Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kisapuisto-hankkeen ajamisessa kaupungin talous tuntuu olevan sivuseikka

Kisapuiston toteuttamisesta on ollut monenlaisia suunnitelmia. Kuva: Leevi Vähälä

Spatium Toimitilat Oy:n toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan kannanottojen uutisoinnista on voinut jäädä se käsitys, että yhtiön hallitus on jo tehnyt päätöksen yhtiön osallistumisesta Lahden Kisapuisto -hankkeen projektivastuuseen ja taloudellisen taakan kantamiseen. Toisaalta voi saada myös sen vaikutelman, että yhtiön hallitus on ohitettu jonkinlaisena kumileimasimena, joka siunaa asiat jälkikäteen. Näin ei ole.

Spatiumin toimitusjohtajalla ja hallituksen puheenjohtajalla on valtuudet valmistella asioiden selvitystä ja rahoituksen suunnittelua kevääseen 2018 mennessä. Lahden konserni- ja tilajaosto asetti tavoitteeksi 40 prosentin yksityisen rahoitusosuuden hankkeelle.

Lahden tilakeskus on tehnyt viralliset rakennelaskelmat, joiden mukaan Kisapuiston stadionin katsomorakennuksen toteutus tulee maksamaan 10 miljoonaa euroa. Lisäksi uusi katsomo tarvitsee ajanmukaisen ääni-, kuva- ja valotekniikan sekä joukon kalusteita, joiden kustannus tulee näiden päälle. Lisäksi muun muassa stadionin uuden aidan toteuttaminen maksaa, mutta menee toisilta kustannuspaikoilta, mutta on yhtä kaikki stadioniin kuuluvia rakennuskustannuksia.

Lahden Konserni- ja tilajaosto on päättänyt, että yksityistä rahoitusta Kisapuistohankkeelle hakee kuntayhtiö Ladec. Voi vain ihmetellä, millä ajalla ja voimavaroilla tämä yhtiö rahojen keräyshankkeen toteuttaa. Ladecilla ei myöskään ole kokemusta tällaisen rahoituksen hankinnasta.

Sellaista lakipykälää ei löydy, jolla vastuuhenkilöä kielletään tuomasta näkemyksiään julkisuuteen.

Mahdollisille kumppaniyrityksille Kisapuisto-hankkeeseen osallistuminen on vain osittain vastikkeellista, vaikka ne saavatkin nimensä näkyviin erilaisille mainospaikoille ja tukitilanteisiin. Joka tapauksessa yrityksille osallistuminen on pitkälti lahjoituksellista ja tämän ongelman eteen Ladec on asetettu. Ladecin hallituksen kanta asiaan ei ole tiedossani.

Lautakuntatasolla Kisapuistoon on kaavailtu kaikenlaista, aina kansantanssitapahtumista alkaen. Näitä voi pitää haaveiluna, koska esimerkiksi Lahden Stadionille ei ole vastaavia saatu, vaikka siellä on ollut asianmukaiset tilat ja varusteet jo pitkän aikaa ja uusi valotaulukin on vihdoin sinne pystytetty.

Silti urheilun ulkopuolisia tapahtumia kesäisinä elämystapahtumina ei ole nähty kuin lähinnä Karjalaiset kesäjuhlat ja taannoiset voimistelujuhlat noin kymmenen vuoden välein. En siis voi uskoa, että Kisapuisto muuttuisi urheilu- ja kulttuurikeskukseksi, vaan tuon kulttuurin yli voi vetää pitkän viivan.

Kisapuiston asiakaskäyttäytymistä tulee rajoittamaan mahdollinen Ranta-Kartanon rakentaminen Kisapuiston pysäköintikentälle, siis jos se toteutuu tällä vuosisadalla. Juuri Kisapuiston pysäköintialueen poistumisen vuoksi olin yksi Ranta-Kartanon kaavasta valittaneista kaupunginvaltuutetuista.

Kisapuiston pysäköintialueen täyteen rakentaminen tulee vaikeuttamaan messu- ja urheilutapahtumien järjestämistä Lahdessa.

Lahden kaupungin tärkeimmät hankkeet ovat tällä hetkellä koulujen uudissaneerausten ja uudelleenrakentamisten loppuun saattaminen, kaupunginsairaalan kakkosvaiheen toteutus ja siihen liittyvän terveyskeskuksen toteuttaminen sekä eteläisen kehätien Lahden rahoitusosuuden kokoaminen.

Kisapuisto-hankkeen ajaminen yksittäisenä saarekkeena hanketoteutusten vyöryssä on rajoittunutta päätöksentekoa, jossa kaupungin talous tuntuu olevan sivuseikkana. Tuo kymmenen miljoonan rahoitusosuus odottaa edelleen toteutusta ja summavastauksia on luvassa vasta siis keväällä 2018.

Kisapuisto-hankkeen rahoitus tuntuu olevan joillekin tahoille kuuma peruna, koska joidenkin yksittäisten henkilöiden taholta minua on yritetty vaientaa. On sanottu, että minä Spatium Toimitilat Oy:n hallituksen jäsenenä en saa sanoa näkemyksiäni suunnitellusta rahoitusratkaisusta.

On syytä muistaa, että Spatium on kunnallinen yhtiö, jonka toimeksiantajina toimivat viime kädessä veronmaksajat, joten Kisapuisto-hankkeessa tarvitaan avointa keskustelua ja raportointia ajoissa eikä niin, että jälkikäteen tuumitaan taas: ”Miksi ette sitten aikanaan puuttuneet hallituksessa suunnitelmiin ja tapahtumien kulkuun”.

Sellaisia lakipykäliä ei löydy, jolla vastuuhenkilöä kielletään tuomasta näkemyksiään julkisuuteen, ei ainakaan Suomen lainsäädännössä.

Lasse Koskinen
Lahden kaupunginvaltuutettu (ps.)
Spatium Toimitilat Oy:n hallituksen jäsen
Lasse Koskinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi