Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Rauha on sitä, että voi tehdä asioita vailla lyttäämisen pelkoa - syrjäytyminen ja tuomitseminen läsnä monen arjessa

Nuoret haluavat innolla mukaan työelämään, mutta työllistymisen vaikeus herättää heissä pelkoja. Arkistokuva.

Huomenna vietetään YK:n kansainvälistä nuorten päivää, jolla halutaan vahvistaa nuorten osallisuutta yhteiskunnassa. Tänä vuonna päivää vietetään rauhanrakentamisen teemalla. Kysyimme toiminnassamme mukana olevilta asiantuntijaryhmä Meren nuorilta, millaisia ajatuksia rauha ja toisten kanssa toimeen tuleminen heissä herättää.

Yksi pysähdyttävimmistä ajatuksista oli nuorten näkemys siitä, että rauha tarkoittaa asioiden rauhassa tekemistä: sitä, ettei tarvitse pelätä muiden negatiivisia mielipiteitä tai kiusatuksi ja lytätyksi tulemista. Pelko syrjimisestä tai tuomitsemisesta on monen arjessa läsnä, ja se vaikuttaa itsetuntoon ja käyttäytymiseen.

Ratkaisuina sopuisan kanssakäymisen rakentamiseen nuoret ehdottavat positiivista ajattelua, luottamusta ja molemminpuolista kunnioitusta. Tähän he toivovat aikuisten esimerkkiä. Aloittaa voi siitä, etteivät aikuiset sättisi toisiaan lasten ja nuorten kuullen. Aikuisilta he toivovat läsnäoloa ja kannustusta.
 

Kun nuoret voivat hyvin, Suomi voi hyvin. Se, että jokainen saa osallistua, tuntea kuuluvansa joukkoon ja olevansa hyväksytty, on myös yhteiskuntarauhan perusta.

Nuoret rakentaisivat sopuisaa kanssakäymistä positiivisesti ajattelemalla, luottamalla ja kunnioittamalla.

Tutkimusten mukaan (mm. Nuorisobarometri 2016) nuorten luottamus itseensä on kasvanut, mutta toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan heikentynyt. Nuoret haluavat innolla mukaan työelämään, mutta työllistymisen vaikeus herättää heissä pelkoja.

Tarvitsemme joka ikisen nuoren tulevaisuudentekijän mukaan yhteiskuntaamme. Olemmeko valmiita löytämään sellaisia ratkaisuja, jotka tukevat nuoren itsenäistymistä ja polkua työelämään?

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine on nostanut esiin vaihtoehdon matalan kynnyksen työpaikkojen luomisesta kokemattomille työntekijöille. Avauksia erilaisista vaihtoehdoista tarvitaan, jotta kaikilla nuorilla on mahdollisuus päästä mukaan työelämään ja löytää oma paikkansa yhteiskunnassa.

Nuorten asiantuntijaryhmä Meri
Lasten ja nuorten säätiö

Tuula Colliander
toiminnanjohtaja
Lasten ja nuorten säätiö

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen