa mikrobinäytteessä todettiin lievää kasvua, joka ei ylitä asumisterveysasetuksen toimenpiderajaa.

Tutkimustuloksia ei käytetty jatkoselvittelyissä

Miten tutkimustuloksia käytettiin jatkoselvittelyissä? Ei mitenkään.

Hanketyöryhmässä ei aihepiiristä keskusteltu muistioiden mukaan lainkaan ja kunnanhallituksen pöytäkirjassa vain todetaan Swecon tutkimusraportti, joka lausunnon mukaankin perustuu pelkästään riskirakenteiden kartoittamiseen.

Polygonin tutkimustulokset vain luetellaan Swecon raportissa, vaikka niissä nimetään tarvittavia korjaustoimenpiteitä.

Vaikuttaa siltä, että kukaan hallintohenkilö ehkä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ei ole niitä lukenut.

Uusi tapa rakentaa ei aina ole vanhaa parempi

Kun vanhaa rakennustapaa edustavat rakenteet on lueteltu riskirakenteiksi, sopinee kysyä miten nimitetään uusia rakenteita. Tuore esimerkki, eikä ainoa, on 2016 valmistunut Orimattilan Järvikunnan koulu Mallusjoella (ESS 23.8.2018). Vastaavia ongelmia on saanut jatkuvasti lukea Lahden koulujen osalta.

Uusi tapa rakentaa ei aina ole parempi kuin vanha. Käytämme rakentamisessa valtavan määrän erilaisia kemikaaleja, joiden tutkimushistoria on melko vaatimaton.

On suuri todennäköisyys, että rakenteet muuttuvat ajan kuluessa riskirakenteiksi. Lattiamatot ja mattoliimat yksi osoitus niistä.

Rakennuttaja voi periaatteessa päättää, mitä purkaa ja mitä rakentaa, mutta kunnallisessa päätöksessä ratkaisut tulee kuntalain mukaan aina perustella. Valtuuston päätös on perustelematon.

Antti Vilppula
varatuomari
Asikkala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi