Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kivilouhimo tulossa asutuksen viereen Nastolassa

Hanke vaikuttaa Nastolan kirkonkylän, Rakokiven ja Uudenkylän asukkaisiin.

Orimattilainen Pärhä oy on hakenut ympäristölupahakemusta kiviainesten louhimiseksi Lahden kaupungin Nastolan kaupunginosan suunnitellulle maa-ainesten ottamisalueelle. Se ulottuu Orimattilan puolelle.

Kyse on raskaasta louhimistoiminnasta, josta on suurta haittaa asutukselle. Toiminta on ympärivuotista ja lupaa haetaan 15 vuoden ajaksi.

Tällainen toiminta ei mielestäni sovi asutuskeskuksen läheisyyteen. Sen aiheuttamat melu- ja pölyhaitat, kovaa ääntä aiheuttava toiminta ja ympäristön tuhoutuminen koskevat tuhansia ihmisiä Nastolan kirkonkylän, Rakokiven ja Uudenkylän taajamissa. Se näkynee myös asuntojen arvon laskuna tulevaisuudessa.

Kaikilla meillä, joita asia koskee ja muillakin asukkailla, jotka eivät halua asua melun ja pölyn keskellä, on mahdollisuus antaa mielipiteemme asiaan.

Melua jo nyt liikaa

Saamassani aluehallinnon kirjeessä on lyhyt yhteenveto asiasta.

Siinä todetaan, että alue on merkitty teollisuusalueeksi. Aikaisemmassa kaavassa alue oli merkitty pienteollisuusalueeksi ja sinne on tullut pienteollisuutta vuosien varrella.

Hakemuksessa todetaan: ”Yleisen liikenteen aiheuttama melu valta- ja rautatieltä aiheuttaa alueelle merkittävän taustamelun, joka ylittää melutason ohjearvot laajahkolla alueella. Haettu toiminta ei tähän aiheuta juurikaan muutosta. Melutasot ylittävät jo nyt ohjearvot.”

Hakijan mielestä tällöin ei ole enää merkitystä, tuleeko melua enää lisää. Heille tämä on hakemusta puoltava seikka. Mielestäni asia on päinvastoin. Melua ei tulisi enää lisätä.

Pitkät työajat

Toinen seikka ovat työajat. Niistä ei yhteenvedossa mainita lainkaan.

Pärhän ympäristölupahakemuksessa 5.4 2017 Lahden kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnalle kerrotaan louhinta-ajoiksi maanantaiasta perjantaihin klo 7-21 tai 22, räjäytykset ma-pe klo 10-15.

Lisäksi tulevat kuormaaminen ja kuljetus maanantaista lauantaihin, satunnaisesti myös muina aikoina.

Pärhän selvityksessä ei kerrota, miten toimintaa valvotaan, kuka sen tekee ja mihin toimenpiteisiin ryhdytään, jos ongelmia ilmenee.

Ei houkuta asukkaita

Keskimääräinen liikennemäärä alueelle on noin 12 raskasta ajoneuvoa työpäivässä. Nämä tiedot ovat Insinööritoimisto Ekomaa oy:n maa-aines ja ympäristölupahakemuksesta Lahden kaupungin nettisivustolta.

Uusien asukkaiden houkutteleminen tuskin onnistuu. Tietoisuus siitä, että asuinalueen vieressä on melua, pölyä ja kovaa ääntä aiheuttava teollisuuslaitos ei ole houkutteleva vaihtoehto.

Lähialueen luonnon merkitystä ihmisen hyvinvointiin on alettu arvostaa ja siitä on tutkimustakin tehty. (Psykologiliiton Eko-ja ympäristöpsykologian toimikunta 2010)

Lähetä kannanotto

Ottakaa kantaa, vielä voi vaikuttaa. On tärkeää, että yksityiset ihmiset ilmaisevat mielipiteensä. Myöhemmin se voi olla myöhäistä ja turhaa.

Kannanotot on toimitettava 30.8. mennessä Etelä-Suomen aluehallintovirasto PL 110, 00521 Helsinki tai sähköisesti: ymparistoluvat.etela@avi.fi

Marjatta Hämäläinen
Nastola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi