Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Hulevesiongelman ratkaisut voivat tuottaa viihtyisää kaupunkirakentamista ja vientituotteita

Elävillä kasveilla päällystettyjen kattojen yleistymistä hidastavat ainakin osaamisen puute, pelko vesivahingoista sekä perustamiskulut, jotka ovat usein tavallista kattoa korkeammat. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Kuva: Arkistokuva

Hulevedellä on maineongelma. Jo sana on vieras: Mikä ihmeen hulevesi?

Hulevedellä tarkoitetaan rakennetuilla alueilla maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettavaa sade- tai sulamisvettä.

Se on siis vettä, joka kertyy maan pinnalle, koska se ei pääse imeytymään maahan. Hulevedet aiheuttavat päänvaivaa kaupungeissa, joissa on paljon vettä läpäisemättömiä pintoja.

Haittaa aiheutuu, kun kaupunki tulvii rankkojen sateiden seurauksena hallitsemattomasti tai hulevedet kulkeutuvat kaupunkialueelta hulevesiviemäreiden kautta suoraan lähivesistöihin kulkematta vedenpuhdistamon kautta.

Kehitystyöllä tuotetaan menetelmiä, joiden avulla hulevesihaasteita voidaan ratkaista myös muissa maailman kaupungeissa.

Hulevesien matkaan tarttuu kaupunkien pinnoilta vesistöjä kuormittavia haitta-aineita kuten raskasmetalleja, ravinteita ja mikromuoveja. Päästöjen vaikutukset näkyvät kesällä esimerkiksi sinileväkukintoina. Myös pohjavesien pinnat laskevat usein kaupunkialueilla, koska hulevedet eivät pääse imeytymään luonnollisesti maaperään.

Hulevesien määrän ennustetaan lisääntyvän, sillä kaupungistuminen on maailmanlaajuinen megatrendi. Mitä isompia kaupunkeja, sitä enemmän on päällystettyjä pintoja, jotka eivät ime vettä.

Myös ilmastonmuutokseen liittyvä sateiden lisääntyminen kasvattaa hulevesien määriä erityisesti pohjoisessa.

Hulevesistä aiheutuvia haittoja voidaan kuitenkin ehkäistä. Kaupunkiin voidaan rakentaa elementtejä, jotka puhdistavat ja viivyttävät hulevesiä lähellä niiden syntypaikkaa ennen kuin ne päätyvät vesistöihin.

Tällaisia puhdistavia elementtejä ovat esimerkiksi puistot, vesiaiheet, kosteikot, suodatuspainanteet, nurmikaistaleet, viherkatot ja kaupunkipuutarhat. Näissä hulevedet voidaan imeyttää maaperään ja samalla puhdistaa niitä maakerrosten läpi suodattamalla.

Ja mikä parasta, hulevesiä puhdistavat elementit ovat eduksi myös kaupunkilaisille. Luonnon elementit keskellä kaupunkia tai asuinaluetta tekevät ympäristöstä vehreän ja viihtyisän sekä parantavat tutkitusti asukkaiden elämänlaatua.

Esimerkiksi Lahdessa Kariston asuinalueella hulevedet on ohjattu lampimaisiin altaisiin puistoihin asutuksen keskelle. Ranta-Kartanon alueella käytetään imeytys- ja viivytysaltaita sekä viherpainanteita ja -kattoja.

Lahden kaupunki toteuttaa tällä hetkellä kahta kiinnostavaa hulevesihanketta. "Hulevesien hallintaa kustannustehokkailla hybridiratkaisuilla" -hankkeella vähennetään tuntuvasti Lahden keskusta-alueen hulevesikuormitusta Vesijärveen. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö, ja se on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista.

"Uudet hulevesien hallinnan Smart & Clean ratkaisut" -hankkeessa kehitetään ja tutkitaan uusia hulevesien käsittelyratkaisuja Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Hanke liittyy vahvasti yliopisto-osaamiseen Lahdessa.

Hanke saa Uudenmaan liiton myöntämää valtion Aiko-rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen osana viisivuotista "Smart & Clean (2016-2021)" -muutosprojektia.

Kehitystyöllä tuotetaan uusia menetelmiä, joiden avulla hulevesihaasteita voidaan ratkaista myös muissa maailman kaupungeissa. Ratkaisuille on maailmanlaajuinen tarve, sillä kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen myötä hulevesien määrä on melkoisessa kasvussa. Tavoitteena onkin saada suomalaisesta hulevesiosaamisesta vientituote kansainvälisille markkinoille.

Hulevesi on siis monin verroin mainettaan kiinnostavampi ilmiö. Siinä on potentiaalia, jota emme ole tottuneet ajattelemaan: mahdollisuus viihtyisään ja vihreään kaupunkirakentamiseen ja maailmanlaajuiseen vientituotteeseen.

Lue myös: Lahden seudullakin on jo viherkattoja - "Ei välttämättä kallis perustaa tai hankala hoitaa"
 

Anu-Liisa Rönkä, viestintäpäällikkö

Juhani Järveläinen, projektipäällikkö

Lahden kaupunki

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi