Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Myös rakennustarvikkeiden valmistajat kantamaan vastuuta

ESS-mielipidekirjoituksessa, 8.8.2017, Jouko Mattila viittasi aiempiin mielipidekirjoituksiin, joita aiheesta oli jo kirjoitettu. Allekirjoittanut kirjoitti samalla palstalla jo 3.6.2017 tavallaan myös samasta aiheesta.
 

Yleisessä keskustelussa ja median asioita käsitellessä kosteusongelmien - ja myös muiden rakentamiseen liittyvien ongelmien - syylliseksi leimataan urakoitsija ja sen työntekijöiden ja alihankkijoiden tekemät työsuoritteet. Kuitenkin he voivat todellisuudessa monellekin asialle hyvin vähän.

Onko materiaalivalinnat tehty aggressiivisen myynnin ansiosta vai perusteellisen selvityksen jälkeen?

Rakennushankkeeseen ryhtyvällä taholla on kuitenkin yleensä vastuu suunnittelusta. Samoin tuo taho tekee yleensä hyvin pitkälle materiaalivalinnat, joita urakoitsijat sitten noudattavat, koska julkisissa hankkeissa urakkaohjelmasta poikkeava tarjous hylätään, eli tarjous ei saa sisältää ehtoja ja materiaaleja ei saa muuttaa.

Tänä päivänä laatujärjestelmän mukainen toiminta vaatii laajoja kosteusmittauksia rakentamisen aikana. Ne tehdään järjestelmällisesti ja raportit tallennetaan. Kun esimerkiksi lattiapinnoitteiden valmistajien esittämät kosteusrajat on saavutettu, aloitetaan lattioiden päällystäminen asiakirjojen mukaisilla tuotteilla.

Kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta kuitenkin valmistumisen jälkeen on löytynyt rakennusaikana kuiviksi havaituista kohdista kohonneita kosteusarvoja. Missä on syy?

Onko syynä aiemminkin esiin tulleissa betonitäytteisissä kotelopalkeissa? Joskus on ollut näinkin, kuten Jalkarannassa on huomattu. Onko syynä betonin ja lattiapinnoitteen väliin asennettu tasoite ja liima? Näinkin on joskus arveltu olevan.

Haastaisin vastuunkantoon mukaan myös rakennustarviketeollisuuden. Onko kotelopalkkien täytteeksi määritelty oikea betonilaatu, vai pitäisikö palkit täyttää jo tehtaalla, kuten joidenkin valmistajien palkit täytetäänkin?

Lattiapinnoiteteollisuuden pitäisi ilmoittaa selvästi, mikä tuote soveltuu pinnoitteen alle tasoitteeksi ja liimaksi, koska monesti näiden kolmen yhdistelmä on alkanut reagoida keskenään kohteen valmistumisen jälkeen.

Myös valmiskalusteiden, ovien, ikkunoiden, listojen sekä muiden tehtaalla valmiiksi pinnoitettujen tuotteiden tuomat ”hajut” voivat altistaa jo altistuneen henkilön. Onko noiden valmistajien käyttämissä maaleissa ja pinnoitteissa vika? Vai tuodaanko ne liian nopeasti työmaalle. Pitäisikö niitä ”tuulettaa” tuotantolaitoksissa ennen pakkausta?

Rakennustarviketeollisuuden myyntiedustajat käyvät ahkerasti suunnittelijoiden luona esittelemässä tuotteitaan, joita sitten suunnittelijat määrittelevät kohteiden suunnitelmiin. Onko valinnat tehty aggressiivisen myynnin ansiosta vai perusteellisen selvityksen jälkeen?

Uudet energiatehokkaat rakenneratkaisut ovat sitten luku sinänsä. Vielä ei ole, tai on hyvin vähän, kokemusperäistä tietoa esimerkiksi siitä, miten niiden kastepiste käyttäytyy ja rakenteet toimivat. Villi veikkaukseni on, että niissäkin tulee vielä tulevaisuudessa olemaan murheita.

Kuitenkin yhden osapuolen syyttely on turhaa, vaan kaikkien intressinä on, että loppukäyttäjä saisi terveen tilan käyttöönsä! Rakennuttamisketjun pitäisi olla joukkuepeliä, urheilussakin ketjun huonoin lenkki tuhoaa monesti hyvän tuloksen!

Juha Savola
rakennusmestari
tuotantotalousinsinööri

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen