Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kiinteä lokakaivojen tyhjennysväli ei istu maalle, asukkaille taattava suunniteltua parempi mahdollisuus vaikuttaa

Harva meistä kiinnitti 21.2. julkaistuun Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) ilmoitukseen riittävästi huomiota. Moni kuulemma jätti lukematta sen vuoksi, että kuulutuksessa luki suurimmalla Lahti. Onneksi ilmoitus uusittiin 7.3 ja kuulemisaikaa jatkettiin.

Asia koskee kaikkia meitä, Lahden lisäksi Asikkalassa, Hollolassa, Kärkölässä, Myrskylässä, Orimattilassa, Padasjoella, Pukkilassa, Sysmässä viemäriverkoston ulkopuolella asuvia eli yhteensä 34 885 kiinteistöä.

Miksi siis pitäisi kiinnostaa ja lähettää kirjallinen mielipide? Monilla meistä on vielä edellinenkin roskien tyhjennystä koskeva PHJ:n päätös mielessä, osalla asian käsittely kesken.

Kuulemismateriaali on 43-sivuinen, ja siinä on taas lukemista. PHJ haluaa alkaa määrätä kaivojen tyhjennysvälit, -reitit ja -maksut. Myös osittaiset tyhjennykset olisivat mahdollisia ajoreitityksen vuoksi. Lisäksi todetaan muun muassa, että jätemaksun tulisi olla korkeampi niille, joilla on omat kaivot.

Olosuhteet vaikuttavat oleellisesti vedenkäyttöön ja kaivojen täyttymiseen, mistäpä virkamies moisia voisi tietää.

Ei tule järkevää ja kaikille sopivaa toimintamallia! Kyllä me täällä maalla osaamme itsekin yrittää reititystä, eli yritetään tyhjennystä samalla naapurin kanssa. Loka-auton pienempään säiliöön ei välttämättä mahdu useamman kaivon tyhjennystä, mutta isommalla kalustolla ei pääse kulkemaan joka paikkaan.

Päättäjillä tuskin tulee edes mieleen tai on tietoa; ettei jokaiselle kiinteistölle pääse ajamaan joka vuodenaikaan sulan ja pehmeän maan vuoksi. Mikäli tyhjennysajankohta ei olisi asukkaiden tiedossa (kunnan järjestämä/tilaama), voi esteenä olla vaikka puukasa (talven polttopuu-urakka edessä), ajoneuvo tai vastaava.

Kuljettajalla taas ei välttämättä ole tietoa kaivon sijainnista, eikä se välttämättä löydy ilman asukkaan paikallaoloa. Olisi myös todella ikävää, jos loka-auto tulisi tyhjentämään kaivoja vaikka kesken juhlien kesällä, kun kaikki vieraat ovat ulkona.

Omien kaivojeni osalta päättäjiltä puuttuu täysin tieto esimerkiksi talosta tulevan viemäriputken sijainnista suhteessa kaivon korkeuteen sisällä. Tämä vaikeuttaa oleellisesti esimerkiksi näin kovan pakkaskauden aikaista tyhjentämistä, eli viemäri voi jäätyä, jos kaivo tyhjennetään väärään aikaan.

Joskus on koko kesän niin surkea sää, että mökillä vain käydään silloin tällöin. Toisena vuonna hellekausi hellii ja juhlia vietetään taajaan. Molemmat vaikuttavat oleellisesti vedenkäyttöön ja kaivojen täyttymiseen, mistäpä virkamies moisia voisi tietää.

Joskus sattuu mahdoton myrsky tai ukkoskuuro, jolloin (kaupunginkaan viemäriverkot eivät vedä) hulevesiäkin joutuu kaivoon (vaikkeivät sinne kuulukaan) ja kaivataan tyhjennystä jo aiemmin. Monia syitä, luonnosta, olosuhteista ja ihmisistä johtuvia, joita ei voida ennustaa tai tietää.

Ensin säädetään vuosia jätevesijärjestelmien kimpussa, rukataan lakeja ja asetuksia. Rakennetaan puhdistamoja, joiden lietepussin kompostointi ei olisi edes mahdollista pienellä tontilla turvaetäisyyksien puitteissa. Näihin ei kuitenkaan puututa, valvota, oteta huomioon jo lupia haettaessa.

Jos kyseessä esimerkiksi biomalli, ei kenelläkään ole resursseja tai mahdollisuuksia valvoa, mitä pesu- ja muita aineita käytetään, jotta prosessi toimii niin kuin kuuluukin.

Loppukevennyksenä voisi soveltaa "karavaanarin mahankääntötemppua". Kun kaupunkilainen kerrostaloasukas vetää vessan, hän unohtaa asian sen jälkeen. Mökkiläinen tai maaseudulla asuva oman kaivon omistaja ei. Hän pitää asian mielessään ja tutkii vielä uudestaan kaivojen tyhjennyksen yhteydessä tuotoksiaan.

Mirva Virtanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi