Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta: Ei aina aikaa edes vessatauolle – kotihoidon arki on yhtä kiirettä ja kaaosta

Aamuvuoro kotihoidon toimistolla on alkamassa. Puhelin soi. Taas yksi ilmoittaa sairaslomastaan.

Mitä tilanteelle tehdään? Ei edes yritetä saada sijaista, vaan jaetaan asiakaskäynnit paikalla olevien kesken.

Hetken kun kuvittelin, että tänään ehtisi ajoissa syömään. Nyt pitää mennä kovalla kiireellä, jotta ehtii edes antamaan aamulääkkeet kaikille asiakkaille ennen puolta päivää. Nolla minuuttia aikaa siirtyä asiakkaalta toiselle, ei edes vessataukoa.

Opiskelijoista ei apua

Tätä on arki kotihoidossa nykyään. Phhyky on ulkoistanut yksityisille yrityksille ison osan kotihoidosta Päijät-Hämeen alueella. Ja nämä yksityiset ajattelevat vain tuottoa, eivät asiakasta saati henkilökuntaansa.

Asiakkaita otetaan yli äyräiden, euron kuvat johtoportaan silmissä kiiluen. Missä kiitos venymisestä aamuvuoron jatkeeksi, kun taas täytyi jonkun jäädä iltavuoroon? Sijaisia ei ole saatavilla eikä opiskelijoita saa käyttää.

Phhyky vaatii että ostopalveluiden tuottajilla on kotihoidossa työntekijöinään vain valmistuneita hoitajia. Kuitenkin kaupungilla opiskelijat saavat tehdä töitä. Opiskelijoista olisi kotihoidossa suuri apu, he ovat vielä innokkaita ja jaksavat paneutua työhönsä täydellä tarmolla. He kyseenalaistavat, kysyvät lisätietoja, ilmoittavat epäkohdista. Mutta ei niin ei, kulutetaan ensin vanhemmat hoitajat loppuun.

Ruoka myöhässä, lääkkeet antamatta

Päiväkäynnit tehdään lyhyillä väleillä aamukäynteihin nähden. Omaiset saattavat olla paikalla ja motkottaa että hoitaja on aamulla ollut myöhässä, eikä asiakkaalle ole oltu tekemässä aamupalaa kahdeksalta kuten on sovittu. Taas saa pahoitella ja käyttää kaikki puhujan lahjansa jotta tilanteen saa rauhoitettua.

Kaikki toivoisivat saavansa hoitajan paikalle kahdeksan maissa aamulla. Tämä ei onnistu, kun asiakkaita on reippaasti toista sataa ja heitä hoitamassa kourallinen hoitajia, jotka ovat väsyneitä jatkuvaan kiireeseen.

Lääkehoito ei aina toteudu tai toteutuu huonosti. Asioita jää hoitamatta kiireen vuoksi. Asiakkaat eivät saa välttämättä saattajaa tärkeälle lääkärikäynnille, koska kotihoidon tukitiimi on myös todella kuormitettu.

Sydäntä särkee

Taksikin saattaa olla tilaamatta koska se nyt vaan kiireessä unohtui.

Iltavuorot ovat myös jatkuvaa kiirettä, asiakkaan luota toiselle siirtymistä ilman taukoja. Tässä lääkkeet, ole hyvä, nähdään huomenna. Ja sinne jää yksinäinen, masentunut vanhus, yöksi odottamaan taas valkenevaa aamua ja seuraavaa hoitajaa.

Lue myös: Henkilökunnan jaksaminen kovilla erityisesti vanhustenhoidossa: hyvinvointiyhtymän sairauspoissaolot pomppasivat
 

Asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia ja iäkkäämpiä. Kaikilla ei ole omaisia pitämässä puolia. He tyytyvät siihen mitä saavat ja kiittävät silti joka käynnin jälkeen hoitajaa.

Sydäntä särkee laittaa ovi perässään kiinni, miettien että osaako se ”Mirkku” nyt painaa sitä turvaranneketta, jos taas kaatuu. Viimeiseen asti pidetään vanhuksia kotona ja sitten vasta kun hätä on kädessä, lähdetään sairaalaan.

Kotiin avuttomana

Sairaalassa ollaan päivä pari ja sitten tulee soitto, että asiakas kotiutuu, hoitajan pitäisi olla kahden tunnin päästä kotona vastassa. Ja taksista saadaan taksikuskin kanssa ulos melkein jalaton vanhus, joka tukeutuu hoitajaan ja rollaattoriin kuin hukkuva oljenkorteen.

Jalat eivät kanna, on kovat kivut. Mutta kotiin on nyt mentävä. Lääkäri määräsi. Sairaalasta kotiutetaan niin huonokuntoisia ihmisiä, että ihan hävettää! Sitten saat ehkä soitella perään vielä, onko asiakas saanut lääkkeet ennen lähtöään ja onko lääkityksessä muutoksia. Siihenkin menee ylimääräistä aikaa. Ja se on seuraavalta pois.

Olisi edes mitoitus

Tätä on kotihoidon arki tänä päivänä. Sanaakaan valehtelematta.

Enpä haluaisi itse olla kotihoitoa tarvitseva, vähävarainen seniori. Hävetkää päättäjät, miettikää mihin asemaan olette laittaneet kotihoidon asiakkaat ja heidän hoitajansa! Ja ihmetelkää sitten kun sairaslomatilastojen kärjessä olemme me, uupuneet hoitajat.

Asettakaa edes se hoitajamitoitus myös kotihoidolle. Muuten tämä tulee olemaan vain tikittävä aikapommi suurten ikäluokkien pian ikääntyessä. Jos asiat eivät muutu siihen mennessä, minäkin vaihdan alaa.

Loppuunpalanut hoitaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi