Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Mitä kaikkea yksinäiset vanhukset joutuvatkaan kohtaamaan?

Vailla huolenpitoa olevat huonokuntoiset vanhukset kaatuilevat kotonaan. Kuva: Mirja Hussain

Suomi on valtaapitävien ja hyvinvoivien ihmisten luvattu maa, jossa on unohdettu lähihistorian tapahtumat ja ihmiset, jotka Suomen ovat ”maailman kartalle nostaneet”.

Suomi on tilastojen, tutkijoiden ja tohtoreiden luvattu maa. Olisikin nyt hyvä nähdä tutkittua tietoa ja tilastoja näiden maanhiljaisten, paljon kokeneiden kodeissaan asuvien ikäihmisten asumisen onnesta ja ongelmista, kuten vaaratilanteista itselleen, huolesta omaisille ja yhteiskunnalle (katoamiset).

Tuettu asuminen hurskastelua

Lukiessani uutisia esimerkiksi asuntopaloista, mietin mahtaneeko olla ikäihminen tai muistisairas henkilö osallisena tapahtuneeseen onnettomuuteen.

Tuettu asuminen kotona – ajatus kuulostaa hienolta ja hurskaalta, mutta todellisuus on toista, tietävät hyvinvointi/kotipalvelussa työtään tekevät henkilöt.

Käytännössä on todella paljon ongelmia ja läheltä piti -tilanteita.

Hyvä uutinen on se, että on (kansalaisvelvollisuus) mahdollisuus tehdä huoli-ilmoitus ”heitteille” jääneestä/jätetystä vanhuksesta kuntien sosiaalityöntekijöille.

Päivää ja näkemiin eivät riitä

Ei riitä, että kotipalvelun työntekijä käväisee vanhuksen kotona sanomassa päivää ja näkemiin. Huolenpitoon kuuluu lääkehuollon lisäksi huolehtia ihmisen säännöllisestä ruokailusta, henkilökohtaisesta hygieniasta ja kodin siisteydestä.

Kymmenen minuuttia ei ole riittävä aika vaadittavaan hoivaan ja huolenpitoon.

Suomi tarvitsee tässä tilanteessa vanhusasiainvaltuutetun. Hänen tehtävänsä olisi virkansa puolesta asiantuntevasti ja puolueettomasti ajaa ja valvoa vanhusväestön asioita ja oikeuksia sekä huolehtia todellisen hoivapalvelun tasavertaista toteutumista maassamme.

Eduskuntavaalit ovat lähestymässä. Todennäköistä on, että saamme jälleen kuulla puoluepoliittisia kannanottoja ja lupauksia vanhusten hyvästä huolenpidosta ja hoivapalveluiden kattavuudesta maassamme.

Tulevien eduskuntavaaliehdokkaiden olisikin hyvä tutustua todellisuudessa ”ruohonjuuritasolla”, kuinka laadukkaasti ja yhdenvertaisesti vanhusten kotihoito/hyvinvointipalvelut maassamme toteutuvat.

Vanhusasianvaltuutettu Suomeen, Kansalaisaloite.fi on avattu netissä 1.4.2018

Marjatta Kanth-Ruusunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi