Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Eläkeläisen 1 100 euron kuukausitulon vuosivero on 892 euroa, palkansaajan nolla

Vuosi on vaihtunut. Jälleen on aika tarkastella, kuinka hallituksemme on ajanut eläkeläisten asemaa. Tarkastelin tapani mukaan kahta lahtelaisperhettä, eläkeläisparia, jossa mies on syntynyt ennen sotia, vuonna 1939 ja 50 vuotta nuorempaa paria, jossa mies on syntynyt vuonna 1989. Kumpikin pari on seurakunnan jäsen.

Eläkeläisen neljä lasta elävät jo omillaan, nuorella parilla on huollettavanaan, kuten vähintäänkin pitäisi, yksi alaikäinen lapsi.

Sijoitin verohallinnon vuoden 2018 veroprosenttilaskuriin samat kuukausitulot välillä 1 000-5 000 euroa eläkeläiselle eläkkeeksi ja palkansaajalle palkaksi. Mitään vähennyksiä en sijoittanut, koska eläkeläisillä ei niitä ole.

Tulos oli jälleen tyrmistyttävä. 1 100 euron kuukausituloon saakka eläkeläinen maksaa äärettömän paljon enemmän veroa kuin palkansaaja, sillä eläkeläisen 1 100 euron kuukausitulon vuosivero on 892,77 euroa ja palkansaajan nolla euroa.

Jos kummankin tilille tipahtaa 1 500 euroa kuukaudessa, eläkeläinen maksaa 4,1 kertaa enemmän veroa kuin palkansaaja, vuotuiset verot ovat nyt 3 026,58 ja 1170, 64 euroa. Kerroin pienenee tulojen kasvaessa; 2 000 euron kohdalla se on 1,8 ja 5 000 eron kohdalla enää 1,3.

Vuoden 2016 lopussa yli 65-vuotiaitten osuus maamme väestöstä Tilastokeskuksen mukaan oli 20,9 prosenttia. Kahden viime vuoden aikana ikääntyneiden osuus on varmasti suurentunut parantuneiden elinolosuhteiden ja laskeneen syntyvyyden johdosta, joten viime vuoden lopussa prosenttiluku on varmasti ylittänyt 21. Eli yli viidennes maamme väestöstä on eläkkeellä.

Täytyy kysyä, onko oikein, että näin suurta osaa kansastamme kohdellaan näin epäoikeudenmukaisesti. Itse olen ollut kauan eläkkeellä ja kokenut ostovoimani alenemisen vuosi toisensa jälkeen. Olen monesti miettinyt sitä, miltä työtä tekevistä olisi tuntunut, jos heitä olisi kohdeltu samalla tavalla. Lakkoiluahan siitä olisi seurannut.

Aikaisemmassa kirjoituksessani kehotin eläkeläisiä kulutuslakkoon. Jos siihen lisätään myös kaiken eläkeläisten tekemän vapaaehtoistyön, lastenlasten hoitaminen mukaan luettuna, lopettaminen, voisi tulos olla vaikka minkälainen.

Otin asian jälleen esille, en valittaakseni siitä, vaan todetakseni, että yli viidennes maamme väestöstä elää edelleen vastuunsa tuntien ja yrittäen taata maallemme turvallisen olon muuttuvassa ja raaistuvassa maailmassa.

Jaakko Virkajärvi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi