Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ohjeilla varjellaan Levon hautausmaan uurnametsän luonnonmukaisuutta

Levon hautausmaalla on useita alueita, joihin tuhkauurnan voi haudata. 4.8.2017 Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla julkaistu kirjoitus koski hautausmaan uusinta uurnametsäosastoa. Seuraavassa muutamia selvennyksiä kyseistä aluetta koskevista periaatteista.

Uurnametsä ei ole rakennettu hautaosasto vaan luonnonmetsää, jossa vainajan tuhkauurna kätketään luonnonkiven juureen. Kiviä on alueella luonnostaan paljon, mikä johtuu jääkaudesta.

Yksi kivi on aina yhden suvun hauta, mutta suurimpien kivien ympärille sijoitetaan useampia sukuhautoja. Luonnonkiveen voi kiinnittää tangon, jossa on vainajan tiedot metallikirjaimin tai haudalle voi tuoda metallilaatan.

Osastolle ei ole rakennettu käytäviä, vaan polut muotoutuvat sinne mistä haudalla kävijät kulkevat. Muutama vuosi sitten uurnametsän ylälaitaan rakennettiin huoltotie helpottamaan haudalle pääsyä. Maasta nousi tällöin jokunen isompi kivi, joille katsottiin sopiva sijoituspaikka käytävän varrelta.
 

Uurnan voi kätkeä nurmen alle, tuhkat ripotella lehtoon nimettömästi tai nimellä.

Hauta-alue pyritään säilyttämään luonnontilassa. Tämän vuoksi alueelle ei saa istuttaa mitään paikalliseen luontoon kuulumatonta kasvia. Hautaa ei myöskään saa koristella muovi- tai silkkikukilla.

Hautauksen jälkeen pinta peitetään sammalella, jolloin hauta sulautuu maastoon. Haudalle ei tehdä istutusalustaa kesäkukille, sillä kesäkukat eivät kuulu luonnonmetsään.

Ruukkukukista myös liukenee lannoitteita, mikä rehevöittäisi maapohjaa. Omaiset voivat muistaa vainajaa tuomalla haudalle leikkokukkia ja talvella kynttilöitä.
 

Kaikille hautaosastoille on laadittu omat käyttösuunnitelmansa. Niihin on kirjattu hautakiveä ja alueen hoitoa koskevat ohjeet. Hautausmaan työntekijä kertoo ohjeet omaiselle, kun tämä on tullut valitsemaan paikkaa uurnametsästä tai muulta alueelta. Lisäksi hän antaa käyttösuunnitelman kirjallisena omaiselle.

Seurakuntaan on tullut muutamia yhteydenottoja omaisilta, jotka ovat valinneet paikan luonnonmetsästä. He ovat olleet huolestuneita siitä, että alueen käyttösuunnitelmassa pitäytymistä ei valvota riittävästi, vaan alueen luonne on muuttunut, kun sinne on tuotu kesäkukkia ja muita koristeita.

Hautausmaan työntekijät siivoavat aluetta säännöllisesti, mutta eivät kuitenkaan ehdi käydä alutta läpi jatkuvasti. Tällöin voi tuntua epäreilulta, jos koristeet tai kukat on poistettu omaisen haudalta, mutta jollakin toisella haudalla koristeet ovat paikoillaan.

On erittäin ikävää, että omainen kokee tulleensa kohdelluksi väärin hautaa koskevassa asiassa. Työntekijät ovat kuitenkin pyrkineet noudattamaan heille annettuja ohjeita ja kunnioittamaan alueelle laadittua käyttösuunnitelmaa.
 

Uurnametsäosaston lisäksi Levon hautausmaalla on muita vaihtoehtoja tuhkauurnan kätkemiseksi. Yksi näistä on nurmipintainen alue, johon voi tuoda hautakiven sekä istuttaa haluamansa kesäkukat tai perennat haudalle.

Levolla on myös kaksi muistolehtoa, joista toinen on täysin anonyymi ja toisessa on kivimuuri, johon voi kiinnittää nimilaatan. Molemmat osastot ovat luonnonmetsää.

Omaiset eivät saa tietää haudan sijaintia, vaan he voivat muistella vainajaa yhteisellä muistelupaikalla ja tuoda sinne leikko- tai ruukkukukkia.

Eila Nykänen
Seurakuntapuutarhuri
Lahden seurakuntayhtymä
Eila Nykänen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen