Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Vammaispalvelujen vääryys ja virheet oikaistava

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän virkamiesjohto esitti Etelä-Suomen Sanomissa 20.3. näkemyksiään yhtymää kohdanneeseen voimakkaaseen arvosteluun koskien omaishoidon ja vammaispalveluiden järjestämistä. Yhtymän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on tehnyt lukuisten erityisapua tarvitsevien kohdalla hylkypäätöksiä omaishoidosta ja henkilökohtaisesta avusta ja hakijat on siirretty neljän seinän sisään, rajattujen vanhuspalveluiden piiriin.

Hyvinvointiyhtymän johto totesi saman asian, minkä minäkin toin esille Lahden kaupunginvaltuustossa, vammais- ja omaishoitaja-asiaa koskevaa valtuustokysymystä käsiteltäessä. Vammaisten palvelujen laadun halpuuttaminen käynnistettiin Lahdessa jo, kun Francis McCarronin (kok.) johtama tarkastuslautakunta kirjasi vuoden 2015 arviointikertomukseen seuraavaa:

”Lahdessa vammaispalvelujen piirissä olevien asiakkaiden palvelut on järjestetty pitkälti vammaispalvelulain pohjalta, vaikka ne olisi usein järkevämpää järjestää sosiaalihuoltolain tai vanhuspalvelulain pohjalta. Vammaispalvelulain mukaan toimittaessa asiakkaan omakustannusosuus jää käytännössä kokonaan pois, minkä johdosta kaupungin nettokustannus kasvaa. Sosiaali- ja terveystoimialan talousarviossa määräraha varataan kokonaistaloudellisen ajattelun vastaisesti liiaksi vammaispalveluihin.”

Nykyisen tarkastuslautakunnan jäsenelle tämä oli kylmäävää luettavaa, mutta on hyvä, että nyt yhdeksi tarkastuslautakunnan arviointikriteeriksi on tullut oikeudenmukaisuus, joka mielestäni tulee kyseeseen myös tässä asiassa.

Voidaanko enää edes puhua oikeusvaltiosta tai oikeudenmukaisuudesta?

Toimialajohtaja Mikko Komulaisen (kok.) johtama sosiaali- ja terveystoimi tarttui ärhäkästi palvelujen halpuuttamiseen ja päätti, että kaikkien 65 vuotta täyttäneiden henkikohtaista apua hakevien kohdalla kaikki uudet ja vanhat asiakkaat käydään läpi. Lähtökohdaksi otettiin se, että ”ensisijaisesti myönnetään tuki palvelun sosiaalihuoltolain perusteella ja toissijaisesti erityislain perusteella”.

Kuten edellä on tullut ilmi, laki ei ole muuttunut vaan lain tulkinta. Vammaispalvelujen heikentämisessä lähdettiin liikkeelle säästöt ja raha edellä, siirtämällä sivuun vammaisten inhimilliset ja fyysiset tarpeet sekä heidän suojakseen säädetty lainsäädäntö.

Hyvinvointiyhtymän johto tietää kertoa, että palvelujen järjestäminen perustuu palvelutarpeen arviointiin, mikä tehdään yhteistyössä asiakkaan ja tarvittaessa hänen omaistensa kanssa. Näinhän se pitäisi jo lainkin mukaan olla, mutta saamani palautteen mukaan tämä ei läheskään aina käytännössä toimi.

Eräässäkin tapauksessa sosiaalityöntekijä arvioi edellytysten henkilökohtaiseen apuun täyttyvän, mutta lautakunta päätti toisin. Oikaisuvaatimus ei muuttanut päätöstä, ja asia on nyt menossa hallinto-oikeuteen, josta päätöstä voi joutua odottamaan jopa kaksikin vuotta. Voidaanko enää edes puhua oikeusvaltiosta tai oikeudenmukaisuudesta?

Se pitää paikkansa, että hyvinvointiyhtymä toimii budjetin puitteissa. Me määrärahoista päättävät luottamushenkilöt emme voi väistää omaa vastuutamme. Valtuustoryhmämme vaatikin Lahden kaupungin talousarviokäsittelyssä sote-määrärahojen alibudjetoinnin lopettamista.

Valitettavasti emme saaneet muilta ryhmiltä tukea esittäessämme omaishoidon ja vammaispalvelujen turvaavaa määrärahalisäystä budjettiin, vaan esityksemme jyrättiin äänestyksessä kumoon.

Nyt on korkea aika oikaistava vääryys ja tehdyt virheet. Tämä edellyttää, että omaishoidosta ja vammaispalveluista päätettäessä otetaan lähtökohdaksi vammaispalvelulain ja YK:n vammaispalvelusopimuksen kunnioittaminen ja myös noudattaminen.

Seppo Korhonen
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi