Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Timo Heinonen: Suomen kuntoon laittamisesta ei saa lipsua

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli vaalikauden viimeisen budjettiesityksensä elokuun toisella viikolla. Ministeri sai esitellä myös nipun kovia tuloksia. Ne puhuvat puolueetonta tietoa siitä, että tehdyt talous- ja veroratkaisut ovat toimineet.

Aiemminkin moni pääministeri on päässyt nauttimaan osaavien valtiovarainministereidensä tuloksista. Muistetaan parit Aho-Viinanen, Lipponen-Viinanen, Lipponen-Niinistö ja nyt Sipilän rinnalla Orpo. Näitä kaikkia valtiovarainministereitä yhdistää sama poliittinen vastuunkannon ja tarkan taloudenpidon periaate.

Tämän hallituksen aloittaessa asetettiin yhteiseksi tavoitteeksi Suomen kuntoon laittaminen.

Talouden vaikeita vuosia oli takana jo lähes kymmenen, emmekä olleet päässeet millään kiinni muun Euroopan ja maailman talouden kasvuun.

Kevyemmät verot ja säätely

Yksi keskeinen ratkaisun avain oli nyt työn verotuksen keventäminen ja turhan sääntelyn purkaminen. Kasvulle ja tekemiselle haluttiin antaa tilaa ja mahdollisuuksia.

Työn verotusta onkin tällä vaalikaudella kevennetty kaikilta ansiotuloveroa maksavilta ja näin verotuotot on saatu uudelleen kasvu-uralle.

Iso tavoite oli myös työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin ja 110 000 uutta työllistä. Näitä tavoitteita pidettiin mahdottomina, ja muistan miten hallitusohjelmaneuvotteluiden aikaan osa olisi halunnut asettaa riman alemmaksi. Juhana Vartiainen (kok) piti kiinni kovista tavoitteista ja sai pidettyä päänsä ja pakotettua kaikki mukaan kovaan urakkaan.

Työttömyys lisää velkaa

Epäilijöiden yllätykseksi nämä tavoitteet saavutettiin lopulta jopa etunojassa. Rimaa on nostettu nyt työllisyyden osalta jo 75 prosenttiin. Siihen olisi välttämätöntä yltää ensi vaalikaudella, jo hyvinvointiyhteiskunnan peruspalveluiden turvaamiseksikin.

Työllisyystilanne onkin parantunut viime kuukausina ennakoitua nopeammin. Työttömyysaste on laskenut muutamassa kuukaudessa reilusta 8 prosentista 7,2 prosenttiin. Mutta jo toteutetuista toimista huolimatta työttömyys on yhä korkealla ja se rasittaa kovalla kädellä julkista talouttamme.

Tämän takia budjettiehdotus on edelleen kuluvan vuoden tapaan 1,7 miljardia euroa alijäämäinen. Se on liikaa, vaikkakin paljon vähemmän kuin hallituksen aloittaessa kautensa.

Pieneläkkeisiin lisää

Vuonna 2014 budjettialijäämä oli 6,6 miljardia euroa. Mutta lisätoimia tarvitaan edelleen, eikä tavoitteista saa tinkiä edes vaalien lähestyessä.

Veroratkaisu valmistellaan valtiovarainministerin budjettiriiheen mennessä. Siinä varmistetaan, ettei kenenkään työn verotus kiristy.

Samalla jatkamme hallitusohjelman mukaisia muutoksia: tupakkavero kiristyy, autoverotus kevenee ja asuntolainan korkovähennys supistuu.

Ensi vuosi tuo myös vihdoin panostuksia osaamiseen ja koulutukseen.

Myös turvallisuutta vahvistetaan niin poliisin, rajojen kuin tiedustelunkin osalta.

Eriarvoisuuden ehkäisemiseksi korotamme myös vähimmäispäivärahoja ja jälleen myös takuueläkettä.

Budjetin laadinta jatkuu elokuun lopussa. Silloin on tärkeä tehdä vielä muutama ratkaisu.

Tarvitsemme tukea tukalassa tilanteessa olevalle suomalaiselle maataloudelle, myös rahaa tienpitoon ja korjausvelkaohjelman jatkoon ja veroratkaisun yhteydessä panostuksia kaikista pienimmällä toimeentuleville.

Haluamme, että kasvu kuuluu kaikille.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok.)
valtiovarainvaliokunnan vastaava
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi