Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lähes kaikki KymiRingin ympärillä käytävä keskustelu perustuu jollekin muulle kuin faktoille

KymiRingin työmaalla näytti tältä lokakuussa. Kuva: Katja Luoma

Sateisena syyspäivänä huomasin artikkelin, joka käsitteli KymiRingin mahdollisen suomalaisen rahoittajan, Antti Aarnio-Wihurin kieltäytymisestä projektiin mukaan lähtemisestä. Minäpä jaoin tämän artikkelin iittiläisten Facebook-ryhmään sarkastisen viestin kera, ja siinä olivat valmiina kaaoksen ainekset.

Keskustelua aiheesta virisi välittömästi, mutta se lähti alkujaan rateiltaan - jos se niillä edes ikinä ehti olla. Kyseisestä keskustelusta voi tarkka lukija löytää kaikki mahdolliset argumentoinnin virheet: Ad hominem, olkinuket ja suorat loukkaukset koristavat tätä kokonaisuutta.

Kaikkein yleisin aihe, josta puhuttiin olivat vihreät, vaikkei artikkelilla, lähettämälläni tekstillä tai oikeastaan millään muullakaan ollut mitään yhteyttä politiikkaan. Keskustelusta näkyi myös valitettava piirre: kun jommalla kummalla puolella ei enää ollut kunnollisia argumentteja, alettiin keskustella huonoilla vitseillä, meemeillä ja stereotypioilla, tehden tästä sekametelisopasta vielä säälittävämpi epäonnistuminen.

Epäonnistuminen on tosin hieman väärä sana: keskustelusta tuli juuri sitä, mitä halusin. Onnistuin ärsyttämään ihmisiä ja nostamaan esille monia keskustelijoita, jotka elävät omassa epätodellisuuden kuplassaan, toitottaen samaa asiaa näkemättä laajemmalle.

Ei se tunnu kenestäkään mukavalta, kun omaa kuplaa tökitään.

On sokeita uskojia, on täydellisiä kieltäjiä, on henkilöitä, jotka ovat valmiita lahjoittamaan tuhansia KymiRingiä varten. Löytyy ihmisiä joka lähtöön, mutta kaikkein tärkein eli todellisuus onkin sitten vain ”hifistelijöitä” varten.

Vain muutama henkilö onnistui kommentoimaan realistisella asenteella ottaen huomioon suurimman osan aiheeseen liittyvistä faktoista. Useimmat kuitenkin epäonnistuivat sen takia, että KymiRing nostaa tunteita pintaan molemmilla puolilla eikä faktoille jää tilaa omassa argumenttireservissä.

On väärin syyttää pelkästään iittiläisiä: lähes kaikki KymiRingin ympärillä käytävä keskustelu perustuu jollekin muulle kuin faktoille, eikä se ole pelkästään KymiRing-keskustelun ongelma. Oli sitten kyseessä ydinvoimala, kaivoshanke, moottorirata tai muu vastaava projekti, myydään se kuntalaisille joka kerta kahden asian kera: talouskasvu ja elinvoima.

Perustellaanko näitä mahdollisuuksia mitenkään? No mutta ei tietenkään, tarvinneeko niitä nyt, kun kerran isot herrat toitottaa, pakkohan sen on totta olla. Kyllä poliitikoille löytyy kritiikkiä, mutta siinä sitten kulkeekin raja.

Ei sillä, ei voi sanoa, ettäkö syy tähän olisi vain normaaleissa kansalaisissa. KymiRingiä (kuten muitakin edellä mainitun kaltaisia projekteja) viedään aina alussa eteenpäin rahoituksella, jota käytetään lahjonnan veljenpojan muodossa eli lobbaamisessa.

Käydään päivällisillä ministerien kanssa, pidetään yksityisiä tapaamisia ja vakuutellaan, että kyllä tästä hyvä tulee, jonka jälkeen ministerit jatkavat tätä vakuuttelua.

Itsenäisen ajattelun arvo on devalvoitu. Kysymys siitä, onko esimerkiksi Kouvolan kaupungin tai Iitin kunnan puolesta tehty lobbausta on triviaali: todellinen kysymys on, kuinka monta kymmentä kertaa sitä on tehty.

Saatoin hieman valehdella aikaisemmin: tarkkakaan lukija ei enää pysty löytämään näitä keskustelun virheitä Facebook-keskustelusta, sillä kyseinen keskustelu on poistettu. Siis mitä, yksinkertainen lehtijuttu ja sen mukana muutaman rivin pituinen viesti johtaa tuhansien ihmisten ryhmän sisäiseen kriisiin?

Kuinkakohan monta keskustelua tästäkin ryhmästä on jouduttu yhteensä poistamaan? Todennäköisesti yhden käden sormilla laskettavissa oleva määrä. Kyllä minä sen ymmärrän, ei se tunnu kenestäkään mukavalta, kun omaa kuplaa tökitään, mutta pitäähän se jossain vaiheessa puhkaista. Mitä korkeammalla käy, sitä kovempaa tulee alas.

Antti Hippeläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi