Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Leikkipaikkojen karsintaa perustellaan heppoisesti

Lasten leikkipaikkoja ollaan Lahdessa leikkaamassa ankaralla kädellä. Perusteluiksi mainitaan muun muassa, että niiden käyttöaste on hyvin pieni, kunnostaminen ja ylläpito on kallista ja leikkipaikoista löytyy huumeneuloja, jotka ovat vaaraksi lapsille.

Itse olen vienyt lapsenlastani leikkikentälle. Monesti paikalla on myös muita vanhempia lapsineen. Keinut, karusellit ja liukumäet ovat lasten mieleen. Meitä lähellä olevaan leikkipaikkaan voimme mennä kävellen. Kävelymatkalla on lapsen kanssa ollut mukava jutella luontoon liittyvistä asioista kuten eri lintujen ääntelystä.

Ensi vuonna tätä leikkipaikkaa ei enää ole, koska Lahti poistaa meidän läheisyydessä olevan leikkikentän. Miten perustella tämä lapselle? Ensiksikin itse en ole huomannut, että meidän kentällämme olisi ollut huumeneuloja tai vastaavaa, mutta jos näitä olisi jossain muualla, niiden jättäminen tuleville entisille leikkikentille säästösyiden vuoksi muodostuu suureksi vaaraksi lapsille. Kunnan tehtävänä on myös huolehtia siitä, että yleiset paikat ja maasto eivät aiheuta kenellekään terveysvaaraa. Tässä mielessä kunta ei voi pestä käsiään.

Leikkipaikkojen karsimista käsittelevän artikkelin muste ei ollut kerinnyt vielä kuivua, kun uutisoitiin tulospalkkiosta kaupungin yhtiössä.

Toinen asia ovat säästöt. Etelä-Suomen Sanomissa asiaa koskevassa uutisoinnissa ei kerrottu lainkaan mahdollisista säästöistä, siis konkreettisista luvuista. Luulen, että Lahdessa on painettu paniikkinappulaa tulevan sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi. Viittaan tässä 11.4. kansanedustaja, professori Martti Taljan kirjoitukseen sote-huollon rahoituksesta. Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on huolissaan niistä vaikutuksista, joita sote-huollon rahoituksen mahdollinen vaje saattaa aiheuttaa hänen omassa kaupungissaan.

Ilmeisesti Lahdessa tämä on jo tiedostettu ja siksi säästöjä etsitään suurennuslasin kanssa. Kolmanneksi, kun leikkipaikkoja karsitaan, tarvitaan vähemmän henkilöresursseja kunnossapitoon. Leikkipaikkojen karsimista käsittelevän artikkelin muste sanomalehdessä ei ollut kerinnyt vielä hyvin kuivua, kun Uusi Lahti 11.4. uutisoi 30 000 euron tulospalkkiosta eräässä Lahden kaupungin omistamassa yhtiössä.

Yhtiöön tai yritykseen valittava työntekijä, oli se sitten työntekijä tai ylin johtohenkilö, valitaan hoitamaan tehtävää tai tointa rahapalkkaa tai palkkiota vastaa. Ymmärrän kylläkin, että hyvin hoidetusta tehtävästä tai toimesta voidaan maksaa jokin pieni kohtuullinen lisä. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että kun kaikessa muussa kiristetään ihan kohtuuttomasti, niin jossakin sitten palkitseminen on aivan tolkutonta. Kunnan kaikissa elimissä, niin myös sen omistamissa yhtiöissä, pitäisi linjan olla kauttaaltaan yhtenäinen ja hyvin läpinäkyvä.

Martti Nyström
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi