Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Viiden vuoden takuuaika rakennukselle on aivan liian lyhyt - kaikki sisäilmaongelmat eivät johdu homeesta

Sisäilmakeskustelu velloo jälleen valtoimenaan sekä somessa että kahvipöydissä, eikä syyttä. Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoitus 8.8. tarttuu oleelliseen asiaan. Sisäilma-asiantuntijat ovat jo pitkään tienneet, että uudisrakentaminen ei ratkaise käsillä olevaa sisäilmaongelmaa.

Uudisrakentamiseen ei pidä lähteä kevyesti. Viiden vuoden takuuaika rakennukselle on aivan liian lyhyt - kosteusvauriot aiheuttavat oireita usein vasta kymmenen vuoden kuluttua vauriosta.

Monet teknisen puolen sisäilma-asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kiinteistöjen puutteellinen kunnossapito on merkittävin syy rakennusten huonoon kuntoon. Tätä ongelmaa ei uudisrakentaminen itsessään ratkaise, ja elinkaarimalli on toistaiseksi paras ratkaisu, mikäli uudisrakentamiseen päädytään.

Kaikki oireet ja ongelmat eivät johdu homeesta. Pelkkään kosteuteen tuijottaminen on osaltaan hidastanut ongelman ratkaisemista ja pitkittänyt tarpeettomasti monien kärsimystä.

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kiinteistöjen puutteellinen kunnossapito on merkittävin syy rakennusten huonoon kuntoon.

Yhä useampi ihminen kokee oireita ympäristöön tai sisäilmastoon liittyen - ilmiö, jonka perusteita ja ratkaisuja vasta selvitellään.
 

Sivistystoimen rankaiseminen tilaongelmilla on kohtuutonta. Työturvallisuuslaki velvoittaa järjestämään turvallisen ja terveellisen työympäristön henkilöstölle. Ilmiselvää on, että lapset ansaitsevat vähintään yhtä hyvää omille ”työpaikoilleen”.

Olen ehdottanut Lahteen sisäilmakoulutusta sekä luottamushenkilöille että viranhaltijoille. Vain tietoon pohjautuvilla päätöksillä saadaan tehtyä toimivat ja siten myös kustannustehokkaat ratkaisut.

Tavoitteet täytyy asettaa riittävän kauas tulevaisuuteen. Investointeja muun muassa päiväkoteihin ja kouluihin on suunniteltu tehtäväksi noin 300 miljoonalla eurolla. Kaupungin taloustilanne huomioon ottaen raha täytyy käyttää viisaasti - ”köyhällä ei ole varaa halpaan”.

Keskusta kirjautti kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen (Hyte) päätöksenteossa myös valtuustosopimukseen. Sisäilmaongelmien kartoitus ja ratkaiseminen yhteistyössä kaikissa kaupungin toimielimissä on olennainen tavoite tällä valtuustokaudella. Tällaisesta Hyte-toiminnasta on sote-uudistukseen liittyen mahdollista saada valtioltakin rahoitusta.

Henni Hyytiä-Ilmonen
Kaupunginvaltuutettu (kesk.)
Sivistyslautakunnan jäsen
Työterveyslääkäri

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen