Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ollako aktiivi vai passiivi?

Setä on ihan äimänkäkenä tämän aktiivisuusmallin takia. Minä kun yritän olla aktiivinen, niin te-toimisto ei auta siinä pätkääkään, vaan tarjoaa omaa ikiaikaista passivisuusmalliaan.

Minulla on ehdotus osuuskunnasta ravintola- ja elintarvikealan varttuneemmille työttömille työntekijöille Päijät-Hämeen alueelle ainakin näin aluksi. Ideahan olisi vietävissä myös muualle ja muihin ammatillisesti toisia tukeviin ryhmiin, tietenkin sillä edellytyksellä, että se olisi alusta asti hyvin suunniteltu ja toimiva. Ideassani on huomioitu ja sen kautta toteutettavissa monia yhteiskuntaa ja ihmisiä tällä hetkellä vaivaavia ongelmia, ja tarjottu niistä selviämisessä omakohtaista ratkaisua itse osallistumalla aktiivisesti.

Mallissani olisi toki ensisijainen pyrkimys jäsenten työttömyyden torjuminen ja elintason nosto, muut tavoitteet kuten syrjäytymisen estäminen, erilainen koulutus (yrittäjäksi, ammatillinen). Työurien pidentäminen ja muu jäseniä tukeva toiminta niin työ- kuin siviilielämässä olisivat tulleet mukaan, kun olisimme saaneet ensin toiminnan pyörimään.

Malli on vähän erilainen kuin se osuuskunta, mitä te-toimisto suosii ja minkä se on ainoaksi valinnut. Minun mallissa teemme kaiken mahdollisen alusta alkaen itse. Tämä oli lähtökohtana, kun esitin ajatukseni te-toimistolle, koska tarkoitus oli, että tämä on myös koulutusalusta yrittäjäkoulutukseen, jos jäsen haluaa joskus lähteä itsenäiseksi yrittäjäksi.

Sen takia olisin aivan ensimmäisenä tarvinnut yhteyden näihin ihmisiin, joita ideani koskee, koska heidän pitää olla alusta asti suunnittelemassa ja näkemässä, miten yrityksen perustaminen tapahtuu. Tämän käsittäminen on te-toimiston virkailijalle aivan mahdoton ajatus toteuttaa. Sen, minkä sieltä sain, oli yksi tapahtuma iltapäivällä joka oli lähinnä vitsi, sama kuin siellä oma esiintymiseni paniikissa ja ramppikuumeisena.

En tiedä, mitä hän oli ajatellut, että miten minua palvelee kuulla yrittäjien yhdistyksen jäsenedut tai luomuvihannesten viljely kaupungin vuokramaalla. En väheksy kumpaakaan, mutta minua ja ideaani ne eivät palvelleet mitenkään. Siellä oli kaveri kertomassa projektista, jossa kotoutetaan tänne muuttaneita ja hänen resurssinsa ja ihmisten kiinnostus saivat minut tuntemaan kateutta.

Te-toimisto on uusille kumppaneille valmis maksamaan, 1600 euroa siitä, että yksi ihminen työllistyy 12 kuukaudeksi. (Tämä siis vain siitä, että tekee te-toimiston työt, ei siis varsinaisesti työllistä vaan välittää työpaikan), minä en saa edes heidän kauttaan ilmaiseksi tai sadasosan kustannuksilla (1 600 eurosta) yhteyttä tai viestiä välitettyä työttömille, jotka mahdollisesti työllistyisivät pidemmäksi aikaa kuin vuodeksi tai ryhtyisivät ehkä yrittäjiksi samassa ajassa.

Voihan se olla, ettei te-toimiston manuaalissa ole mitään toimintaohjeita minunlaiselle tapaukselle ja pyynnöille, ja virkamies tekee niin kuin on aina tehnyt, eli ei mitään ylimääräistä eikä itsenäistä päätöstä.

Olen nyt ideani kanssa pähkäillyt ja juossut ympäri Lahtea saamatta paljon mitään vastakaikua. Ne, jotka on viitsineet lukea tai ovat kuunnelleet, eivät ole sitä tyrmänneet vaan päinvastoin. Olen kyllä jo itsekin alkanut miettiä, että mitä minulle kollegoideni tekemiset tai tekemättä jättämiset oikeastaan enää kuuluvat, mutta jos kuitenkin vielä kerran saisi vanhaa jengiä kasaan ja pois poteroistaan yrittämään yhdessä, mitä tässä enää on menetettävää.

P.S. On kiva nähdä, mitä toimia te-toimisto keksii minun aktivoimisekseni, kun taas täyttyy seuraava jakso. Minä kyllä keksisin heille ja meille muutamille heti pari.

Tapio Koskinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi