Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Kolumni: Pankit kahmivat tuoton ja vallan

Pörssissä on käynnissä rauhanomainen vallankaappaus. Osakkeenomistajien määrä kasvoi trendinomaisesti koko 2000-luvun aina 2010-luvun kynnykselle. Sittemmin tilien määrä arvo-osuusjärjestelmässä on luisunut: Pörssisäätiön ja Euroclear Finlandin tilastoissa omistajamäärän trendi on sojottanut alaspäin jo viisi vuotta.

Taustalla on finanssikriisi, jonka pahimmat hetket ajoittuivat vuoteen 2009. Tuolloin päättäjät painoivat paniikkinappulaa ja kiristivät pankkien vakavaraisuussääntelyä. Luotonanto vaikeutui tai vähintäänkin siitä tuli aiempaa huonommin kannattavaa bisnestä.

Samalla keskuspankit romauttivat korot yrittäessään välttää 1930-luvun laman uusintanäytöksen. Näin pankkien korkokatteen kerryttämisestä tuli entistä haastavampaa.

Pankit ovat joutuneet miettimään ansaintansa uusiksi. Pelkillä verkkopankkitunnuksilla varustettu asiakas kantaa nyt kuraa eteiseen. Tukevalla asuntolainalla hän saattaa juuri ja juuri kattaa aiheuttamansa kulut. Eläkeläisten arvostus on viestitty varsin selvästi konttoreiden sulkemisin.

Markkinoille on muodostumassa uusi merkittävä valtaa käyttävä rykmentti: salkunhoitajat.

Kasvun keihäänkärjen pankit ovat löytäneet sijoituspuolelta. Esimerkiksi pörssilistatulla Nordealla hoidossa olevien sijoitusvarojen määrä ylitti luottokannan koon vuosi sitten. Samaan aikaan suurasiakkaiden kysyntä riskienhallintatuotteille on yleisesti tunnistettu ilmiö mahdollisen finanssikuplan uhatessa velallisten yöunia.

Pankin sijoitusmyyjien kohderyhmä on hyvin laaja. Vähäriskisten talletusten lattiaa viistävät korot tarjoavat teryleenipukutradenomien myyntipuheisiin kelpo avaussanat. Markkinaturbulensseissa rahastoyhtiöiden seireenit osaavat laulaa turvasatamia. Pankille viime aikojen kurssiralli on paitsi lisännyt hoidettavia varoja myös kasvattanut tuottoon sidottuja palkkioita, jotka ropisevat suoraan viimeiselle riville osingonjakoon.

Tänäänkin monen säästäjän arvo-osuustili sulkeutuu ja varat siirtyvät ”agentin” hoitoon. Tilastoissa ilmenevä omistajamäärän lasku ei suoraan tarkoita markkinoilla olevien sijoittajien määrän putoamista. Arvo-osuustili voi sulkeutua, koska sijoitusvakuutus, rahasto-osuus tai varainhoitosopimus ei ole arvo-osuusmuotoinen.

Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman lokakuun rahastoraportin valossa sijoituspääoma huitelee nyt ennätystasolla suomalaisissa osakerahastoissa. Suurimpien yksittäisten kotimaisten rahastoyhtiöiden hoitamat rahastopääomat lasketaan jo kymmenissä miljardeissa euroissa.

Epäileväinen kysyisi, onko rahastoja jo ylimyyty, kun miehensä tai jonkun muun perinyt mummo päätyy lehtien palstoille? Pankkia sijoitustuotteiden myynti tietysti houkuttaa, eikä vähiten siksi, että varainhoidon kannattavuuteen syntyy taloudellista skaalautuvuutta, kun kaikki asiakkuudet solahtavat kauniisti muutamaan lokeroon. Samalla viestintä voi vastata juuri asiakkaan profiilia ja hän kokee saavansa VIP-palvelua. Usein tietämättä, että samat muutokset tehdään kerralla satoihin muihin samankaltaisiin salkkuihin.

Markkinoille on muodostumassa uusi merkittävä valtaa käyttävä rykmentti: salkunhoitajat. Kasvoton omistus kasvaa. Kohta harvat ja valitut voivat nimittää marionetit pörssiyhtiöiden hallituksiin. Vaarana on, että päätökset tehdään kabineteissa ja yhtiökokouksissa nuijitaan ”ennalta junaillut” diilit.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija

Jukka Oksaharju

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen