Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Edesvastuutonta on, että luottamushenkilöt suostuvat tekemään päätöksiä ilman tosiasioita

Miten ihmiset osaavat tehdä oikeita päätöksiä mutkikkaista asioista? Eivät mitenkään, jos heillä ei ole arvoja.

Esimerkki. Perheen isä haluaa ostaa 80 000 hintaisen auton ja äiti haluaa isomman kodin, jossa kolmella koululaisella on huone. Isä sanoo, että kersat mahtuvat keittiöön, loistoautolla kruisailu on upeaa.

Arvot ohjaavat elämää. Yhteisöt tuhoutuvat vailla korkeiden arvojen ohjausta. Korkeat arvot löytyvät suomalaisen kulttuurin ytimestä, kristinuskosta. Ei ole väliä, uskommeko jumalaan vai emme, kristillinen etiikka on perusta suomalaisten ajatusmaailmalle. Esimerkiksi rehellisyys ja luotettavuus ovat suomalaisuutta.

Hyvyys, totuus, pyhyys ja kauneus ovat vuosituhansia kestäneitä arvoja. Ne eivät ole korkealentoisia, vaan arkisia ja käytännönläheisiä. Ne kannattaa ottaa ohjeiksi kunnallispoliittisessa päätöksenteossa. Arvottomat päättäjät ovat hukassa.

Malskin taidehanke on mahdoton, jos korkeiden arvojen pitää toimia päätöksenteon perusteena. Ensinnäkin hyvyys. Se on sidoksissa siihen, miten kunta käyttää rahaa.

Tosiasia on, että Lahti velkaantuu joka hetki, eikä loppua näy. Veroäyri tulee varmasti nousemaan. Se on iso ongelma, kun se lähentelee 30 prosenttia. Tähän ollaan menossa. Verojen kokonaismäärä ei muutu siitä, verotetaanko kunnan, maakunnan tai valtion kautta.

Rahapulassa yhteiskunta tinkii sellaisista palveluista, joiden heikentyminen aiheuttaa suoranaista kärsimystä. Infrastruktuurin rakentamisen ohella kunnan olemassaolon peruste on, että se tarjoaa apua ja tukea ihmisille, jotka eivät omin avuin pärjää.

Jos kunta tuhlaa rahansa, eikä se kykene hoitamaan tärkeimpiä velvoitteitaan, hyvyys ei kunnassa toteudu. Haaveellinen ”vetovoimasta” jankkaaminen on bullshitia. Etelä-Suomen Sanomissa 8.1. Heikki Helin kirjoitti: viiden vuoden kuluessa velkamäärä kaksinkertaistuu. Taloustieto on raskaasti ristiriidassa Malski-hankkeen kanssa.

Totuus? Etelä-Suomen Sanomissa 8.1.2018 Malskin hankkeesta esitetyt tuottavuusluvut ja kuviot ovat hihasta vedettyjä, kuvitelmia. On piirrelty hienoja kuvioita jostain, mikä ei ole mitään. Ne edustavat totuuden jälkeistä aikaa: päättäjät antavat itseään manipuloida, koska se tuntuu kivalta.

Taloustieto on raskaasti ristiriidassa Malski-hankkeen kanssa.

Edesvastuutonta on, että luottamushenkilöt suostuvat tekemään päätöksiä ilman tosiasioita. 4.1.2018 valtuutetuille ei annettu tietoa hankkeen osapuolesta Investorista. Ei kysymälläkään! Uskomatonta, ja totta Lahdessa. Kaupunginjohtajan rooli on helppo: vastuuta ei tarvitse kantaa mistään.

Pyhyys. Myös pyhyys on arkipäiväistä, jos sille arvo annetaan. Pyhää on ihmisten arvostaminen, niin että kaikkiin suhtaudutaan tasa-arvoisesti. Epäpyhää on oman edun tavoittelu muiden kustannuksella.

Ikioman lempihankkeen ajaminen piittaamatta sen kielteisistä vaikutuksista suureen osaan muita ihmisiä on epäpyhää, vastoin oikeudenmukaisuutta.

Kauneus? Kauneus ei kaipaa 390 000 euron tuhlaamista kosmetiikkaan Mannerheimin patsaan ympäristössä. Tekninen lautakunta keksi uuden turhuuden. Rahoitus? Otetaan 390 000 lisää velkaa.

Kaupunkilaiset, jotka 2017 osallistuitte kuntavaaleihin, ottakaa yhteyttä ihmisiin, joita äänestitte. Kysykää, kenen vaalilupauksiin kuului arvoton verorahojen haaskaaminen. Tämä ei ole minkään yhden puolueen juttu.

Suomalaista järjestelmää on haukuttu, että vain vaaleissa voi vaikuttaa, ja sen jälkeen poliitikot tekevät mitä lystäävät. Vaalien välissä voi olla aiheellista muistuttaa luottamushenkilöä arvomaailmasta. Jos hänellä ei sellaista satu olemaan, hän ehkä alkaa sitä kehitellä.

Kristiina Joensuu

erikoislääkäri, lääketieteen tohtori

kaupunginvaltuutettu, (kok.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi