Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lahden media mahdollisti Myllyvirta-katastrofin

Jyrki Myllyvirran muotokuvamaalaus paljastettiin tänä keväänä. Kuva: Mirja Hussain

Nyt tämäkin on nähty. Etelä-Suomen Sanomat on nostanut jalustalle miehen, joka on ajanut Lahden talouden historialliseen ahdinkoon, josta kaupungilla ei ole käytännössä mahdollisuuksia nousta. ESS:n pääkirjoitusta (22.4.) voi tulkita lähinnä niin, että siinäpä parivaljakko, jonka tiet erkanevat kymmenen yhteisen vuoden jälkeen. Nenäliinat esiin.

Näinhän se on ollutkin. ESS on veronmaksajien omistaman Yle Lahden lammastelun takia ollut ainoa vallan vahtikoira, joka olisi voinut ajoissa varoittaa lahtelaisia Jyrki Myllyvirran toiminnasta. Sitä ei lehti, eikä Lahdessa oikeastaan kukaan, ole allekirjoittaneiden lisäksi tehnyt.

Myllyvirta on ollut äärimmäisen taitava pitämään otteessaan niin mediaa, päättäjiä kuin virkamiehiäkin. Hänen henkensä on ollut läsnä kaikkialla.

Huonoja päätöksiä

Myllyvirta aloitti vauhdikkaasti yrittämällä myydä Lahti Energian. Sen jälkeen kaupungin ahdinko olisi ollut vielä syvempi. Kun myynti ei onnistunut, Myllyvirta tasapainotti vuosikaudet budjettia energiayhtiön muhkeilla rahavirroilla, 15–32 miljoonalla eurolla per vuosi, jotka vastasivat noin 1,5–2 veroprosenttia vuodessa. Ei ihme, että siirtomaksut ja kaukolämmön hinta nousivat yli maan keskitason.

Päätöksiä seurasi: keskustaa autioittava kävelykeskusta, maailman tuulisin ja märin matkakeskus, tarpeettomaksi osoittautunut toriparkki, kustannuksiltaan ryöstäytynyt kaupunginsairaalan remontti, 80 miljoonan extra-euron ohikulkutie, Tevi-talon sekoilu ja siihen liittynyt matkakeskuksen ja Tevin naimakauppa.

Me allekirjoittaneet olemme nostaneet nämä asiat esille. ESS:llä olisi ollut paljon meitä paremmat mahdollisuudet tutkia kaupungin virkamiesten sidonnaisuuksia, Myllyvirran koplauksia ynnä muita, mutta sitä se ei tehnyt.

Lue myös: Lahti kutsuu seitsemän johtajahakijaa haastatteluun – lahtelaisille tuttu kunnanjohtaja putosi pelistä
 

ESS tuntuu myös avoimesti iloitsevan Nastolan liittämisestä yhden onnettoman kepulaisen horjujan äänellä Lahteen. Nastolan asukkaille tämä Myllyvirran ja Ilkka Viljasen pakkomielle merkitsi katastrofia.

Myllyvirran holtiton ja vastuuton talousajattelu on pohjautunut koko ajan täysin epärealistiseen tulevaisuuskuvaan, jota hän on taitavasti syöttänyt päättäjäorganisaatioille hyväksyttäväksi. Lahti ei lähde nousuun MM-kisoilla tai Euroopan vihreimmän kaupungin teoreettisella tittelillä.

Lahti lähtee nousuun, jos lähtee, muun muassa tarjoamalla terveen toimintaympäristön yrityksille. Kun veroäyri on nostettu suurten kaupunkien negatiiviselle piikkipaikalle, on turha odottaa yritysten tai hyvien veronmaksajien ryntäystä kaupunkiin.

Meitä varoiteltiin

Korkeakoulupolitiikassa Myllyvirta teki lähinnä hallaa. Hän siirrätti opiskelijat kauas keskustasta, ja kas kummaa, diplomi-insinööri Myllyvirran kaudella Lahdesta häädettiin luovien alojen tulevat lupaukset kuten musiikkiteatterin, muotoilun ja maalaustaiteen opiskelijat. Myllyvirran uudet koulukampusvisiot ovat jo ryöstäytyneet käsistä.

Kerrotaan, että Mikkelin päättäjät varoittivat Lahtea 15 vuotta Mikkelissä ”harjoitelleesta” Myllyvirrasta, mutta täällä ei varoituksia haluttu kuulla. Mikkelissä Myllyvirta jätti kaupunkiin typötyhjän kassan, nyt Lahden kassassa saattaa olla lainarahaa, mutta velkaa on yli miljardi ja asukasta kohti liki 10 000 euroa.

Näitä taustoja vasten ESS:n pääkirjoitus hakee vertaistaan suomalaisessa journalismissa ja on saanut monet lahtelaiset täysin ymmälleen.

Pekka Väisänen

Christian van Niftrik

Esko Passila

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi