Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Kristiina Joensuu: Lahden päätöksentekoon mouhuamisen sijaan realismia

Valtuuston 14.2. kokoontuvassa strategiaseminaarissa etsitään vastauksia kysymykseen: miten kaupunki luo uutta vetovoimaa? Pienryhmätyöskentelyssä lienee kyse aivoriihestä, jota on käytetty 1980-luvulta alkaen. Aivoriihityöskentelyssä toisinajattelijoiden tyrmääminen on kiellettyä.

Strategia tarkoittaa sodanjohtotaitoa. Strategioita sovelletaan liiketoiminnan johtamisessa. Strategioiden käyttöä ei voi suoraan soveltaa demokratiaan. Sodankäynti tai liikkeenjohto ei toimi demokratian menetelmin. Demokratiassa pitää ottaa huomioon erilaisten ideologisten yhteisöjen tahto.

Kaupungin strategiassa täytyy puntaroida realistisesti nykytilannetta ja tulevaisuuden uhkia. Jos ei oteta huomioon talouden realiteetteja, ei ole mahdollista suunnitella toimivaa strategiaa. Voidaan visioida, haaveilla ja uskoa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau Etelä-Suomen Sanomissa 6.2.: sallitun ja toivotunkin unelmoinnin lisäksi on ymmärrettävä ikävämpiäkin asioita, kuten taloudellisia realiteetteja.

On vaarana, että ruvetaan oikein uskomaan johonkin hankkeeseen.

Nykytilanteen ongelmat ja uhat ovat tiedossa. On vaarana, että ruvetaan oikein uskomaan johonkin hankkeeseen. Silloin usko sumentaa järjen käytön ja unohdetaan realististen uhkien olemassaolo. Velan otto ja verojen korotus on vaivatonta.

Ihmiset, jotka olivat aikuisia 1990-luvun alussa, muistavat valtavan katastrofin, joka johtui uskon varassa tehdyistä suunnitelmista. Säästöpankkiryhmän alasajo maksoi veronmaksajille yli viisi miljardia. Yltiöpäiset pankkiirit jatkoivat voimakasta luoton antoa, vaikka Suomen Pankki, paha ankeuttaja, kehotti jarruttamaan.

1990-luvun lama varoittaa päättäjiä kuntatasolla lähtemästä hankkeisiin ilman jarruja, soitellen sotahan, vaarantamaan kaupungin talouden tasapainottamista. Aikaisempien investointipäätösten perusteella ei ole helppo luottaa Lahden kaupungin nykyisten johtavien päättäjien tai viranhaltijoihin arvostelukykyyn tehdä järkeviä taloudellisia sitoumuksia.

Jarruttajat eivät ole ankeuttajia, vaan yrittävät turvata kaupunkilaisten elintasoa. Realismi ja pessimismi eivät ole sama asia.

Lahdessa vetovoima on kaavoituspäätöksillä viety keskustasta ympäröiviin marketteihin. Keskustaa näivettävä vaikutus on peruuttamaton. On varottava, ettei tehdä uusia kaavoitusvirheitä, kun hingutaan yritystoimintaa Lahteen. Silloin vetovoimasta voi tulla työntövoima.

kaupunginvaltuutettu (kok.)

keskustan kivijalkayrittäjä

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi