Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Sirkka-Liisa Anttila: Perhevapaauudistus ei voi valmistua tällä vaalikaudella

Perhevapaauudistus on tehtävä laajalla pohjalla ja huolellisesti. Uudistus vaikuttaa voimakkaasti perheiden elämään ja siksi on tärkeää tietää etukäteen, miten uudistus kohtelee erilaisia perheitä. Se edellyttää laajapohjaista valmistelua, jossa toimii kolmikantainen valmisteluryhmä ja parlamentaarinen seurantaryhmä.

Kolmikantainen valmistelu on välttämätöntä, koska työntekijät ja työnantajat rahoittavat ansiosidonnaista perhevapaaosuutta. Parlamentaarinen valmistelu on järkevä vaihtoehto merkittävien uudistusten suunnittelussa. Kaikkien eduskuntapuolueiden mukanaolo mahdollistaa uudistuksen toteutuksen vaalien jälkeisen hallituksen toimesta.

Edellä mainituista syistä on mahdotonta yrittää viedä uudistusta tällä vaalikaudella päätökseen. Esitetyillä epärealistisilla valmisteluvaatimuksilla yritetään luoda vääriä mielikuvia ja niillä harhauttaa ihmisiä. Tyypillistä kokoomuksen mielikuvapolitikointia.

Mitä hyvältä perhevapaauudistukselta vaaditaan? Lapset ja perheet tulee nostaa palveluiden keskiöön ja kuunnella aidosti perheiden tarpeita. Sopivaa tukea pitää olla tarjolla oikeaan aikaan ja perheiden omaa valinnanvapautta on vahvistettava. Perheiden erilaisuus tulee ottaa huomioon ja pystyä vastaamaan esimerkiksi yksinhuoltajien tarpeisiin.

Isien vanhemmuutta on rohkaistava ja vanhemmanvapaiden käyttöä edistettävä. Lasten ja perheiden yhdenvertaisuutta on edistettävä ja lisättävä perheen ja työn joustavampaan yhteensovittamista.

Järjestelmää on selkeytettävä ja yksinkertaistettava. Uudistuksen taloudellinen kantokyky on varmistettava kolmikantaisella maksupohjalla.

Ruotsissa perhevapaita voidaan käyttää joustavasti aina lapsen kouluikään asti ja joustavat osa-aikatyömahdollisuudet takaavat vanhemmille oikeuden palata työelämään osa-aikatyön kautta. Se helpottaa vanhemmuuden ja uran yhdistämistä. Lapset saavat enemmän vanhempien aikaa silloin, kun he sitä tarvitsevat.

Meiltä puuttuvat joustavuus ja osa-aikatyömahdollisuudet, jotta työ- ja perhe-elämän sovittaminen yhteen onnistuisi paremmin.

Uudistuksessa pitää vahvistaa perheiden omaa päätösvaltaa. Lainsäätäjän ei pidä puuttua perheen sisäisiin valintoihin, koska perheet itse tietävät, mikä on paras järjestely heille ymmärtäen sen mahdolliset seuraukset.

Monet tämän päivät lapset kaipaavat eniten yhteistä aikaa vanhempien kanssa, aikuisen ihmisen ajan nälkä on kova.

Kokoomuksen malli romuttaa kotihoidontuen ja vie perheiltä valinnanvapauden pakkokiintiöimällä perhevapaita. Tätä ei pidä hyväksyä! Kotihoidontuki on perheiden paljon käyttämä ja erittäin merkittävänä pitämä etuus, mistä kertoo Väestöliiton perhebarometri hyvin selkein sanoin.

Kokoomus syyllistää turhaan pienituloisia naisia kotihoidontuen käyttämisestä. Puolue unohtaa sen tosiasian, että merkittävä syy hoitovapaan käytön jakautumiseen epätasaisesti, on perheen taloudellinen tilanne. Isä suurempituloisena ei voi jäädä kotiin. Naisten työmarkkina-asema on miehiä heikompi.

Muista etuisuuksista jälkeen jääneeseen vähimmäispäivärahan tasoon on saatava korotus. Nostaako matala vähimmäispäivärahan taso jopa kynnystä lastenhankintaan? Vasta vakituinen työpaikka ja hyvät tulot antavat hyvätasoisen vanhempainpäivärahan?

Meillä on korkeatasoinen päivähoitojärjestelmä, perheillä on valittavana päiväkoti-, perhepäivähoito- tai kotihoidontukivaihtoehto, lisäksi on yksityisen hoidon tuki tai oikeus joustavaan hoitorahaan, mikäli isä tai äiti tai molemmat lyhentävät työaikaansa.

Meiltä puuttuvat joustavuus ja osa-aikatyömahdollisuudet, jotta työ- ja perhe-elämän sovittaminen yhteen onnistuisi paremmin.

Sirkka-Liisa Anttila
Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja (kesk.).
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi