Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Kolumni: Luontopäiväkotien lapsilla erilainen ihon mikrobisto kuin kaupunkipäiväkotien lapsilla

Riikka Puhakka.

Nykyisin immuunijärjestelmän vakavista häiriöistä kuten allergioista, astmasta ja tyypin 1 diabeteksesta kärsii noin viidennes teollisuusmaiden väestöstä. Häiriöiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti yhteiskunnan kaupungistuessa ja luontokosketuksen vähentyessä.

Keskeinen syy sairauksien yleistymiseen on hygieniatason nousu ja ympäristön biologisen monimuotoisuuden kaventuminen. Tämä on vähentänyt immuunijärjestelmän luonnollista kehitystä edistävää altistusta mikrobeille. Kaupunkien luontoalueiden supistuminen ja ohjaamattoman vapaa-ajan liikkumisen väheneminen vaikuttavat erityisesti lapsiin, joiden immuunijärjestelmä on kehittymässä.

Luonnolla on tärkeä merkitys myös ihmisten hyvinvoinnille. Tutkimukset osoittavat, että luonto parantaa mielialaa ja elvyttää stressistä. Luonnossa oleskelu lisää tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä, mikä auttaa oppimista. Luontoaktiviteettien on havaittu vähentävän ADHD-oireita lapsilla.

Monet luontoharrastukset edesauttavat sosiaalista vuorovaikutusta ja toisaalta mahdollistavat siitä vetäytymisen. Luonto myös innostaa liikkumaan, mikä edistää terveyttä ja auttaa jaksamaan. Luontokokemukset ja myönteinen luontosuhde luovat perustan ympäristövastuullisuudelle.

Kieriminen, möyriminen tai kuperkeikkojen tekeminen ei ole yhtä mielekästä asfaltti- tai hiekkapihalla.

Monet leikki-ikäiset lapset viettävät valtaosan valveillaoloajastaan päiväkodissa. Tämä ympäristö ei siten ole merkityksetön heidän hyvinvointinsa ja terveytensä kannalta.

Helsingin yliopiston koordinoimassa monitieteisessä hankkeessa tutkitaan, voidaanko päiväkodin pihaa muokkaamalla saada aikaan muutoksia, jotka lisäävät lasten hyvinvointia ja terveyttä. Lahdessa, Espoossa ja Tampereella kaupunkipäiväkotien pihoille on tuotu siirrettävää metsämaata (kunttaa), nurmea, istutuslaatikoita ja turveharkkoja. Lapset ovat olleet kosketuksessa vihermateriaaleihin sekä vapaan ulkoilun aikana että ohjatussa toiminnassa ympäristökasvattajan vinkkien mukaisesti.

Oletuksena on, että viherpäiväkotien lapset saavat iholleen ja elimistöönsä monipuolisen mutta turvallisen mikrobialtistuksen, joka parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja säätelyä. Aiempi suomalaistutkimus on osoittanut, että luontopäiväkotien lapsilla on erilainen ihon mikrobisto kuin kaupunkipäiväkotien lapsilla.

Myös pihojen muokkaamisen vaikutuksia lasten liikkumiseen, luontosuhteeseen ja hyvinvointiin selvitetään tutkimuksessa. Lapset ovat olleet innoissaan uusista pihoista. Viherpihat ovat monipuolistaneet lasten liikkumista - kieriminen, möyriminen tai kuperkeikkojen tekeminen ei ole yhtä mielekästä asfaltti- tai hiekkapihalla.

Viherpihat tarjoavat mahdollisuuksia luonnonmateriaalien keholliseen ja moniaistiseen kokemiseen. Lasten leikit ovat rikastuneet viherpihoilla, viihtyisyys lisääntynyt ja koettu ilmanlaatu parantunut.

Hälyttävänä merkkinä luonnosta vieraantumisesta voidaan pitää sitä, että lapsi vältti vihermateriaaleihin koskemista, koska ne olivat jotain uutta hänelle.

Niin lapsena luodulla luontosuhteella, opituilla liikkumistavoilla kuin mikrobialtistuksella on suuri vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin myöhemmässä elämässä. Parhaimmillaan päiväkotien pihat voivat innostaa lapsia luovaan leikkiin ja monipuoliseen liikuntaan sekä edistää heidän hyvinvointiaan.

Tutkimustietoa voidaan hyödyntää myös koulujen, vanhustentalojen sekä muiden julkisten pihojen ja puistoalueiden suunnittelussa.

Riikka Puhakka

Kirjoittaja työskentelee tutkijatohtorina ADELE- ja KOTA-hankkeissa Helsingin yliopiston ympäristöekologian osastolla Lahdessa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi