Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Asukas voi vaikuttaa lietekaivonsa tyhjennysajankohtaan

Kuva: ESS

Mirva Virtanen kirjoitti mielipideosastolla (ESS 8.3.2018) sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmän kuulemisesta. Päijät-Hämeen jätelautakunta tarkastelee ja päättää kevään aikana asumisessa syntyvien sako- ja umpikaivolietteiden kuljetusjärjestelmästä.

Tarkastelussa selvitetään, täyttääkö kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus nykyisen jätelain ehdot. Kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus vastaa pääsääntöisesti nykyistä kuljetusjärjestelmää, jossa asukas tilaa tyhjennyksen valitsemaltaan yritykseltä.

Kunnan järjestämä jätteenkuljetus on jätelain mukainen pääsääntö. Kunnan järjestämässä kuljetuksessa asukas tilaa lietekaivon tyhjennyksen Päijät-Hämeen Jätehuollolta (PHJ).

Ennen tyhjennyksen suorittamista PHJ selvittää asukkaalta kaivojen sijainnin, koon, tyypin ja tyhjennysolosuhteet. Asukas itse päättää, milloin lietekaivo tyhjennetään. Hän voi valita kiinteän tyhjennysvälin perustuen aiempiin tyhjennystietoihinsa tai soittaa, kun tarvitsee tyhjennyksen.

Saostussäiliöt tulee tyhjentää vähintään kerran vuodessa ja umpisäiliöt tarvittaessa.

Sako- ja umpikaivojen maksimityhjennysväleistä määrätään jätelautakunnan päättämissä jätehuoltomääräyksissä riippumatta, tilaako asukas tyhjennyksen PHJ:lta tai muulta yritykseltä.

Saostussäiliöt tulee tyhjentää vähintään kerran vuodessa ja umpisäiliöt tarvittaessa. Lietteen omatoiminen hyödyntäminen on suositeltavaa kummassakin kuljetusjärjestelmässä. Tämä edellyttää ilmoituksen ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Virtanen kirjoittaa, että kuulemismateriaalin mukaan jätemaksun tulisi olla (kunnan järjestämässä kuljetuksessa) korkeampi niille, joilla on oma kaivo.

Sako- ja umpikaivolietteen kuljetuksen seuranta ja neuvonta aiheuttavat kuluja, joita maksavat kaikkien rakennusten asukkaat, esimerkiksi kerrostaloasukkaat. Nämä kulut tulisi pystyä kohdistamaan ekomaksun kautta sako- ja umpikaivollisille kiinteistöjen omistajille.

Tiia Yrjölä
jäteasiamies
Päijät-Hämeen jätelautakunta

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi