Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta: Hyvinvointikuntayhtymän säästöt iskevät Hämeenkoskelle

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sulkee Hämeenkosken terveysaseman heinäkuun alussa.

Hyvinvointiyhtymän tiedotteessa ratkaisua perustellaan pyrkimyksellä varmistaa hämeenkoskelaisille entistä monipuolisemmat palvelut sekä parantaa palveluiden saatavuutta.

Perustelut särähtävät varmasti jokaisen terveysaseman käyttäjän korvaan. Yritetäänkö lausahduksella väittää, että palvelut olisivat tämän jälkeen jotenkin yhdenvertaisempia?

Pikkujutusta päivän reissu

Tämä on mielestäni terveysaseman käyttäjien aliarvioimista. Paljonko palvelut voivat parantua, kun lähiterveysasema vaihtuu noin 20 kilometrin päässä sijaitsevaan terveysasemaan? Maakunnan puutteellinen joukkoliikenne ei varmasti helpota tilannetta yhtään. Olen erittäin huolissani, kuinka ihmiset pääsevät palveluiden piiriin terveysaseman tyhjennyttyä.

Esimerkiksi veriarvojen seurannasta voi tulla tunteja kestävä reissu, mutta mentävä on, jopa viikoittain.

Ei korvaavaa palvelua

Ihmettelen suuresti Hykyn tapaa toimia palveluverkoston muodostamisessa. Terveysasemia ja vuodeosastoja ajetaan nopeasti alas, vaikka korvaavia palveluita ei ole vielä järjestetty.

Vanhat sote-kiinteistöt ovat yhtymälle ja kunnille haasteellisia kokonaisuuksia. Tilat tarvitsevat usein peruskorjausta eivätkä välttämättä täytä nykypäivän vaatimuksia.

En silti ymmärrä, miksi yhtymä ei etsi vaihtoehtoja lähipalvelujen säilyttämiseksi. Toimivan terveysaseman ja näytteenoton pyörittämiseen ei tarvitsisi järin suuria tiloja, jos vain tahtoa lähipalveluiden säilyttämiseksi olisi.

Kuluja syntyy muualta

Jos yhtymällä ei ole resursseja pitää alueellisia sote-kiinteistöjä toiminnassa, on etsittävä uusia vaihtoehtoja, joiden avulla palvelut saadaan ihmisten lähelle. Liikkuvien palvelujen sekä digipalvelujen mahdollisuuksia pitäisi kartoittaa ja testata entistä aktiivisemmin.

Tähän on olemassa myös taloudellinen kannustin: perusterveydenhuollon palvelujen karsiminen näkyy väistämättä erikoissairaanhoidon kulujen nousuna ja päivystyskäyntien lisääntymisenä.

Yksityistä odetetaan

Hollolan kunta tehnyt aktiivisesti töitä saadakseen Hämeenkoskelle yksityisen terveysalan toimijan.

Prosessi yksityisten terveyspalvelujen saamiseksi on kuitenkin edelleen kesken. Vasta alkanut valinnanvapauskokeilu ohjaa tällä hetkellä palvelujen käyttäjiä Hämeenkoskelta sekä Lahteen että Lammille. Terveysaseman uudelleen avaamista ei ole tehty helpoksi, mutta uskon, että tämä on edelleen mahdollista.

Uhkaava maakunta

Hyvinvointiyhtymän linjaukset ovat todennäköisesti esimakua tulevasta maakuntauudistuksesta. Kunnan rooli muuttuu, kun iso osa päätöksenteosta siirtyy kauemmaksi maakuntahallintoon. Tämä tarkoittaa kunnan vaikutusmahdollisuuksien vähenemistä.

Tällä hetkellä monissa kodeissa maakuntauudistus nähdäänkin enemmän uhkana kuin mahdollisuutena.

Päijät-Hämeellä on mahdollisuus olla hyvin toimiva kokonaisuus, mutta se kuitenkin vaatii koko maakunnasta huolehtimista. Peruspalvelut tulee tuoda jatkossakin lähelle asukasta.

Aki Markkola
Kunnanvaltuutettu (PS) Hollola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi