Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Heikki Hiilamo: toimeentulotuen siirto Kelaan aiheutti 400 turhaa häätöä

Vuoden 2017 keväällä Kela ei kyennyt maksamaan ajoissa perustoimeentulotukea, joka oli siirtynyt kunnilta sen vastuulle. Eläkeläiset ry väitti, että viivästyksen seurauksena ihmisiä ”uhkaa häätö kodeistaan”.

Kela torjui väitteen. Sen mukaan ei ollut uskottavaa, että siitä johtuvat viivästykset voisivat yksin aiheuttaa häädön.

Ulosottokaaressa todetaan karusti: ”Häätö toimitetaan poistamalla ulosottoperusteessa tarkoitetuista tiloista häädettävät ja siellä oleva omaisuus”. Häätöhakemus voi tehostaa vuokranmaksua, mutta toimeenpantuna häätö on vuokralaiselle raju ja syvästi traumatisoiva.

Ulosottomiehen määräämän muuttopäivän jälkeen vuokralaisella ei enää ole kotirauhan suojaa. Arvoton tai vähäarvoinen omaisuus hävitetään. Ihmiset jäävät ilman kotia.

Tilasto paljastaa häädöt

Onkin tärkeää selvittää, miten toimeentulotuen siirto Kelalle vaikutti toimeenpantuihin häätöihin, eli kumpi oli oikeassa: Eläkeläiset ry vai Kela.

Vuonna 2016 eli vuosi ennen Kela siirtoa ulosottomiehet toimittivat 3425 häätöä. Viime vuonna häätöjä oli 3737. Määrä kasvoi yhdeksän prosenttia.

Olennaista on se, että ennen viime vuotta häätöjen määrä väheni yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan. Lisäksi on otettava huomioon, että taloustilanne parani vuodesta 2016 vuoteen 2017, mikä yleensä vähentää häätöjä. Viime vuoden tilastopoikkeama viittaa suoraan Kelaan.

Melko turvallisesti voi arvioida, että ilman Kela-siirtoa häätöjen määrä olisi vähentynyt ainakin saman verran kuin edellisenä vuonna. Tämä tarkoittaa, että Kela-siirto olisi aiheuttanut noin 400 ylimääräistä häätöä.

Vuokra piilossa

Johtopäätös on surullinen myös siksi, ettei ongelma tullut yllätyksenä.

Vähän ennen toimeentulotuen siirtoa Kelaan sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat ennakoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyssä, että häädöt lisääntyisivät, jos Kela ei kykene seuraamaan vuokranmaksua.

Edellinen lause on olennainen. Se kertoo, ettei syy ylimääräisiin häätöihin ole välttämättä se, ettei köyhillä olisi ollut rahaa vuokriin Kelan viivästysten vuoksi, vaan paradoksaalisesti se, että toimeentulotukiasiakkailla oli ”liikaa” rahaa.

Oikotie umpeutui

Kunnat pystyivät seuraamaan toimeentulotukiasiakkaiden vuokranmaksua. Tarvittaessa ne suorittivat asumiseen tarkoitetun toimeentulotuen suoraan vuokranantajalle.

Kela ei kyennyt ottamaan koppia tästä tehtävästä. Se maksoi asumiseen tarkoitettua toimeentulotukea myös sellaisten asiakkaiden tileille, joiden tuki oli aikaisemmin mennyt suoraan vuokranantajille. Nyt asiakkaat ovat ilmeisesti käyttäneet rahat muuhun kuin vuokraan ja seurauksena on ollut häätö.

Hoppu ei ole hyväksi

Tapahtuneesta ei voi syyttää yksin Kelaa, vaan myös kiirettä uudistuksen toteuttamisessa.

Nyt tilanne lienee korjaantunut. Kela voi maksaa toimeentulotuen saajan tuen suoraan vuokranantajalle, jos vuokralainen laiminlyö vuokran maksamisen vähintään yhden kuukauden ajalta. Vuokranantajakin voi pyytää maksun siirtämistä itselleen.

Viime vuoden turhat häädöt ovat tärkeä lisämuistutus sote- ja sotu-uudistajille siitä, miten huolellisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tulonsiirroissa ja palveluissa tapahtuvat muutokset on suunniteltava.

Heikki Hiilamo
Kirjoittaja on sosiaalipolitiikan professori.
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi