Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Noin viisi prosenttia koululaisista kertoo olevansa muunsukupuolisia - Yhteiskunnan on tarjottava heille turvallinen kasvuympäristö

Tänään vietetään kansainvälistä väkivallan seurauksena kuolleiden transihmisten muistopäivää. Joka vuosi muun muassa Transgender Europe -järjestö julkaisee listan ihmisistä, jotka on murhattu transsukupuolisuutensa takia. Lista on järkyttävää luettavaa.

Kuluneen vuoden aikana 325 ihmistä on tapettu sukupuolen ilmaisunsa tai sukupuoli-identiteettinsä takia. Toisin sanoen: murhien motiivi on ollut transviha.

Tilastoista näkyy, kuinka transihmiset kohtaavat väkivaltaa maailman kaikilla mantereilla: transihmisiä murhattiin niin USA:ssa, Thaimaassa kuin Ruotsissakin. Suomessa tilanne ei onneksi ole synkin mahdollinen, sillä kotimaassa ketään ei tiettävästi ole murhattu.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivät suomalaiset transihmiset joudu pelkäämään syrjintää ja väkivaltaa. Me emme myöskään tiedä, kuinka moni Suomessa asuva transihminen on päätynyt riistämään hengen itseltään.

Hallituksen on asetetuttava määrätietoisesti vastustamaan kaikkea sukupuolen ilmaisuun ja sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää.

Transihmisten kohtaama syrjintä Suomessa on osittain piilotettua. Transihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei esimerkiksi tilastoida erikseen. EU:n vuonna 2013 teettämään laajaan kyselyyn osallistuneista joka neljäs oli kokenut väkivaltaa tai väkivallan uhkaa.

Suuri osa vastanneista myös kertoi, ettei raportoi väkivaltatapauksia viranomaisille. Kyselyyn vastanneiden joukossa oli runsaasti suomalaisia.

Transihmisten kohtaama väkivalta on vain yksi osa syrjintää, joka ulottuu kaikille elämän osa-alueille. Yli 80 prosenttia transnuorista on kokenut häirintää, ja transihmisten kohtaama syrjintä työelämässä on yleistä. Moni transihminen valitsee etätyön tai yksityisyrittäjyyden välttääkseen työyhteisöön liittyviä ongelmia.

Suomessa transihmisten rakenteellinen syrjintä on kiistämätöntä. Nykyinen translaki loukkaa räikeästi transihmisten oikeutta keholliseen koskemattomuuteen, sillä se edellyttää juridisen sukupuolensa vahvistavilta henkilöiltä lisääntymiskyvyttömyyttä.

Tämä tarkoittaa, että transihminen joutuu käymään läpi hormonihoidot ja/tai kirurgisen operaation saadakseen omaksi tuntemaansa sukupuolta vastaavat henkilöllisyyspaperit käteensä. Suomi on saanut translaista risuja YK:n ihmisoikeusneuvoston määräaikaistarkastelussa.

Pelolla on väkevä vaikutus ihmisen elämään. EU:n kyselyn mukaan yli 30 prosenttia suomalaisista transihmisistä on välttänyt sukupuolensa ilmaisemista ja puolet on välttänyt tiettyihin paikkoihin menemistä väkivallan tai häirinnän pelon vuoksi. Avoimesti transihmisenä eläminen vaatii Suomessa yhä kohtuuttoman paljon rohkeutta.

Sukupuoli-identiteettiin perustuvan väkivallan ja syrjinnän kitkeminen on erityisen tärkeää nuorten hyvinvoinnin kannalta: kouluterveyskyselyssä liki 5 prosenttia suomalaisista koululaisista luokitteli itsensä muunsukupuoliseksi. Yhteiskunnan pitää pystyä tarjoamaan heille hyväksyvä ja turvallinen kasvuympäristö.

Pelon ilmapiiri ei hellitä, ennen kuin sukupuolikokemusten koko kirjo tehdään näkyväksi ja syrjintään puututaan avoimesti ja tehokkaasti. Suomen hallituksen on seistävä transihmisten rinnalla ja asetetuttava määrätietoisesti vastustamaan kaikkea sukupuolen ilmaisuun ja sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää.

Konkreettinen osoitus hallituksen sitoutumisesta syrjimättömyyteen on translain päivittäminen ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Tämä on tärkeä, ja välttämätön, askel kohti maailmaa, jossa transihmisten ei tarvitse pelätä väkivaltaa.

Sakris Kupila
transaktivisti ja transihmisten oikeuksiin erikoistunut neuvonantaja
Amnesty International

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi