Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Hoitajan puheenvuoro: "En yllättynyt, että kotihoidon asiakas virui kuolleena viikkoja"

En yllättynyt, kun luin huhtikuussa uutisen kotihoidon asiakkaasta, joka oli virunut kotonaan kuolleena monta viikkoa, ennen kuin hänet löydettiin. Pian sen jälkeen oikeustieteen professori Urpo Kangas sanoi Ylellä, että tällaisia uutisia voidaan kuulla tulevaisuudessa lisää. Olen samaa mieltä.

Olen lähihoitaja ja minulla on yli 20 vuoden kokemus alalta. Kun aloitin, meno ei ollut tällaista. Työpäivät ovat nykyään niin suorituskeskeisiä, ettei varsinaiselle hoitotyölle tahdo aina löytyä riittävästi aikaa. En ihmettele, jos uutisia tällaisista kuolemista kuullaan lisää.

Kunpa tämä yksi voisi jo olla tarpeeksi varoittava esimerkki siitä, että hoitajien työn määrä ja tahti on mennyt liialliseksi.

Olen ollut töissä sairaaloissa ja palvelutaloissa, mutta voin silti kuvitella syitä siihen, miksi kotihoidon asiakas ehti olla kotonaan kuolleena viikkoja.

Kunpa tämä yksi olisi tarpeeksi varoittava esimerkki siitä, että hoitajien työtahti on mennyt liialliseksi.

Ensiksikin, ennen vakituisia hoitajia on ollut enemmän. Nykyään keikkalaisia ja sijaisia on paljon eikä heitä aina ehdi perehdyttää kunnolla oman työnsä ohessa. Sijaisille ei välttämättä edes anneta täysiä päiviä, vaan 6–7 tuntia. Hoitajamitoitus ei täyty ja voi olla, ettei aamuvuorolainen aina edes näe iltavuorolaista. Silloin voi tulla tietokatkoja.

Tässä Helsingin tapauksessa tieto siitä, milloin asukas on viimeksi nähty, ei ole välttämättä kulkenut hoitajalta toiselle, tai sitten on voitu ajatella, että asukas on sairaalassa tai jossain, kun kukaan ei ole vastannut. Siinä tilanteessa hoitaja olisi kyllä voinut soittaa vaikkapa huoltomiehelle, mutta voi olla, että on ollut jo kova kiire seuraavaan paikkaan. Lisäksi joillakin hoitajilla on puutteita suomen kielen taidossa.

Työhön on lisätty myös tukitehtäviä, jotka ennen kuuluivat avustavalle henkilökunnalle. Tämä siksi, että avustavien työntekijöiden määrää on vähennetty.

Miten ihmeessä lähihoitaja silloin ehtii tehdä rauhassa hoitotyön, eli työn, johon hän on kouluttautunut? Lähihoitajan työhön kuuluu kaikkea roskapussin kantamisesta lääkehoitoon ja tiskaamiseen, pyykkihuoltoon ja joskus sosionomin töihin. Joissakin palvelutaloissa yöhoitaja pesee henkilökunnan työvaatteet.

Haluan korostaa, että itse hoitotyössä ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Ikävä kyllä työstä on tullut suorittamista. Vanhusten hoitaminen on palkitsevaa ja tärkeää työtä, mutta sitä ei enää ehdi tehdä kunnolla. Vanhusten kanssa ei voi elää minuuttiaikataulussa, eikä heitä voi digitalisoida.

Hyvät hetket tulevat pienistä palasista, esimerkiksi sellaisista, että on aikaa olla vieressä seuraamassa, että asukas voi pestä itsensä turvallisesti sen sijaan, että hoitaja vetää homman äkkiä parissa minuutissa läpi. Tai siitä, että antaisi vanhuksen syödä ja pukea rauhassa tai että on aikaa istua vanhuksen vieressä ja jutella.

Jokainen on jollekin rakas. Onko raha tärkein?

Hoitajan puheenvuoro
Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi