Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Yleinen rantasauna maksaisi itsensä takaisin vuokra- ja matkailutuloina

Lahdessa on jo pitkän aikaa käyty keskustelua yleisen rantasaunan puutteesta. Meillä on kesällä toimiva sauna Herrasmannin leirintäalueella ja talvella Metsola Centerin pienehkö avantosauna Alasenjärven rannalla. Toimivaa yleistä ympärivuotista rantasaunaa hyvien kulkuyhteyksien päässä ei sen sijaan ole.

Viime talvena MM-kisojen aikana Lahden avantouintikerholle tuli lukuisia tiedusteluja avantouintimahdollisuuksista, mutta avantouimarit eivät voineet antaa turvallisuussyistä lupaa uida avannoissa ilman valvontaa.

Edellisen kaupungin valtuuston aikana valtuutettu Onerva Vartiainen teki aloitteen ympärivuotisen saunan perustamisesta Lahteen ja 14 valtuutettua allekirjoitti ehdotuksen. Nyt kun uusi kaupungin valtuusto alkaa pohtia asioita, toivomme heidän ottavan asian uudelleen harkittavaksi.

Useilla muilla paikkakunnilla on joko kunnan tai yksityisten perustamia ympärivuotisia rantasaunoja. Esimerkkeinä mainitsen Turun, Tampereen, Vantaan, Joensuun, Lappeenrannan, Imatran, Oulun, Kärkölän, Orimattilan ja Helsingin ynnä muut, ja useilla pienemmillä paikkakunnilla on ympärivuotisia saunoja useita, mutta palstatila ei riitä niitä luettelemaan.

Jos kaupunki rakentaa saunan ja vuokraa sen yritykselle, saunan kustannukset tulevat takaisin vuokra- ja matkailutuloina.

Lahdessa on muutamia hyviä saunan sijaintikohteita. Herrasmannissa olisi valmiit hyväkuntoiset saunat, joissa öljylämmitteiset kiukaat tuovat saunoihin hyvät löylyt ja runsaasti happea poiketen tukahduttavista sähkösaunoista. Ongelmana on vesijohdon ja viemäröinnin puute.

Toinen ja ehkä paras olisi Joutjärvi. Vesisamoilijoiden ja avantouimareiden rantaan olisi helppo rakentaa kunnollinen sauna pesu- ja pukeutumistiloineen naisille ja miehille, sekä kioski. Ammattikoululaiset voisivat hoitaa rakentamisen edullisesti.

Toinen kiinnostava ja hyvä paikka olisi Lahden moottoripyörämuseon ranta. Museon toimitusjohtaja Riku Routo on kiinnostunut yleisen saunan rakentamisesta Vesijärven rantaan mikäli rakennuslupa saadaan.

Mitä hyötyä rantasaunasta sitten olisi Lahden kaupungille ja kaupunkilaisille? Ympärivuotinen sauna aktivoisi kaupunkilaisia liikkumaan ja hoitamaan terveyttään ja saunoessa mielipahakin katoaa kuin ”tuhka tuuleen”. Sauna toisi myös lisää matkailijoita kaupunkiin.

Olemme käyneet vaimon kanssa useissa ympärivuotisissa rantasaunoissa eri paikkakunnilla, ja saunojina on paljon ulkomaalaisia ja ulkopaikkakuntalaisia, jotka tulevat tutustumaan paikkakuntaan ja saunakulttuuriin.

Ulkomaalaiset pitävätkin suomalaista saunaa eksoottisena kokemuksena. Metsola Centerin saunassa käy talvisin kymmenittäin ulkomaalaisia saunojia, vaikka matka kaupungista on hankalan matkan päässä.

Mikäli rantojen omistaja, Lahden kaupunki, rakentaa saunan ja vuokraa sen ulkopuoliselle yritykselle, niin saunan kustannukset tulevat ajan myötä takaisin vuokra- ja matkailutuloina puhumattakaan ulkomaille asti kiirivästä maineesta urheilu-, järviluonto- ja saunakaupunkina.

Taisto Inervo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi