Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Päivi Räsänen: Eduskunnan on korjattava soten valuviat

Suomessa on maailman parhaiten koulutettu henkilöstö terveys- ja sosiaalipalveluissa ja olemme kuuluneet hyvinvointivertailujen kärkimaihin. Sosiaaliset terveyserot ovat Suomessa kuitenkin Pohjoismaiden suurimmat ja kasvavat.

Palvelujen saaminen on työläintä ja usein myös kalleinta niille, jotka eniten niitä tarvitsisivat. Erikoissairaanhoidon ja korjaavien sosiaalipalveluiden, esimerkiksi lastensuojelun, kustannukset ovat kasvaneet kovaa vauhtia samalla, kun peruspalveluiden voimavarat ovat polkeneet paikallaan.

Nykyjärjestelmällä näköpiirissä romahdus

Sirpaleinen hallintorakenne on johtanut siihen, että palvelujen ja tukien järjestämisestä vastuussa olevat vahtivat kukin omaa kukkaroaan.

Valtiovallalla ei ole riittäviä keinoja ohjata voimavaroja niin, että ihmiset saisivat ajoissa ja nopeasti apua ja samalla yhteiskunta säästäisi menoissa.

Väestö ikääntyy nopeasti, ja palvelujen tarve kasvaa. Ennätyksellisen alhaiset syntyvyysluvut synkistävät ennusteita entisestään.

Nykyjärjestelmällä näköpiirissä olisi romahdus: köyhät ja kipeät syrjäytyisivät palveluista. Siksi tarvitsemme uudistusta, jolla pystytään vastaamaan tulevien vuosikymmenten tarpeisiin.

Terveyspalveluja tulee tuottaa potilaan ehdoilla ihmisen, ei järjestelmän, tarpeisiin. Olemme tottuneet jonottamaan lääkärille samaan tapaan kuin aikoinaan kauppoihin Neuvostoliitossa.

Jonot eivät tuo kenellekään säästöä, vaan ne lisäävät menoja, kun tutkimuksiin tai leikkaukseen pääsyä odotellessa kertyy kustannuksia sairauspäivärahoista ja lääkehoidoista.

Asiakasmaksurasite voi nousta kohtuuttomaksi

Hallituksen esittämän laajan valinnanvapausmallin riskinä on kustannusten kasvu, mikä voi johtaa paineisiin asiakasmaksujen korottamiseksi.

THL:n selvityksen mukaan suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista kasautuu jo nyt pienelle osalle väestöstä. Suurimpia maksuja maksavat paljon lääkkeitä ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita käyttävät ikäihmiset ja pitkäaikaissairaat.

Paljon tukea ja palveluita tarvitsevan vanhuksen kokonaismaksurasite voi nousta kohtuuttoman korkeaksi, kun huomioidaan kotihoidon ja terveyspalvelujen asiakasmaksut sekä lääkkeiden ja matkojen omavastuut.

Korkeat asiakasmaksut voivat olla jopa esteenä palveluiden käytölle niiden henkilöiden kohdalla, jotka kaikista kipeimmin tarvitsisivat palveluja.

Sairaat lääkäriin, vanhuksille apua, vammaisille tukea

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen suuruus vaihtelee Suomessa kunnittain, sillä laki määrää vain maksujen enimmäismäärän.

Ikäihmiset ovat eriarvoisessa asemassa kuntakohtaisesti myös kotihoidon ja tukipalvelujen maksujen osalta.

Asiakasmaksuja koskevan lainsäädäntöuudistuksen yhteydessä tuleekin huolehtia siitä, että kaikkein pienituloisimmilla ikäihmisillä on mahdollisuus käydä lääkärissä, että asumisen tuen asiakasmaksut pysyvät kohtuullisina eikä maakunnille luoda paineita maksujen korottamiseen.

Sote-palveluiden uudistamisessa on kysymys hyvin arkisista asioista. Uudistuksessa on varmistettava, että sairastunut pääsee lääkäriin, yksin kotona asuva vanhus saa tarvitsemansa avun tai vammainen riittävän tuen arkielämäänsä.

Uudistus tulee saattaa loppuun niin, että lähipalvelut, laadukas hoito ja parhaan asiantuntemuksen hyödyt turvataan kansalaisillemme koko maassa. Siksi on tärkeää, että eduskunta korjaa uudistukseen liittyvät riskejä aiheuttavat valuviat.

Päivi Räsänen

kansanedustaja (kd.), lääkäri

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi