Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Iiro Viinanen: Homesairaudet tulevat kalliiksi, mutta syyllisiä löperöön rakentamiseen ei vain löydy

Kuva: Armi Salonen

Viime vuosina olemme saaneet lukea toistuvasti homeisista kiinteistöistä, joita löytyy luvattoman runsaasti sekä uudesta että vanhasta kiinteistökannasta.

Vaikka yhtä ja ainoata syytä homehtumiseen ei ole löydetty, yhä ihmeellisemmältä tuntuu, että kun kyseessä ovat useiden miljardien eurojen korjauskustannukset, silti syystä vallitsee asian ympärillä hiljaisuus saati, että syy tai syyllinen tilanteeseen löytyisi.

Ja niinhän on, että helppo hyötyminen tukkii suut.

Lienee niin, että laiminlyöntejä on tapahtunut koko rakennusketjussa, ja kun kukaan ei asioihin ole puuttunut, leväperäisyydestä hyötyjiä on tullut kaikissa rakentamisen vaiheissa. Ja niinhän on, että helppo hyötyminen tukkii suut.

Se on kuitenkin selvää, että esimerkiksi kunnallissektorin rakentamisen olisi selkeästi luullut kuuluvan kunnan rakennusvalvonnan vastuulle, mutta eipä pyykinpesuja ole juuri näkynyt sielläkään. Miksi ei, sillä pienempiinkin epäkohtiin puuttujia yleensä löytyy kunnallishallinnosta ainakin luottamusmiestasolta.

Nyt ilman sen kummempia selvityksiä suoritetaan korjaukset verovaroin. Vai onko niin, että ainakaan valtuutetut eivät asiaan kajoa, sillä enemmistö heistä kuuluu samoihin ay-järjestöihin kuin kyseiset virkamiehet, eikä omia tönitä.

Homeongelma saa rahassa toiset mittasuhteet, kun aletaan tunnistaa homeen terveysvaikutukset hometiloissa työssä olleille. Siitä on vasta jäävuoren huippu näkyvissä puhumattakaan inhimillisestä hädästä ja elämän laadun romahduksesta.

On vaikea edes kuvitella lukumäärältään sitä ihmismäärää, joka on altistunut homeelle, mutta ei osata tai haluta yhdistää oireita homeeseen. Kyse on jo satojen tuhansien ihmisen altistumisesta homeelle.

Kiistely siitä, miten sairaus on todettava, tuntuu lähinnä naurettavalta ja oman henkisen pienuuden peittelyltä.

Sen seurauksena oireilua voi esiintyä lievästä ärsytyksestä jopa syöpään asti. Yhä useammassa tapauksessa on kyseessä työkyvyn menetys, joka sekin tulee kansantaloudelle kalliiksi sairastuneen ongelmista puhumattakaan.

Koska homealtistukseen liittyvien sairauksia ei riittävästi tunneta eikä tunnisteta, tulisi asian selvittämiseen osoittaa riittävät resurssit. Ongelma uhkaa käydä taloudellisestikin kestämättömän kalliiksi yhteiskunnalle, yksilöistä puhumattakaan.

Turhanpäiväinen kiistely auktoriteettien välillä siitä, miten tämä sairaus on todettava, tuntuu lähinnä naurettavalta ja oman henkisen pienuuden peittelyltä.

Hyvä vertailukohta ovat aikanaan yleisessä käytössä olleen asbestin aiheuttamat terveyshaitat. Niihinkään ei ajoissa kovalla kädellä puututtu ja luvattoman moni menetti sen vuoksi henkensä tai tuli pysyvästi työkyvyttömäksi.

Miksi jo koetusta ei oteta opiksi?

Iiro Viinanen
ministeri
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi