Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Haluaisimme maksaa pysäköinnistä kohtuulähelle kotia ilman aikarajoituksia

Arvatkaapa mitä näille Paavolan entisille puutarhoille on tapahtunut? Ne on asvaltoitu tai soritettu parkkipaikoiksi ja tonteille on rakennettu uusia, kokonaisia omakotitaloja (entisten lisäksi) pihasaunojen ja puuliitereiden tilalle. Tällainen kaavamuutos on onnistunut kyllä.

Asumme unelmiemme miljöössä, vanhassa puutalossa Kymintiellä Lahden Puu-Paavolassa. Asuinympäristönä tämä on jokseenkin täydellinen, mutta - asukkaiden kadunvarsipysäköinti on tehty mahdottoman vaikeaksi.

Koska me molemmat tarvitsemme autoa työssämme, niitä on meille siunaantunut kaksi. Mies tekee myös vuorotyötä ja saattaa tulla kotiin esimerkiksi viideltä aamulla kymmenen tunnin työvuoron jälkeen.

Kymintiellä on tähän asti ollut arkena neljän tunnin kiekkopaikat kello 8-18. Arkipäiviin kuuluu myös lauantai. Jos haluamme pysäköidä automme kodin läheisyydessä, olemme autojemme "panttivankeja": neljän tunnin välein meidän on oltava siirtämässä autoja, koska parkkikiekon pyörittäminen on laitonta.

Syyn kertoi meille Lahden Pysäköinti Oy:n virkailija: "Kiekkopaikkojen tarkoitus on se, että parkkipaikka vapautuu muiden käyttöön kohtuullisen ajan kuluessa." Eli en voi siirtää kiekon kellonaikaa, mutta voin siirtää autoni jollekin muulle vapaalle paikalle, jolloin joku muu pääsee tälle "lämmittämälleni" paikalle.

Siirtokehotuksella voidaan järjestää esteetön tila perusteellisemmalle auraukselle muutaman kerran talvessa.

Mahdollisuutta asukaspysäköintiin on kyselty asioista päättäviltä tahoilta. Se on kuulemma mahdotonta järjestää, koska Kymintie ei kuulu keskustan asukaspysäköintikaavaan, eikä näihin kaavoihin ei voi tehdä muutoksia, kertoi suunnitteluinsinööri Matti Heikkinen.

Kaavoihin on tehty muutoksia ennenkin. Kun Paavolan puutalot aikoinaan rakennettiin, kuljettiin paljon myös hevosella. Kymintiellä ei edes ole varsinaista jalkakäytävää, niin vähäistä on ollut silloin autoilu. Talojen pihat olivat suuria puutarhoja, joissa kukoistivat marjapensaat, hedelmäpuut, perennat ja pienet perunamaat.

Arvatkaapa, mitä näille puutarhoille on tapahtunut? Ne on asvaltoitu tai soritettu parkkipaikoiksi ja tonteille on rakennettu uusia, kokonaisia omakotitaloja (entisten lisäksi) pihasaunojen ja puuliitereiden tilalle. Tällainen kaavamuutos on onnistunut kyllä.
 

Helmikuun alussa Kymintien pysäköintikäytäntö on taas talveksi muuttunut: nyt meillä on pysäköintikielto maanantaista lauantaihin kello 9-11. Ja miksi? Lumenajon takia.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun mieheni tulee aamuviideltä työvuorosta, hän muutaman tunnin unien jälkeen lähtee siirtämään autoa muutamaksi tunniksi "jonnekin". Aura-autoa ei varmaankaan ihan päivittäin täälläkään nähdä, joten homma saattaa tuntua hieman turhauttavalta.

Viimeksi aura-auto kävi Kymintiellä keskiviikkona 7.2. kello 8.30. Maalaisjärjellä on entistä vaikeampi ymmärtää, miksi minun olisi sitten pitänyt lähteä autoa enää siirtämään ajaksi 9-11.

Lunta on satanut koko talven ja katua on aurattu. Lunta tietysti kertyy kadun reunaan niihin kohtiin, joissa auraushetkellä on autoja, mutta kuten muuallakin keskustassa, siirtokehotuksella aura-autoille voidaan järjestää esteetön tila perusteellisemmalle auraukselle sen muutaman kerran talvessa, kun se tehdään.

Meillä on kuulemma "kamalasti vaatimuksia, eikä kaupunki voi tarjota kaikille asukkaille ilmaista pysäköintiä". Ei siitä olekaan kysymys.

Vieno toiveemme on ollut, että voisimme maksullisella asukaspysäköintitunnuksella pysäköidä kotikadullamme kohtuullisen matkan päässä kodistamme ilman aikarajoituksia. Ilmaisen pysäköinnin, kiekkokikkailun ja autojen siirtopelleilyn sijasta olisimme halukkaita maksamaan pysäköinnistä. Tällainen nyt vain ei onnistu, koska "kaava on kaava, eikä sitä voi muuttaa".

Suunnitteluinsinöörit, liikennesuunnittelijat ynnä muut ovat käsittääkseni työssään siksi, että liikenne kaupungissa sujuisi hyvin ja joustavasti. Ihmiset, asukkaat, vain tuppaavat joskus unohtumaan?

Kymintien varrella on pelkkiä asuinkiinteistöjä. Mihin muuhun täällä oikeastaan tarvitaan paikoitustilaa kuin asukkaille ja heidän vierailleen?

Minna Määttänen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi