Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Vastuu nuorten työhyvinvoinnista on koko kouluyhteisöllä - haaste: kysy kollegan tai ystävän kuulumisia kerran päivässä

Lukuvuoden alkaessa nuorten mielen hyvinvointi on herättänyt paljon keskustelua. Psykologian lehtori Janne Viljamaa nostaa Helsingin Sanomien mielipidetekstissään esille aikuisen tärkeän roolin nuoren kasvun ohjaajana. Tekstissään Viljamaa kysyy: "Nuori mieli on täynnä uskoa tulevaisuuteen, mutta miten usko saadaan ylläpidettyä?”

Koen, että nuoren hyvinvoinnista välittäminen on avainasemassa, jotta hän uskoo parempaan huomiseen. Jos mieli voi hyvin ja nuori kokee olevansa arvokas, usko huomiseen säilyy vaikeinakin aikoina.

Kouluyhteisön rooli mielenterveyden ylläpitäjänä on osallistaa ja kannustaa toimimaan vuorovaikutustaitojen kehittäjänä sekä ruokkia ilmapiiriä yksilöllisen ja yhteisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Kouluyhteisössä voi pienillä teoilla huolehtia toisen opiskelijan hyvinvoinnista.

Jos mieli voi hyvin, on helpompi jaksaa uskoa parempaan huomiseen ja loistavaan tulevaisuuteen. Luottamus tulevaisuuteen on vahvasti kytköksissä siihen, ettei nuori syrjäydy.
 

Yli 30 prosenttia nuorista kokee, etteivät opettajia kiinnosta nuorten kuulumiset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämissä kouluterveyskyselyissä (2008-2015) työilmapiirin ja osallisuuden tuloksissa silmiinpistävää on opettajien kiinnostus opiskelijoiden kuulumisia kohtaan. Tilanne on parantunut, mutta se on mielestäni edelleen huolestuttava. Yli 30 prosenttia nuorista kokee, etteivät opettajia kiinnosta nuorten kuulumiset tai ainakaan kiinnostusta ei ole osoitettu nuorille.

Kouluhenkilökunnan vuorovaikutustaidot heijastuvat opiskelijoihin, ja esimerkillään aikuiset voivat kannustaa opiskelijoita pitämään huolta hyvinvoinnistaan. Jokainen opiskelija kaipaa aitoa välittämistä.

Miten nuoret voivat “työpaikoillaan”? Miten he itse voivat parantaa työhyvinvointiaan ja -ilmapiiriä?

Rohkaisenkin jokaista, opettajaa ja opiskelijaa, kysymään vähintään kerran päivässä yhdeltä kollegalta tai opiskelijalta, "Mitä sinulle kuuluu?". Pysähdy kuuntelemaan, miten hän todella voi. Muistathan kysyä myös itseltäsi, mitä sinulle kuuluu.

Elmeri Lumme
Lukiolainen ja vapaaehtoinen
Nuorten Mielenterveysseura - Yeesi ry

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen