Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Vanhuspalveluissa vakavia puutteita, laadusta tingitään

Vanhusten hoivan laadussa on edelleen vakavia puutteita, eivätkä ikääntyneiden sosiaaliset oikeudet aina toteudu. Tällä hetkellä kotihoidon piirissä on yhä huonokuntoisempia ikääntyneitä olosuhteissa, joissa kotona asuminen ei enää ole turvallista.

Myös kriteerejä kotihoidon ja hoivapalveluiden piiriin pääsemiseksi on monilla paikkakunnilla kiristetty. Kotihoidon tukipalvelujen hankkiminen on puolestaan varallisuudesta kiinni.

Hoitajia vähän, vaihtuvuus suuri

Selvitysten mukaan samaan aikaan, kun kotona hoidetaan yhä enemmän ikääntyneitä ja he ovat yhä huonokuntoisempia, hoitohenkilöstömäärää on vähennetty.

Henkilöstö vaihtuu myös kohtuuttoman tiuhaan, jotta kotihoidon turvallisuus ja pitkäjänteisyys voitaisiin varmistaa.

Kotihoidon asiakkaiden mahdollisuudesta ulkoiluun ei vielä edes oikein puhuta, vaikka liikkumisen tarve on yksi tyydyttämättömistä perustarpeista.

Vanhuspalvelulain mukaan iäkkäälle annettavien palveluiden tulee olla laadukkaita ja niiden on turvattava hänelle hyvä hoito ja huolenpito.

Samoin laki edellyttää, että henkilöstön määrän tulee vastata palveluja saavien iäkkäiden henkilöiden määrää ja heidän toimintakykynsä edellyttämää palvelujen tarvetta, jonka avulla ikääntyneille turvataan laadukkaat palvelut. Henkilöstömitoitusta tulee siis lisätä ikääntyneiden toimintakyvyn heiketessä.

SuPerin tuoreen selvityksen mukaan myöskään kotihoidon asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmat eivät toteudu. Ammattilaiset arvioivat, että vain 19 prosenttia hoito- ja palvelusuunnitelmista toteutuu hyvin. Tämä siitä huolimatta, että hoito- ja palvelusuunnitelmat ovat tehty asiakkaiden välttämättömien tarpeiden pohjalta.

Kouluttamatonta väkeä töissä

Huolta aiheuttavat myös valvonnan niukat resurssit koko vanhusten hoivassa. Valvonta nojaa omavalvontaan, mutta vanhusten hoivasta tehtyjen kanteluiden määrä sekä esiin tulevat perusoikeuksien puutteet kertovat siitä, että viranomaisvalvontaa todella tarvitaan.

On surullista ja huolestuttavaa, että tällä hallituskaudella aiottiin ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta jopa laskea, vaikkakin suunnitelma onneksi peruttiin. Tosiasiassa näin kuitenkin tapahtui, kun laatusuosituksia muutettiin siten, että henkilöstömitoitukseen voidaan laskea mukaan myös muuta kuin koulutettua hoivahenkilökuntaa. Ensimmäisen kerran laatusuosituksia tältä osin heikennettiin.

Miten käy säästöpaineissa?

Myös valvonta- ja ohjaustoimintaa on suitsittu ennen näkemättömällä tavalla. Esimerkiksi on luovuttu vanhusten hoivan valvontaohjelmasta, jossa asetettiin selkeitä laadullisia kriteerejä vanhustyölle.

Samaan aikaan mahdollisille maakunnille on asetettu kovat säästöpaineet, ja uudistukseen sisältyvä menokuri estää kuntien palvelupanostukset jo nyt uudistuksen mahdollista toteutusta odoteltaessa.

Toivomme todella, että vanhuksia ei aseteta maksumiehiksi, vaan yhteiskunnan yhteinen tahtotila on parantaa ja kehittää palveluja niin, että ihmisarvoinen vanhuus voidaan turvata.

Satu Taiveaho
Päivi Helakallio-Ranta
Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi