Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Koulumatkatuki eriarvoistaa perheen lapset Lahdessa

Olemme perhe Lahdesta ja asumme Karistossa, jossa on alakoulu. Kariston ”lähi”yläkoulu on keskustassa sijaitseva Tiirismaan koulu, jota vanhempi lapsemme käy.

Koulumatkan ylittäessä 5 km esikoinen on oikeutettu ilmaiseen koulukuljetukseen. Kun nuorempi poikamme aloittaa opintonsa Salpausselän liikuntapainotteisella luokalla, hänellä ei ole vastaavaa oikeutta ilmaiseen matkaan. Perusteluna on, ettei hän ottanut vastaan paikkaa kaupungin osoittamasta ”lähikoulusta”.

Tilannetta ei helpota tieto, että koululaishintaista (alle 16 v) kuukausilippua ei Lahden seudun liikenteellä ole, vaan perheet joutuvat ostamaan aikuisten kuukausikortin.

Lahtiko lapsiystävällinen kaupunki?

Tilanne on absurdi. Niin Karistosta kuin muista lähialueista yläkouluun siirrytään kaupunkiin, jossa on Lahden koulukeskittymä.

Jos opiskelija ei mene kaupungin määräämään lähikouluun, vaan tulee valituksi muuhun kaupungin ylläpitämään keskustan kouluun – vaikka matka koulusta riippumatta on sama – hoitakoon perhe lapsensa kouluun itse.

”Näin on ennenkin toimittu” ja ”Olette varmasti tienneet koulua valitessa” -kommentit eivät poista sitä tosiasiaa, että linjaus asettaa lapset perheineen eriarvoiseen asemaan.

Valitettavasti Unicefin palkitseman ”lapsiystävällisen kaupungin” linjaus rankaisee ja käyttää vahvaa sanelupolitiikkaansa sekä rajoittaa opiskelijan valinnanvapautta.

Lasta tuettava mielekkääseen oppimiseen

Ihmettelen millaisin perustein kaupunki kieltää ja mitätöi eri painotusalueen vuoksi koulunsa valinneilta lapsilta taloudellisen tuen?

Nykypedagogiikan mukainen uusi opetussuunnitelma korostaa lapsilähtöistä ajattelua ja koululaitokset ovat jo pitkään kehittäneet ja tarjonneet vaihtoehtoista opetusta eri painotusalueita; musiikki, kuvataide, ilmaisutaito, luma, liikunta jne, oppilaan lahjakkuutta, kiinnostusta, kouluviihtyvyyttä huomioiden. Lahdessa laahaa ajattelu pahasti kehityksen jäljessä.

Oppilaan perusoikeudet eivät toteudu, sillä kaupunki ei tue lasta mielekkääseen oppimiseen.

Urheilukaupungin maineessa olevan Lahden tulisi kannustaa nuoria liikkumaan ja sitä painottavaan oppilaitokseen – ajassa, jossa liikunnan puute on uhka kansamme terveydelle?

Lisäksi nuoria olisi hyvä kasvattaa, kannustaa ja rohkaista luokka- ja kouluvaihdoksiin sekä irtiottoihin, sillä jatkossa uskalluksesta muutokseen työn perässä on nuorelle suuri etu.

Tuen epääminen erityislahjakkaalta väärin

Tosiasia on, ettei naapurikoulun oven avaaminen nosta yhdenkään kaupunkiin matkaavan oppilaan koulumatkakustannuksia.

Koulumatkatuen epääminen erityislahjakkailta oppilailta on perusteeton, vanhanaikainen ja täysin väärä säästämisen kohde.

Pienituloisissa perheissä tämä voi olla este liikuntaa tai muita nuoren erityistaitoja painottavien luokkien valinnalle. Neljän lapsen perheestä puhumattakaan, jossa liikunnallisesti lahjakkaille lapsille vanhempien kukkaro ei enää riitä.

Toivon lapsiperheiden puolesta kaupunkimme päättäjiltä avointa selvitystä ja vahvoja perusteluja tehdylle linjaukselle sekä pikaista muutosta asian korjaamiseksi ja tilanteen päivittämistä uudelle aikakaudelle.

Lisäksi toivon, että Lahden seudun vanhempainyhdistys ottaisi kantaa asiaan ja edistäisi tasa-arvoista tukipolitiikkaa Lahdessa oppivelvollisuuttaan täyttäville lapsille.

Katja Kivistö-Leikkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi