Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Jorma Ratia: Autoilijat nöyristelevät pyöräilijöitä Lahdessa - molemmilla ryhmillä liikennesäännöt hakusessa

Jostain kumman syystä autoilijat eivätkä pyöräilijät tunne tieliikennelainsäädäntöä. Suojatie on tarkoitettu kävelijöille, ei ajoneuvoille, jollaiseksi pyörä määritellään lainsäädännössä.

Vaarallisiin tilanteisiin joudutaan tämän tästä, kun pyöräilijät kuvittelevat, että autoilijalla on aina väistämisvelvollisuus. Näin varsinkin, kun pyöräilijä tulee jostain suunnasta pyörätien jatkeelle, joka on myös suojatie.

Pääsääntöisesti autoilija väistää, kun liikennemerkki (kolmio) sen osoittaa, ja kun autoilija on kääntymässä risteysalueella, jonka yli menee yhdistetty suojatie ja jatkettu pyörätie.

Pyöräilijä ei saa ajaa suojatiellä, jollei se ole pyörätien jatke ja silloin heillä on pääsääntöisesti väistämisvelvollisuus autoihin nähden.

Lahtelaisilla autoilijoilla ja pyöräilijöillä ovat säännöt hakusessa, jos väistämisvelvollisuussäännöksiä ei noudateta. On vaarallista antaa pyöräilijöiden luulla, että heillä on aina ”oikeus” ajaa suojatiellä. Laki ei edes tunne sanontoja ”oikeus tehdä jotain”.

Autoilijat nöyristelevät pyöräilijöitä

Aivan huippu on Jalkarannantien ratapohjalla kulkeva ja kadun ylittävä kaksiosainen suojatie, jossa pyöräilijöitä vielä erikseen varoitetaan kolmioilla väistämisvelvollisuudesta!

Mitä tekee autoilija? Pysäyttää autonsa ja jonon takanaan antaessaan tietä lakia rikkovalle pyöräilijälle. Se on sama kuin, jos autoilijat pysäyttäisivät autojonon antaessaan kolmion takaa tulevalle autolle tietä. Siitä voisi tulla melkoista sekamelskaa ja kolareita.

Viisas autoilija kuitenkin väistää aina pieniä lapsia, tulivat he millä kulkuneuvolla tahansa suojatielle.

Kaahaavat pyöräilijät riski liikenteessä

Kun pyöräilijä ylittää suojatien pyörää taluttaen, autoilija on väistämisvelvollinen normaalien suojatien säännösten mukaisesti.

Suojatielle laittomasti ja omaa turvallisuuttaan vaarantaen säntäilevät pyöräilijät ovat suureksi vaaraksi itselleen ja muulle liikenteelle.

Minä pysähdyn aina suojatien eteen, jos jalankulkija on sille tulossa, joko kävellen tai pyörää taluttaen tai minä olen muutoin väistämisvelvollinen.

Oma lukunsa ovat keskustassa vaaratilanteita aiheuttavat pyöräilijät, jotka eivät tunne Aleksilla suojateitä, vaikka heillä on sama väistämisvelvollisuus kuin autoillakin, kun pyörätiehen on merkitty tai osoitettu suojatie liikennemerkein. Jalankulkijat käyttäköön jalkakäytäviä hekin, niin yhteispeli sujuu.

Tarkemmat väistämistä koskevat säännöt voi lukea tieliikennelaista.

Turvallista kesää kaikille liikenteessä!

Jorma Ratia
Varatuomari

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi