Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta: Hinnoittelussa ja tekemisessä on kohennettavaa

ESS:n toimittaja Terhi Säynäjärvi kirjoitti ”Hinnoittelun mestareista”. Pääasia jutussa oli potilaan yksinkertaisen ongelman, paiseen aiheuttama suuri kustannus. Työterveyshuollossa syntyi keinotekoinen laskutusperuste.

Onko sairaanhoitojärjestelmämme kustannustehokas? Ei ole. Ylimääräisiä, turhia kustannuksia syntyy kolmesta syystä. Säynäjärven kirjoituksessa kuvattiin toimintaa, josta puuttui ammattitaidon rippusetkin. Toisekseen, puuttui moraali.

Ihonalainen paise. Vastavalmistuneena lääkärinä terveyskeskuksessa kohtasin maanviljelijän, jolla oli paise selässä. Puhkaisin, ja märkää valui reippaasti. Paise tyhjeni. Laitoin kumiliuskan pitämään ontelon aukkoa auki, ja isäntä pääsi töihinsä.

Tuollainen touhu, josta Säynäjärvi raportoi, on osoitus vähäisenkin ammattitaidon puutteesta. Lääkärikollega kertoi samanlaisesta tapauksesta, johon oli päivystäessään törmännyt sairaalaosastolla.

Häneltä pyydettiin kolmatta antibioottikuuria osaston potilaalle. Ei antanut. Hän avasi kananmunan kokoiseksi kasvaneen paiseen. Sillä siisti. No, ei se ihan siistiä ollut se lattialle valunut märkävelli. Potilas parani.

Nämä eivät ole yksittäistapauksia. Kyseessä on merkittävä perustaitojen puute, joka tulee kalliiksi.

Sairaanhoidossa harrastetaan kaikenlaista turhaa. Kun terveydenhuollon kustannuksista murehditaan, pitää ensin syynätä kunnolla, mistä ne menot oikeasti koostuvat.

Viimeisessä Lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa THL:n kehityspäällikkö Esa Nordling kirjoitti sellaisesta ihmeellisestä asiasta kuin psykiatristen potilaiden toipumisorientaatiosta.

Mitä se tarkoittaa mielenterveystyössä? Potilaan oireiden ylläpitämisen sijaan pitäisi pyrkiä toipumiseen. On uskomatonta, että tässä on jotain uutta!

Julkisen sektorin sairaanhoidon eettisyyttä on korostettu. Mitään arvostettavaa ei ole sellaisessa, että terveyskeskuslääkäri täyttää työpäivänsä muutamalla turhalla seurantakäynnillä. Tuttava raportoi tavallisesta luomesta, jonka vuoksi terveyskeskuksessa piti asioida neljä kertaa.

Pikaisuus ei kerro tehokkuutta

Yksityisen sektorin tehokkuutta on hoettu. Tyhjänpäiväisten vaivojen vuoksi pikaisella hoitoonpääsyllä ei ole tekemistä tehokkuuden kanssa.

Ihan oma lukunsa on sairaanhoidon bisnes. Potilaskäyntejä on mahdollista lisätä, toistaa, ja niihin liittyviä lisätutkimuksia voidaan määrätä lähes rajattomasti. Joka asiasta kassakone kilahtaa. Ulkopuolisen, vaikkapa poliittisen luottamushenkilön on mahdotonta tietää, miten aika ja rahat menevät hukkaan.

Ratkaisu on henkilöstön ammattitaidon kohentuminen ja ennen kaikkea moraali! Vain moraaliton tienaa työstään rahaa osaamatta sitä kunnolla. Hän on silloin virallisesti hyväksyttynäkin todellisuudessa eräänlainen valelääkäri.

Lääkäreillä on moraalisen peiliin katsomisen aihetta. Onko minun tällaisesta työstäni mitään todellista hyötyä kenellekään?

Kolmas, ja yhä kasvava virheellinen kustannus syntyy toivottomasta, vain kärsimyksiä lisäävästä hoitamisesta. Rohkeutta inhimillisen hoitamisen suuntaan tarvitaan.

Kristiina Joensuu
Kaupunginvaltuutettu (krr, kok)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi