Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Toivomalla ei urheilulukiossakaan pärjää

Liittyen Etelä-Suomen Sanomissa käytyyn keskusteluun Lahden lyseon lukion urheilulinjasta tuon esiin seuraavaa:

Oikeaa tietoa lukio-opinnoista ja Lahden lyseon urheilulinjasta saa esimerkiksi oppilaitoksen nettisivuilta, Opintopolku.fi-sivustolta, yhteydenotolla lyseon asianomaisiin henkilöihin, avoimissa ovissa (18.1.2018). Rehtori päättää opiskelijaksi ottamisesta, valintoihin liittyvät kysymykset pitää esittää hänelle, eikä puida asiaa julkisesti perättömiä tietoja levittämällä.

Yhdeksäsluokkalainen voi hakea viiteen eri hakukohteeseen, jopa viiteen eri urheilulukioon. Lahteenkin tulee hakemuksia koko maasta, lukiohan ei ole lähipalvelu.

Koulutuskeskus Salpauksen ja Lyseon urheilulinjan lisäksi liikunnallinen nuori voi hakea lyseon liikuntapainotteiselle linjalle, jolla harrastetaan liikuntaa monipuolisesti. Linjalle ei järjestetä erillisiä pääsykokeita, keskiarvoraja on sama kuin yleislinjalla.

Aikaisemmin aiheesta mielipiteen kirjoittanut arveli, että ”koulumenestys voi tulla myöhemmin”. Useimmiten lukiossa arvosanat huononevat. Peruskoulun vaatimustaso on paljon lukiota alhaisempi, lukiossa opiskelu on teoreettista, eteneminen nopeaa, lukuvuosi jakautuu jaksoihin ja oppiaines kursseihin.

Eniten vaikeuksia tuottavat matematiikka, ruotsi, vieraat kielet, jotka kaikki ovat lukiossa pakollisia aineita ja kaikkien pohja on luotu jo peruskoulussa. Urheilulukiossa on oman lajin harjoitukset vähintään kolmesti viikossa, minkä lisäksi omat ja seuran harjoitukset, kilpailut, ottelut, mahdolliset leirit, jopa ulkomailla.

Jos peruskoulussa ei jaksa urheilun takia opiskella, miten sitten lukiossa jaksaisi?

Jos peruskoulussa ei jaksa urheilun takia opiskella, miten sitten lukiossa jaksaisi? Toiveunia on mukava nähdä, mutta niitten levittäminen on vastuutonta. Toivomalla ei lukiossa pärjää. Pitää hankkia hyvät perustiedot, opiskelutaidot, opetella työnteko jo peruskoulussa ja levätä riittävästi. Motivaatio ja asenne ovat ratkaisevia.

Parhaimmillaan urheiluseura ja urheilulukio toimivat yhdessä päämääränään nuoren kokonaisetu ja hyvinvointi, menestyminen sekä opiskelussa että urheilussa.

Yhteistyö perustuu keskinäiseen arvostukseen, kunnioitukseen, luottamukseen, oman roolin ymmärtämiseen, vilpittömään haluun toiminnan kehittämiseen ja kykyyn kuunnella toista. Tämä heijastuu positiivisesti myös urheilijaan.

Pahimmillaan seura pitää urheilulukiota käskyläisenään, omana alaosastonaan, jolle voi esittää vaatimuksia, edellyttää etuoikeuksia ja erityiskohtelua omille urheilijoille. Toimintaa leimaa ylimielisyys ja vähättelevä suhtautuminen opintoihin.

Asennevamma saattaa tarttua nuoreenkin ja ilmetä piittaamattomuutena ja huonona käyttäytymisenä.

Riitta Vuori

urheilulinjan opinto-ohjaaja vuodesta 1997

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi