Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kisapuiston stadionille ei näy lahjarahaa, ulkopuolinen rahoitus on pitkälti tyhjän päällä

Tuo ulkopuolisen rahoituksen osuus, runsas kolme miljoonaa euroa, on pitkälti tyhjän päällä, arvelee kirjoittaja. Kuva: Leevi Vähälä

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti laajasti 8.6. Kisapuiston stadionhankkeesta asiasta pidetyn tiedotustilaisuuden pohjalta. Hienoa on se, että asialla ollaan ja kehitysnäkymiä löytyy. Lisääntyvät katetut katsomotilat, uudet ja riittävät sosiaalitilat pelaajien/joukkueiden käyttöön jne. ovat mainioita asioita.

Kuntalaisena ja Kisapuisto-aktivistina tulee kuitenkin miettineeksi uutisoinnin pohjalta ainakin seuraavia asioita.

Suunnitelman kustannukset pompsahtivat monta miljoonaa yli kymmeneen miljoonaan euroon, mistä kaupungin osuus olisi 7,35 miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen asettama velvoite ulkopuolisen rahoituksen osuudesta, 40 prosenttia, ei esitetyssä suunnitelmassa näytä toteutuvan, ikävä kyllä.

Loppuraha on ilmassa

Tuo ulkopuolisen rahoituksen osuus, runsas kolme miljoonaa euroa, on pitkälti tyhjän päällä. Esitetty Opetus- ja kulttuuriministeriön 0,75 miljoonan avustus ei todellakaan ole mikään automaatio, etenkään esitetyssä aikataulussa. Mitähän Uefan Hat Trickin kautta onkaan Lahteen saatavissa? Loppu onkin sitten aivan ilmassa; joukkorahoituskampanja, johon lahtelaiset lähtisivät pussinnyörejään avaten mukaan. Epäilyttää!

Mielestäni kuntaomisteinen Spatium-yhtiö on epäonnistunut tehtävässään hankkia ulkopuolinen rahoitusosuus stadionhankkeelle. Mitään konkreettista ei näytä olevan, ikävä kyllä! Pitäisiköhän yhtiön toimitusjohtajan vuosipalkasta vähentää vaikkapa 30 000 euroa, koska hän ei ole kyennyt hoitamaan hommaansa?

Muualla toimitaan omin rahoin

Hankkeen uutisoinnissa tuli esille napamiesten, esim. Marko Varjosen asiantuntemattomuus. Hänelle ja toki muillekin tiedoksi se, että kohonneita kustannuksia on huono perustella sillä, että käsittelyssä on ollut vielä kalliimpia suunnitelmia.

Edelleen tiedoksi sekin, että esim. Kisapuiston pohjoisosassa, tennis-, sulkapallo-, squash- ja kuntosalipäässä sekä Janus Areenalla Heinlammintiellä toimitaan täysin ilman kaupungin tukea, satojen jos ei tuhansien liikkujien omilla ja hankituilla rahoilla. Toki kaupungin vuokramaalla! Entäs sitten Isku Areena ja toiminta siellä: artistit maksavat itse sielläkin.

Uimahalli on terveystyötä

Rinnastaminen uimahallihankkeeseen ontuu pahasti. Uimahallit ovat suuressa määrin ”kansanterveyslaitoksia”, toisin kuin jalkapallostadion. Uimahallit tuleekin rakentaa ja pitää yllä yhteiskunnan kustannuksella.

Mikä tässä stadionhankkeessa on FC Lahden ja koko jalkapalloväen toiminta- ja rahoitusosuus? Onko se vain olla vaatimassa kaupunkia rakentamaan ”meille” hieno stadion, jossa pääsemme katsomaan varsin keskinkertaista jalkapalloa parin tuhannen katsojan kanssa sekä hyysäämään vip-vieraitamme?

Toivottavasti Kisapuiston stadionhanke saadaan maaliin osaavasti, riittävän laadukkaasti ja vielä kustannustietoisesti eikä pelkästään kaupungin (=veronmaksajien) maksamana!

Pertti Vartiainen

Kirjoittaja on liikunnanopettaja ja Kisapuisto-aktivisti.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi