Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Taidemuseo on vain osa Ladia - Yritysyhteistyö, luova yrittäjyys, liike- ja kokoustilat tuovat työtä ja asiakkaita

Lad-hankkeesta puhutaan yleisesti taidemuseohankkeena. Hankekokonaisuus on kuitenkin paljon laajempi, ja taidemuseo on vain osa sitä.

Valtuuston niin päättäessä taidemuseo siirtyy hankekokonaisuuden osana Malskille nykyisistä epäkäytännöllisistä ja puutteellisesta tiloistaan ja kaupunki vastaa vain taidemuseon vuokrauksesta.

Maanantai-iltana tehtävästä valtuuston päätöksestä riippuu, voiko kaupunki jatkaa neuvotteluja ydintoimijoiden ja tulevan rahoittajien kanssa. Vasta näissä neuvotteluissa ratkeaa hankkeen toteutuminen.

Nykyaikainen museo ei ole enää tila, johon on sijoitettu taidetta tai museoesineistöä. Museoista on muodostunut maailmanlaajuisesti ja myös meidän suurimmissa kaupungeissamme kulttuurisia, kasvatuksellisia ja kaupallisia ympäristöjä, joissa on mahdollista kokea monipuolisia elämyksiä useilta kulttuurin alueilta.

Museoympäristöllä on väliä. Se on kaupunkilaisten sisältörikas olohuone, jossa viihdytään pitempäänkin.

Kaupunkilaisten olohuone

Museoympäristöllä on väliä. Se on kaupunkilaisten sisältörikas olohuone, jossa viihdytään pitempäänkin. Sen kynnys on matala, mutta katto korkealla. Lahden ydinkeskustaan kaivataan juuri tämän kaltaista piristysruisketta.

Tajumo-hanke, jonka tavoitteena on kehittää aktiivista toimintaa ja kulttuurisia sisältöjä kaupunkiympäristöön, on mukana hankkeessa. Yhteistyössä museon, yritysten, kulttuurialojen toimijoiden ja Ladekin kanssa Malskille rakentuu kokonaisuus, joka palvelee koko väestöä lapsista eläkeläisiin asti.

Yritykset ja yritysyhteistyö, luova yrittäjyys, liike- ja kokoustilat ovat se osa-alue konseptia, joka tuo työtä ja uusia asiakkaita alueelle ja siten asiakasvirrat kasvavat myös museo-osassa. Seminaareihin, kokouksiin ja yritysvierailuihin osallistuvat kokevat samalla uusia elämyksiä ja taidekokemuksia.

Pienyrityksiä ja osuuskuntia

Lahden taide- ja muotoilukeskuksessa on mahdollista kehittää pienyritysten syntymistä ja osuuskuntien perustamista on mahdollista kehittää yhdessä Ladekin kanssa.

Kotimainen ja kansainvälinen näyttely- ja tapahtumatuotanto, kokoelma- ja tietopalvelut sekä työpajatoiminta luovat oppimisympäristön, jota voidaan hyödyntää esiopetuksesta aina yliopistoon asti. Museopedagogiikka osana kulttuuritarjontaa, sen kiinnittäminen osaksi laadukasta varhaiskasvatusta, on vahva viesti ja sijoitus tulevaisuuteen.

Poikkitaiteellinen työ lahtelaisten taiteilijoiden, taideyhdistysten ja kulttuuritoimijoiden kanssa tuo oman lisänsä sen sisältöihin. Taidepainotteinen työote on jo tuttua sosiaali- ja terveysalalle. Tajumo-hankkeen kautta myös se voi kasvaa osaksi taidemuseon toimintaa.

Kansainvälinen näyttelytoiminta on välttämätön osa menestyvän museon toimintaa. Viimeisestä kansainvälisestä taidenäyttelystä museossa on kulunut jo pitkä tovi. Syynä siihen ovat olleet sopimattomat tilat, joihin ei ole ollut mahdollista saada merkittäviä näyttelyitä.

Laajoja näyttelyitä

Lahden taide- ja muotoilukeskus kokonaisuutena mahdollistaa suurempien ja kiinnostavampien kansainvälisten näyttelykokonaisuuksien tuomisen Lahteen. Uusissa tiloissa on mahdollista saada esille saman aikaisesti myös kansainvälisesti arvostettu Lahden Julistemuseon kokoelma, joka edustaa maailmalla alansa huippua, ja Huonekalumuseon kokoelma, joka on ylpeydenaihe lahtelaisesta puusepänteollisuudesta ja suomalaisesta korkeatasoisesta muotoilusta.

Lahden omistuksessa on mittavat arvotaidekokoelmat, testamenttilahjoituksena saadut Olavi Lanun ja Mauno Hartmanin teoskokonaisuudet, sekä ainutlaatuinen 70-luvun nykytaiteen kokoelma, jotka ovat olleet näyttelytilojen puuttuessa varastoituina.

Kokoelmat tekevät Lahtea, lahtelaista osaamista ja kulttuurivarantoa tunnetuksi. Niitä kohtaan on kansainvälistä kiinnostusta. Ne tuovat tänne matkailijoita ja erityisosaajia maamme rajojen ulkopuolelta ja mahdollistavat osaltaan kansainvälistä näyttelyvaihtoa kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Taide- ja muotoilukeskus tuo kauan kaivatun lisän Lahden kulttuurimatkailun kehittämiseen. Sibeliustalon, teatterin ja urheilukeskuksen väliin on jäänyt taide- ja muotoilukeskuksen mentävä aukko. Tänään olemme lähempänä kuin koskaan moni-ilmeisen taidemuseon ja muotoilukeskuksen toteutumista.

Antti Salokannel

taidegraafikko KM

Ulla Koskinen-Laine

graafinen suunnittelija

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi