Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lahtelaisrehtori huumeista: Kun piikki on lihassa, ollaan myöhässä - huomio ennaltaehkäisyyn

Lahden huumeongelmaa ei saada kuriin simsalabim-keinoin, vaan eri toimijoiden pitkäjänteisellä ennalta ehkäisevällä työllä ja yhteisöllisyydellä. Kuva: Outi-Illuusia Parviainen

Viimeaikainen mediahuomio Lahden huumeongelman ympärillä on saanut Lahden johtavat poliitikot, Hämeen poliisin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (HYKY) ripeästi näkyviin toimenpiteisiin kokoamalla koalition, joka kokoontuu lobbaamaan Lahden huumeongelmaa Helsingissä 29.5.2018.

Mielenkiinnolla odotan, millaisia uusia työkaluja ja toimenpiteitä laajalla moniammatillisella yhteistyöllä saadaan aikaan.

Huumeongelman parissa tekevät joka päivä työtä tuhannet ihmiset ja eri ammattiryhmät sekä maakunnassa että Lahden kaupungissa; poliisi, HYKY, lasten ja nuorten kasvun vastuualue, urheiluseurat ja lukuisat vapaaehtoiset.

Kenelläkään ei valitettavasti vielä ole ollut käytössä sellaista taikasauvaa, jolla ongelma ratkeaisi "simsalabim", vaan työ on pitkäjänteistä ja aikaa vievää ennalta ehkäisevää työtä.

Nuorille luottoa tulevaisuuteen

Tiedän kokemuksesta, että ennalta ehkäisevää työtä tässä kaupungissa joka ikinen päivä tekevät neuvola, varhaiskasvatus ja peruskoulu.

Lapsiperheille kehitetään varhaisen ja matalan kynnyksen tuen muotoja. Kouluissa panostetaan lapsen ja nuoren tunne-, vuorovaikutus- ja empatiataitojen harjoittamiseen sekä hyvän itsetunnon kasvuun.

On tärkeää, että nuori uskoo valoisaan tulevaisuuteen ja siihen, että elämällä on merkitys, ja työnteko koetaan kannattavaksi.

Koulutus, kulttuuri ja liikunta lisäävät ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja tuovat iloa elämään.

Lue myös: Mullistavaksi väitetty huumeskanneri ei ole vielä päätynyt testikäyttöön kentälle – Poliisihallitus vaitonainen
 

Yhteisöllisyyttä, harrastuksia

Lahdessa rakennetaan ja peruskorjataan tällä hetkellä useita kouluja terveiksi ja moderneiksi oppimisympäristöiksi, monitoimitaloiksi.

Lahden kaupunginvaltuusto on tällä valtuustokaudella tehnyt päätöksiä ja ilmaissut tahtoa lisätä panostusta liikuntaan ja kulttuuriin.

Kaupungissa tehdään toimenpiteitä, jotta lapset ja nuoret voisivat tulevaisuudessa harrastaa maksutta ja pääsevät mieluiseensa jatko-opiskelupaikkaan saaden varhaiskasvatuksesta alkaen ne tiedot ja taidot, joita elämässään tarvitsevat.

Panostaminen kulttuuriin, liikuntaan ja koulutukseen on ennalta ehkäisevää työtä, joka vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta ennaltaehkäisy on ainoa tapa tämä huumesota voittaa. Kun piikki on lihassa, ollaan myöhässä. Korjaavilla toimenpiteillä on vaikeampi onnistua.

Tutkija ja sosiaalityöntekijä Miina Kaartinen (ESS 25.5.2018) toi mielestäni älykkään idean vahvistaa Lahden brändiä olla ympäristökaupunki, joka huomioi sosiaalisesti kestävän kehityksen.

Peräänkuulutan Kaartisen nostamaa yhteisöllisyyttä ja sitä, että jokainen voi antaa panoksensa huumeidenvastaiseen työhön. Kahden nuoren ja yhden kovaa vauhtia teini-ikäiseksi kasvavan lapsen vanhempana olisin valmis näihin talkoisiin.

Toiveenani on, että huumeista tunnettu Lahti olisi tulevaisuudessa kaupunki, jossa ollaan huumaannuttu yhteisöllisestä tekemisestä, hyvinvoinnista ja tyytyväisyydestä elämään, eikä kukaan ole yksin.

Marju Markkanen

kaupunginvaltuutettu, sd

liikunta- ja kulttuurilautakunnan pj.

peruskoulun rehtori

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi