Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta: Jos vain endokrinologit saavat hoitaa kilpirauhaspotilaita yksilöllisesti, potilaat ovat pulassa

Olen seurannut hämmentyneenä niin hopeavesiuutisointia kuin lääkäreiden ja heidän liittoaan edustavan Lääkärilehden vahvasti asenteellisia ulostuloja (8/2018 ja 9/2018) täydentäviin hoitomuotoihin liittyen.

On sanomattakin selvää, että meidän tulee suojella lapsia mahdollisesti vaarallisilta hoidoilta. Pöyristyttävintä on kuitenkin se, että näissä julkisissa ja tähän asti lähinnä lääkärikunnan yksipuolisissa ulostuloissa käytetään epämääräistä käsitettä uskomushoito, johon niputetaan jopa lääkevalvontavirasto Fimean lääkeluettelosta 1950-luvulta lähtien löytynyt T3-lääke.

T3 on terveen kehon tuottama hormoni, eikä sen käyttäminen oikein diagnosoidun kilpirauhassairauden hoidossa ole mitään uskomushoitoa, vaan kyseessä on hormonikorvaushoito. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytettävää T4/T3- yhdistelmälääkitystä on tutkittu, ja sen tehosta löytyy tieteellistä näyttöä. Siitä on olemassa myös eurooppalainen hoitosuositus (ETA).

Uskomushoitojen joukkoon katsotaan lukeutuvan erilaisia hoitoja, joiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä. Mikäli tämä on se tapa, jolla uskomushoito määritellään, miksi tässä yhteydessä ei puhuta masennuslääkkeistä?

Endokrinologeja ei yksinkertaisesti ole riittävästi, ja varmasti osa heistäkin pelkää Valviraa.

Tutkimukset osoittavat psykoterapian olevan vähintään yhtä tehokas lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Monissa tutkimuksissa kyseenalaistetaan masennuslääkkeiden hyöty kokonaan.

Lisäksi lisäravinteita on tyrkytetty uskomuslääkintään, vaikka ihminen tarvitsee erilaisia vitamiineja ja hivenaineita voidakseen hyvin. Parantavatko ne sairauksista, on eri asia.

Suomessa on virinnyt oppikiista lääkäreiden keskuudessa liittyen kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. Osa on sitä mieltä, ettei asiaansa perehtynyt yleislääkäri voisi määrätä kilpirauhasen vajaatoimintaan kuin yleisintä ja edullisinta lääkettä, kun taas erikoislääkärillä on "perimmäinen totuus" ja viimeinen sana.

Tämä vanhoillinen koulukunta on nyt saanut märän rätin kasvoilleen, sillä osa uuden sukupolven lääkäreistä seuraa viimeisimpiä, vertailevia tutkimuksia ja julkaisuja antaen niiden ohjata työtään vanhempien kollegojen jyrähtelyjen sijaan.

Toisaalta osa vuosikymmeniä potilastyötä tehneistä professoreista ihmettelee nuorempien uskalluksen puutetta poiketa viitearvojen kahleista silloin, kun potilaan arvot ovat juuri ja juuri viitteissä, mutta potilaalla on selkeät sairauden oireet.

Jos vain endokrinologit saavat hoitaa kilpirauhaspotilaita huolellisesti ja yksilöllisesti olematta puoskareita, niin potilaat ovat pulassa. Endokrinologeja ei yksinkertaisesti ole riittävästi, ja varmasti osa heistäkin pelkää Valviraa.

Mikä on uskomushoidon määritelmä ja mitä siihen kuuluu? Miltä ihmisiä halutaan suojella?

Eurooppalaisittain suomalainen näkemys vaikuttaa olevan ahdasmielinen. Suomessa on korkeakouluopintoja vaativia ammatteja, jotka uhkaavat joutua syyttä kyseenalaiseen valoon. Osa terveydenhuollon ammattilaisista katsoo esimerkiksi kiropraktikkojen, akupunktiohoitajien tai jäsenkorjaajien olevan huijareita.

Lääkärilehden päätoimittaja Pekka Nykänen peräänkuuluttaa pääkirjoituksessaan lääkäreiltä "ymmärtävää suhtautumista". Olisi mukava nähdä tämän konkretisoituvan potilastyössä ja ammattikunnan lisäkoulutuksena ilman pääkirjoituksesta huokuvaa arroganttia asennetta.

Uutta tutkimusdataa syntyy jatkuvasti eri puolilla maailmaa, ja lääketieteessäkin vain ne menestyvät, jotka pysyvät ajan hermoilla, toisten toimiessa jarrumiehinä.

Petra Piironen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi